Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Το εμβόλιο που δημιουργήθηκε αρχικά για τον HIV μπορεί επίσης να καταπολεμήσει την επάρατη

Καρκίνος: Το εμβόλιο που δημιουργήθηκε αρχικά για τον HIV μπορεί επίσης να καταπολεμήσει την επάρατη

Οι συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για τον HIV θα δώσουν έγκαιρα στοιχεία που θα βοηθήσουν να αποφασιστεί εάν περαιτέρω δοκιμές και ανάπτυξη θα αποδώσουν αποτελέσματα. Ανθρώπινες κλινικές δοκιμές για άλλα παθογόνα και καρκίνους ακολουθούν στον ορίζοντα.

Καρκίνος: Μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον για εμβόλια με βάση τον κυτταρομεγαλοϊό δείχνει υπόσχεση ως «ασπίδα» κατά του καρκίνου. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Science Advances. Ο κυτταρομεγαλοϊός, ή CMV, είναι ένας κοινός ιός που μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους στη διάρκεια της ζωής τους και συνήθως προκαλεί ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Τα καρκινικά κύτταρα, όπως πολλοί ιοί, συχνά διαφεύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα διαφεύγοντας από τον έλεγχο των Τ κυττάρων. Τα Τ κύτταρα βοηθούν στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις.

Οι ερευνητές του OHSU χρησιμοποίησαν τον  κυτταρομεγαλοϊό CMV για να μεταφέρουν αντιγόνα που σχετίζονται με τον καρκίνο που θα προκαλούσαν ανοσοαπόκριση. Αυτό πυροδότησε την παραγωγή Τ κυττάρων που στοχεύουν ειδικά τα καρκινικά κύτταρα και καθιέρωσε μια μακροχρόνια άμυνα από το ανοσοποιητικό σύστημα. «Δείχνουμε ότι ο κυτταρομεγαλοϊός μπορεί να προκαλέσει μη συμβατικά Τ κύτταρα σε καρκινικά αντιγόνα και ότι αυτά τα μη συμβατικά Τ κύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν καρκινικά κύτταρα», δήλωσε ο Klaus Früh, Ph.D., καθηγητής στο Ινστιτούτο Εμβολίων και Γονιδιακής Θεραπείας του Πανεπιστημίου OHSU, ή VGTI. «Η ιδέα είναι ότι ρίχνοντας έναν τύπο Τ κυττάρου ενάντια στον καρκίνο που ο καρκίνος δεν έχει ξαναδεί, θα δυσκολευτεί να αποφύγει την ανοσία». Ο Früh και οι συνάδελφοί του Louis Picker, M.D., καθηγητής στο VGTI, και Scott Hansen, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο VGTI, εργάζονται για την ανάπτυξη αυτής της πλατφόρμας εμβολίων από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το 2016, η εταιρεία εκκίνησης OHSU TomegaVax εξαγοράστηκε από τη Vir Biotechnology με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή δοκιμάζει την πλατφόρμα σε μια ανθρώπινη κλινική δοκιμή για τον ιό HIV. Η αρχική τους έρευνά επικεντρώθηκε στη χρήση της πλατφόρμας ως εμβόλιο Τ κυττάρων HIV. Ενώ οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο για τον HIV καθιέρωσαν την ασφάλεια της πλατφόρμας, οι ερευνητές έκτοτε τροποποίησαν το εμβόλιο για να προκαλέσουν τις επιθυμητές ανοσολογικές αποκρίσεις. Αναμένουν την πρώτη παρτίδα δεδομένων ανοσοαπόκρισης από την κλινική δοκιμή αργότερα φέτος.

Επέκταση της πλατφόρμας

Η νέα μελέτη επεκτείνει την προκλινική της έρευνα, δείχνοντας την υπόσχεση της πλατφόρμας εμβολίου CMV κατά του καρκίνου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένο rhesus CMV για να προκαλέσουν ειδικά για τον καρκίνο Τ κύτταρα σε μακάκους rhesus στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων του Όρεγκον του OHSU. Στην προηγούμενη προκλινική τους έρευνα, έδειξαν ότι το rhesus CMV μπορεί να προγραμματιστεί γενετικά για να διεγείρει τα Τ κύτταρα διαφορετικά από τα τυπικά εμβόλια. Αυτά τα Τ κύτταρα αναγνωρίζουν τα μολυσμένα κύτταρα με μοναδικό τρόπο. Σκόπευαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις: Μπορεί το εμβόλιο που παρασκευάζεται από rhesus CMV να προκαλέσει μια ασυνήθιστη ανοσοαπόκριση ενάντια στα κοινά αντιγόνα του καρκίνου; Και αν ναι, μπορούν αυτά τα μοναδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα; Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι ναι. Ο τρόπος με τον οποίο τα Τ κύτταρα αντέδρασαν στα σχετιζόμενα με τον καρκίνο αντιγόνα ήταν παρόμοιος με τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν στα ιικά αντιγόνα, τόσο σε ισχύ όσο και σε ακρίβεια.

