Επιστημονικά Νέα

Κατάθλιψη: Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής και της κατάθλιψης μέσω του αίματος

Κατάθλιψη: Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής και της κατάθλιψης μέσω του αίματος

Κατάθλιψη: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ενός αυξητικού παράγοντα των νεύρων ήταν χαμηλότερα σε άτομα με κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή από ότι σε υγιείς ανθρώπους.

Οι γιατροί θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα για να παρακολουθήσουν τις επιδράσεις της αντικαταθλιπτικής θεραπείας.

Στους ενήλικες, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) προάγει την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρικών κυττάρων και είναι γνωστό ότι παίζει ζωτικό ρόλο στη μάθηση, τη μνήμη και τη διατήρηση της ευελιξίας του εγκεφάλου ή της «πλαστικότητας».

Το ψυχολογικό στρες μειώνει τα επίπεδα στο αίμα μιας μορφής της πρωτεΐνης, που ονομάζεται BDNF (mBDNF), και τα χαμηλά του επίπεδα σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Ωστόσο, οι διαθέσιμες στο εμπόριο αιματολογικές εξετάσεις δεν μπορούν να διακρίνουν με ακρίβεια το mBDNF και τον πρόδρομό του, γνωστού ως proBDNF.

Αυτό έχει σημασία επειδή το proBDNF συνδέεται με διαφορετικό υποδοχέα και προκαλεί φλεγμονή και εκφυλισμό των νεύρων.

«Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η φλεγμονή στα εγκεφαλικά κύτταρα συνδέεται με καταθλιπτικές συμπεριφορές και το proBDNF φαίνεται να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει ο καθηγητής Xin-Fu Zhou του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαΐδα. “Επομένως, πρέπει να το διαχωρίσουμε από το μετά – BDNF για να έχουμε μια ακριβή ανάγνωση.”

Πρόσφατες μελέτες σε ζώα από τον καθηγητή Zhou και τους συναδέλφους του διαπίστωσαν ότι η ένεση proBDNF στον εγκέφαλο ή στους μυς προκαλεί καταθλιπτικές συμπεριφορές.

Ο καθηγητής Zhou και η ομάδα του έχουν πλέον αναπτύξει ένα τεστ που μπορεί να μετρήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το mBDNF.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Kunming στο Γιουνάν της Κίνας, χρησιμοποίησαν τη νέα δοκιμή για να δείξουν ότι τα άτομα με κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα mBDNF στο αίμα τους από τα υγιή άτομα.

Σε ένα paper που εμφανίζεται στο περιοδικό Journal of Psychiatric Research, οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το τεστ για τη διάγνωση αυτών των καταστάσεων και την παρακολούθηση της επιτυχίας της θεραπείας.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας αντικειμενικός βιοδείκτης, εκτός από μια κλινική αξιολόγηση από ένα γιατρό», λέει ο καθηγητής Zhou.

 

Δοκιμή βάσει αντισωμάτων

Αυτός ο τύπος δοκιμής, γνωστός ως «ενζυμική ανοσοπροσροφητική δοκιμασία», ή ELISA, χρησιμοποιεί αντισώματα για την ανίχνευση της παρουσίας συγκεκριμένων πρωτεϊνών.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη νέα τους δοκιμή σε δείγματα αίματος από 90 ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, 15 ασθενείς με διπολική διαταραχή και 96 υγιείς ενήλικες. Οι υγιείς έλεγχοι ήταν από άτομα που είχαν παρακολουθηθεί από το ιατρικό κέντρο του ψυχιατρικού νοσοκομείου για γενική ιατρική εξέταση και δεν είχαν κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Δοκίμασαν επίσης δείγματα από 14 άλλα άτομα με ιστορικό απόπειρων αυτοκτονίας τα τελευταία 10 χρόνια. Όλα αυτά τα άτομα ζούσαν στην κοινότητα και, επομένως, θα έπρεπε να είχαν καλύτερη ψυχική υγεία από τους σημερινούς ασθενείς.

Η δοκιμή αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες με μείζονα κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα mBDNF στο αίμα τους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από αυτά με μέτρια συμπτώματα.

Επιπλέον, τα άτομα που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά είχαν υψηλότερα επίπεδα από αυτά που δεν έλαβαν.

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα επίπεδα mBDNF μεταξύ των ατόμων που είχαν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν και των υγιών ανθρώπων. Ωστόσο, η προηγούμενη ομάδα ζούσε στην κοινότητα κατά τη στιγμή της μελέτης και δεν είχε συμπτώματα κατάθλιψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αντικαταθλιπτική δράση των δέντρων

Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών με την επιστροφή στο σχολείο

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν επιλέξεις θεραπευτή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Το σαμποτάζ και η συμπαιγνία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ταξίδι απώλειας βάρους σας διαπιστώνει μελέτη

Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, ωστόσο, μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι ματαιώνουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο στο να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής".

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.