Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Παχυσαρκία: H κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: H κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique).

Μια ομάδα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique) ερευνά τη σχέση μεταξύ της μάζας του σώματος και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε εχθές (23/06) στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Causes & Control. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν η καθηγήτρια Marie-Élise Parent από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique) Η καθηγήτρια Marie-Élise Parent είναι ειδική στην επιδημιολογία του καρκίνου και στον καρκίνο του προστάτη.

Με τα χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Για να διερευνήσει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών και της μάζας σώματος, η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ μεταξύ των ετών 2005 και 2012. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κοιλιακή παχυσαρκία συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου.

«Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για επιθετικό καρκίνο είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου στην έρευνα για την υγεία, επειδή είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν», δήλωσε καθηγήτρια Marie-Élise Parent και πρόσθεσε: «Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν την ευκαιρία να εργαστούμε προληπτικά, παρακολουθώντας στενότερα τους άνδρες με αυτόν τον παράγοντα κινδύνου».

Κοιλιακή και γενική παχυσαρκία

Η κατανομή του σωματικού λίπους φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της νόσου: ο αντίκτυπος στην υγεία ενός ατόμου μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το εάν το λίπος συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά ή διανέμεται σε όλο το σώμα. Σύμφωνα με τον Éric Vallières, φοιτητή του Πανεπιστημίου του Montréal που διεξάγει τη διδακτορική του έρευνα στο INRS και τον κύριο συγγραφέα της μελέτης, «Η κοιλιακή παχυσαρκία προκαλεί ορμονικές και μεταβολικές παραλλαγές που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων που εξαρτώνται από ορμόνες. Η κοιλιακή παχυσαρκία πιστεύεται ότι σχετίζεται με μείωση της τεστοστερόνης, καθώς και με μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με την ανάπτυξη επιθετικών όγκων. Η γενική παχυσαρκία δεν έδειξε τον ίδιο συσχετισμό με το κοιλιακό λίπος».

«Σε παχύσαρκους ανθρώπους, η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο αραιώνεται στο αίμα», λέει ο κ. Vallières. Αυτό καθιστά την ανίχνευση του καρκίνου πιο δύσκολη.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μελέτες σχετικά με το χρονικό διάστημα της έκθεσης στην παχυσαρκία και ότι μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση της κατανομής του σωματικού λίπους θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη εικόνα για τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Που θα γίνονται rapid test αύριο 24/06

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα της επίθεσης

Καυστικό υγρό σε Μητροπολίτες λόγω καθαίρεσης του ιερέα δράστη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.