Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Παχυσαρκία: H κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: H κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique).

Μια ομάδα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique) ερευνά τη σχέση μεταξύ της μάζας του σώματος και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε εχθές (23/06) στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Causes & Control. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν η καθηγήτρια Marie-Élise Parent από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique) Η καθηγήτρια Marie-Élise Parent είναι ειδική στην επιδημιολογία του καρκίνου και στον καρκίνο του προστάτη.

Με τα χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Για να διερευνήσει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών και της μάζας σώματος, η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ μεταξύ των ετών 2005 και 2012. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κοιλιακή παχυσαρκία συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου.

«Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για επιθετικό καρκίνο είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου στην έρευνα για την υγεία, επειδή είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν», δήλωσε καθηγήτρια Marie-Élise Parent και πρόσθεσε: «Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν την ευκαιρία να εργαστούμε προληπτικά, παρακολουθώντας στενότερα τους άνδρες με αυτόν τον παράγοντα κινδύνου».

Κοιλιακή και γενική παχυσαρκία

Η κατανομή του σωματικού λίπους φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της νόσου: ο αντίκτυπος στην υγεία ενός ατόμου μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το εάν το λίπος συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά ή διανέμεται σε όλο το σώμα. Σύμφωνα με τον Éric Vallières, φοιτητή του Πανεπιστημίου του Montréal που διεξάγει τη διδακτορική του έρευνα στο INRS και τον κύριο συγγραφέα της μελέτης, «Η κοιλιακή παχυσαρκία προκαλεί ορμονικές και μεταβολικές παραλλαγές που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων που εξαρτώνται από ορμόνες. Η κοιλιακή παχυσαρκία πιστεύεται ότι σχετίζεται με μείωση της τεστοστερόνης, καθώς και με μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με την ανάπτυξη επιθετικών όγκων. Η γενική παχυσαρκία δεν έδειξε τον ίδιο συσχετισμό με το κοιλιακό λίπος».

«Σε παχύσαρκους ανθρώπους, η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο αραιώνεται στο αίμα», λέει ο κ. Vallières. Αυτό καθιστά την ανίχνευση του καρκίνου πιο δύσκολη.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μελέτες σχετικά με το χρονικό διάστημα της έκθεσης στην παχυσαρκία και ότι μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση της κατανομής του σωματικού λίπους θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη εικόνα για τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Που θα γίνονται rapid test αύριο 24/06

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα της επίθεσης

Καυστικό υγρό σε Μητροπολίτες λόγω καθαίρεσης του ιερέα δράστη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "The Lancet Regional Health".

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊος Παιδιά: Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 250 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει την αγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία.

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.