Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος του Πνεύμονα: Αυστραλοί επιστήμονες πιο κοντά στην εξεύρεση νέων θεραπειών για τη νόσο

Καρκίνος του Πνεύμονα: Αυστραλοί επιστήμονες πιο κοντά στην εξεύρεση νέων θεραπειών για τη νόσο

"Τα ευρήματά μας διευρύνουν τις πιθανές κλινικές χρήσεις αυτών των φαρμάκων. Δείξαμε ότι οι αναστολείς της Menin μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες υπάρχουσες θεραπείες για να ενισχύσουν τη θανάτωση των κυττάρων του λεμφώματος και του καρκίνου του πνεύμονα στο εργαστήριο. "Πιστεύουμε ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικά και σε άλλους τύπους καρκίνου".

Καρκίνος του Πνεύμονα: Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) και το Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται Menin, συμβάλλει στην ανώμαλη απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων στα καρκινικά κύτταρα. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καρκίνου είναι ότι η φυσιολογική ρύθμιση των γονιδίων διαταράσσεται, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να μοιάζουν και να συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα φυσιολογικά κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να απενεργοποιήσουν ορισμένα γονίδια, διατηρώντας τα σε αδρανή κατάσταση.

Απενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος, ορισμένοι καρκίνοι είναι σε θέση να αποφεύγουν την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό σύστημα, ουσιαστικά να γίνονται αόρατοι. Αυτό επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί και να γίνει πιο επιθετικός. Στοχεύοντας την πρωτεΐνη Menin χρησιμοποιώντας φαρμακευτικές θεραπείες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να επανενεργοποιήσουν αυτά τα γονίδια, καθιστώντας τα καρκινικά κύτταρα και πάλι ορατά και επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να τα αναζητήσει και να τα καταστρέψει. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Nature Cell Biology, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για το λέμφωμα και τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καθηγητής Mark Dawson, από το Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum, δήλωσε ότι τα ευρήματα βοηθούν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων. “Η ερευνητική μας ανακάλυψη έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της έρευνας, διότι πρέπει να κατανοήσουμε πώς τα κύτταρα λαμβάνουν αποφάσεις και πώς αλλάζουν τον τρόπο δράσης τους, προκειμένου να βρούμε νέους τρόπους για τη θεραπεία του καρκίνου”, δήλωσε ο καθηγητής Dawson.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ANU, Marian Burr, η οποία είναι μία από τους εννέα ερευνητές Snow Fellow σε όλη τη χώρα και από κοινού επικεφαλής συγγραφέας, δήλωσε ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας για να διαγράψουν την πρωτεΐνη Menin από τα καρκινικά κύτταρα. “Η Menin έχει αποδειχθεί προηγουμένως ότι ενεργοποιεί γονίδια. Ωστόσο, η έρευνά μας διαπίστωσε απροσδόκητα ότι η Menin λειτουργεί για να διατηρεί αυτά τα γονίδια σε ανενεργή αδρανή κατάσταση”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Burr. “Αυτό σήμαινε ότι διαγράφοντας τη Menin μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε τα ανοσοποιητικά γονίδια, κάτι που είναι απαραίτητο για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανιχνεύσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. “Είναι σημαντικό ότι έχουν αναπτυχθεί ειδικά φάρμακα που αναστέλλουν τη Menin και επί του παρόντος δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές για συγκεκριμένες μορφές λευχαιμίας. “Τα ευρήματά μας διευρύνουν τις πιθανές κλινικές χρήσεις αυτών των φαρμάκων. Δείξαμε ότι οι αναστολείς της Menin μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες υπάρχουσες θεραπείες για να ενισχύσουν τη θανάτωση των κυττάρων του λεμφώματος και του καρκίνου του πνεύμονα στο εργαστήριο. “Πιστεύουμε ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικά και σε άλλους τύπους καρκίνου”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο χυμός Actinidia arguta (sarunashi) βρέθηκε να αναστέλλει τον καρκίνο του πνεύμονα σε ποντίκια

Νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

Πώς μπορεί να ανιχνευθεί ο καρκίνος του πνεύμονα στη σημερινή εποχή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.