Σε συνεργασία με το νοσοκομείο Mt. Sinai στη Νέα Υόρκη, ανακάλυψαν επίσης ότι όταν το ζωικό μοντέλο εκτέθηκε σε αντιγόνο καρκίνου του προστάτη, τα Τ κύτταρα ενεργοποιήθηκαν από τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Αυτό υποδηλώνει ότι τα καρκινικά κύτταρα θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από αυτή τη μοναδική ανοσοαπόκριση. «Η πρόκληση Τ-κυττάρων σε αντιγόνα του καρκίνου δεν είναι εύκολη, επειδή προσπαθείτε να προκαλέσετε μια ανοσολογική απόκριση σε ένα αυτοαντιγόνο, κάτι που το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εκπαιδευτεί να μην κάνει», είπε ο Früh. «Η υπέρβαση αυτής της ανοσολογικής ανοχής είναι μια πρόκληση για όλα τα εμβόλια κατά του καρκίνου». Ο Klaus Früh, Ph.D., καθηγητής στο Ινστιτούτο Εμβολίων & Γονιδιακής Θεραπείας του OHSU, διερευνά τις δυνατότητες των εμβολίων που βασίζονται στον κυτταρομεγαλοϊό. Με τους συναδέλφους Louis Picker, M.D., και Scott Hansen, Ph.D., και οι δύο στο VGTI, βρήκαν ότι η πλατφόρμα εμβολίων τους δείχνει υπόσχεση ως «ασπίδα» κατά του καρκίνου.

Η ελπίδα: Εμβόλιο κατά του καρκίνου

Η δυνατότητα της πλατφόρμας εμβολίων να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου είναι συναρπαστική, είπε ο Früh. Δεδομένου ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα που προκαλούνται από τα εμβόλια CMV διατηρούνται εφ’ όρου ζωής, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ως ένας τρόπος να αποτραπεί η επανεμφάνιση καρκίνων όπως ο καρκίνος του προστάτη ή του μαστού. Η ελπίδα είναι ότι, εάν κάποιος είχε καρκίνο του προστάτη μία φορά, το εμβόλιο θα αποτρέψει την επανεμφάνιση αυτού του καρκίνου. «Αν είχατε καρκίνο, ανησυχείτε για το υπόλοιπο της ζωής σας ότι μπορεί να επιστρέψει», είπε. «Έχοντας λοιπόν ένα εμβόλιο που μπορεί να προκαλέσει ειδικά για τον καρκίνο Τ κύτταρα που λειτουργούν ως ασπίδα του ανοσοποιητικού που περιπολούν συνεχώς το σώμα σας και που θα σας προστατεύουν για το υπόλοιπο της ζωής σας, είναι απλά πραγματικά συναρπαστικό». Οι ερευνητές πρέπει πρώτα να ανακαλύψουν εάν τα αποτελέσματα που βρήκαν σε ένα ζωικό μοντέλο μπορούν να αναπαραχθούν και στους ανθρώπους. Τα CMV είναι ειδικά για το είδος, επομένως το rhesus CMV μπορεί να μην αποφέρει την ίδια ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους. Οι συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για τον HIV θα δώσουν έγκαιρα στοιχεία που θα βοηθήσουν να αποφασιστεί εάν περαιτέρω δοκιμές και ανάπτυξη θα αποδώσουν αποτελέσματα. Ανθρώπινες κλινικές δοκιμές για άλλα παθογόνα και καρκίνους ακολουθούν στον ορίζοντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υγειονομικοί φορείς ζητούν εντατική δράση για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Κοινοτικό βαν υγείας αυξάνει την πρόσβαση σε ένα εμβόλιο που συμβάλλει στην πρόληψη έξι τύπων καρκίνου

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να νικηθεί - το κλειδί είναι ο εμβολιασμός των νεαρών κοριτσιών

Νέα εξέλιξη στην έρευνα του εμβολίου για τον HIV

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon