Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Θνησιμότητα: Μείωση των θανάτων από μελάνωμα και καρκίνο στον πνεύμονα καταγράφεται στις ΗΠΑ

Καρκίνος Θνησιμότητα: Μείωση των θανάτων από μελάνωμα και καρκίνο στον πνεύμονα καταγράφεται στις ΗΠΑ

Καρκίνος Θνησιμότητα: Κατά τη διάρκεια των ετών 2001 έως 2018, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα και τα ποσοστά θανάτου για το μελάνωμα μειώθηκαν σημαντικά, αντανακλώντας μια σημαντική αύξηση της επιβίωσης για το μεταστατικό μελάνωμα. Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει ότι για αρκετούς άλλους σοβαρούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του προστάτη και του παχέος εντέρου, οι προηγούμενες φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά θανάτου μειώθηκαν ή και εξαφανίστηκαν.

Συνολικά, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο συνεχίζουν να μειώνονται σε άνδρες και γυναίκες για όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την τελευταία Ετήσια Έκθεση του National Cancer Institute.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2001 έως 2018, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα και τα ποσοστά θανάτου για το μελάνωμα μειώθηκαν σημαντικά, αντανακλώντας μια σημαντική αύξηση της επιβίωσης για το μεταστατικό μελάνωμα. Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει ότι για αρκετούς άλλους σοβαρούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του προστάτη και του παχέος εντέρου, οι προηγούμενες φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά θανάτου μειώθηκαν ή και εξαφανίστηκαν.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JNCI: The Journal of the National Cancer Institute, διαπιστώνει επίσης ότι τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου συνεχίζουν να αυξάνονται μεταξύ των γυναικών, των παιδιών, των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Σημειώνεται ότι όλες οι τάσεις σε αυτήν την αναφορά καλύπτουν την περίοδο πριν από την πανδημία COVID-19.

Η ετήσια έκθεση είναι μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ άλλων της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS), των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI).

Η έκθεση δεικνύει μείωση των ποσοστών θανάτου για 11 από τους 19 πιο συνηθισμένους καρκίνους μεταξύ των ανδρών και για 14 από τους 20 πιο κοινούς καρκίνους μεταξύ των γυναικών, κατά την τελευταία περίοδο (2014-2018). Αν και οι φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά θανάτου επιταχύνθηκαν για τον καρκίνο του πνεύμονα και το μελάνωμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι προηγούμενες φθίνουσες τάσεις για τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκαν, όπως και εκείνες για τον καρκίνο του προστάτη. Τα ποσοστά θανάτου αυξήθηκαν για μερικούς καρκίνους, όπως του εγκεφάλου και το παγκρέατος – και στα δύο φύλα – του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα στους άνδρες και του καρκίνου στο συκώτι και τη μήτρα στις γυναίκες.

«Οι μειώσεις του ποσοστού θανάτου του καρκίνου του πνεύμονα και του μελανώματος είναι το αποτέλεσμα της προόδου σε πολλαπλούς τομείς: από τα μειωμένα ποσοστά καπνίσματος για την πρόληψη του καρκίνου ως τις ανακαλύψεις στοχευμένων φαρμακευτικών θεραπειών», δήλωσε η Karen E. Knudsen, MBA, PhD ., Διευθύνων Σύμβουλος της American Cancer Society. «Ενώ γιορτάζουμε την πρόοδο, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι στην έρευνα και την υποστήριξη των ασθενών για να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο για τη βελτίωση της ζωής των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν καρδιαγγειακή θνησιμότητα και κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων

Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή για τον έλεγχο των covid pass

Η Μάλτα απαγορεύει την είσοδο σε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αισθητηριακά προσαρμοσμένες οδοντιατρικές αίθουσες μειώνουν το στρες των αυτιστικών παιδιών κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των δοντιών

"Σε κάθε οδοντιατρείο υπάρχουν σταθμισμένες σαλιάρες ακτίνων Χ που μπορεί να βοηθήσουν στην ηρεμία του παιδιού, μπορούν να φορέσουν γυαλιά ηλίου, μπορούν να φορέσουν ένα καπέλο με σκούφο που να καλύπτει τα αυτιά για να σιγοντάρει τους θορύβους - όλα αυτά είναι εντελώς δωρεάν και εύκολες προσαρμογές που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμπειρία της κλινικής για τα άτομα με αισθητηριακές ευαισθησίες, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των οδοντιάτρων να παρέχουν φροντίδα".

Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία ζουν περισσότερο μετά από χειρουργική επέμβαση στο κρανίο, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη

"Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση για όλες τις θεραπευτικές επιλογές, με αυξημένη εξέταση της υποψηφιότητας για χειρουργική επέμβαση κρανιακής επιληψίας ή νευροδιέγερση όπως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου", τόνισε η Δρ Lam, η οποία κατέχει επίσης την έδρα Yeager στην Παιδιατρική Νευροχειρουργική.

Τεστ Καρκίνος NHS - Ασιοδοξία δίνει τεστ αίματος για την ανίχνευση της πηγής 50 ειδών της νόσου

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και κατέληξε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».