Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Παχυσαρκία: H κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: H κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique).

Μια ομάδα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique) ερευνά τη σχέση μεταξύ της μάζας του σώματος και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε εχθές (23/06) στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Causes & Control. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν η καθηγήτρια Marie-Élise Parent από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique) Η καθηγήτρια Marie-Élise Parent είναι ειδική στην επιδημιολογία του καρκίνου και στον καρκίνο του προστάτη.

Με τα χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Για να διερευνήσει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών και της μάζας σώματος, η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ μεταξύ των ετών 2005 και 2012. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κοιλιακή παχυσαρκία συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου.

«Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για επιθετικό καρκίνο είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου στην έρευνα για την υγεία, επειδή είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν», δήλωσε καθηγήτρια Marie-Élise Parent και πρόσθεσε: «Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν την ευκαιρία να εργαστούμε προληπτικά, παρακολουθώντας στενότερα τους άνδρες με αυτόν τον παράγοντα κινδύνου».

Κοιλιακή και γενική παχυσαρκία

Η κατανομή του σωματικού λίπους φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της νόσου: ο αντίκτυπος στην υγεία ενός ατόμου μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το εάν το λίπος συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά ή διανέμεται σε όλο το σώμα. Σύμφωνα με τον Éric Vallières, φοιτητή του Πανεπιστημίου του Montréal που διεξάγει τη διδακτορική του έρευνα στο INRS και τον κύριο συγγραφέα της μελέτης, «Η κοιλιακή παχυσαρκία προκαλεί ορμονικές και μεταβολικές παραλλαγές που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων που εξαρτώνται από ορμόνες. Η κοιλιακή παχυσαρκία πιστεύεται ότι σχετίζεται με μείωση της τεστοστερόνης, καθώς και με μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με την ανάπτυξη επιθετικών όγκων. Η γενική παχυσαρκία δεν έδειξε τον ίδιο συσχετισμό με το κοιλιακό λίπος».

«Σε παχύσαρκους ανθρώπους, η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο αραιώνεται στο αίμα», λέει ο κ. Vallières. Αυτό καθιστά την ανίχνευση του καρκίνου πιο δύσκολη.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μελέτες σχετικά με το χρονικό διάστημα της έκθεσης στην παχυσαρκία και ότι μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση της κατανομής του σωματικού λίπους θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη εικόνα για τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Που θα γίνονται rapid test αύριο 24/06

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα της επίθεσης

Καυστικό υγρό σε Μητροπολίτες λόγω καθαίρεσης του ιερέα δράστη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άσκηση: To ενδοκανναβινοειδές σύστημα συνεργάζεται με την μικροχλωρίδα του εντέρου για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Άσκηση φλεγμονή: Νέα έρευνα ρίχνει φως στους μηχανισμούς με τους οποίους η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή. Τα ενδογενή κανναβινοειδή, τα οποία παράγει το σώμα, είναι ενώσεις που μοιάζουν με κάνναβη και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της φλεγμονής. Οι μικροοργανισμοί στο έντερο, γνωστοί συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου, παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας κατά τη διάσπαση των διαιτητικών ινών. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα ενδογενή κανναβινοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, όπως και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγει η μικροχλωρίδα του εντέρου. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι μια παρέμβαση άσκησης 6 εβδομάδων μείωσε τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και ότι αυτή η επίδραση συνδύαζε υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα που παράγουν οι μικροοργανισμοί του εντέρου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα ενδοκανναβινοειδή για να ασκήσουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Τα πλαστικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδειαγγειακής νόσου

Πλαστικά χοληστερόλη: Σε μια μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας φθαλικός εστέρας, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεσμεύτηκε να αξιολογήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της παραλλαγής "όμικρον" για την ανοσία του εμβολίου

Οι γιατροί στη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι οι ασθενείς έχουν ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα μέχρι στιγμής, αν και τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα είναι άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών, που γενικά δεν αρρωσταίνουν τόσο από την COVID-19 όσο οι μεγαλύτεροι ασθενείς.

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.

Πώς οι κρεατοελιές μετατρέπονται σε μελάνωμα

Μελάνωμα κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές και τα μελανώματα είναι και οι δύο όγκοι του δέρματος που προέρχονται από το ίδιο κύτταρο που ονομάζεται μελανοκύτταρο. Πώς μια κρεατοελιά μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα;