Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Μπορεί μια βιταμίνη να μετατρέψει τα φυσικά κύτταρα-φονιάδες σε θεραπεία της νόσου; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η απάντηση είναι ναι

Καρκίνος: Μπορεί μια βιταμίνη να μετατρέψει τα φυσικά κύτταρα-φονιάδες σε θεραπεία της νόσου; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η απάντηση είναι ναι

Τα κύτταρα φυσικοί φονιάδες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με νικοτιναμίδιο στο εργαστήριο επέδειξαν επίσης αυξημένη ικανότητα να δημιουργούν φλεγμονώδη και τοξική απόκριση κατά των καρκινικών κυττάρων. Ο Cichocki και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η νέα στρατηγική μεταφοράς θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Καρκίνος: Οι καρκινοπαθείς φάνηκε να επωφελούνται από τα κύτταρα φυσικούς φονιάδες που λαμβάνονται από δότες σε μια πειραματική μέθοδο θεραπείας του καρκίνου, η οποία περιλαμβάνει έναν επιθετικό στρατό μαχητών του ανοσοποιητικού συστήματος, προικισμένο με την ικανότητα να εντοπίζει τα κακοήθη κύτταρα και να τα καταστρέφει. Τα κύτταρα φυσικών δολοφόνων είχαν υποστεί προκατεργασία με νικοτιναμίδιο, μια ένωση ευρέως γνωστή στους περισσότερους ανθρώπους ως νιασίνη ή βιταμίνη Β3. Πρόκειται για μια ουσία με ιδιαίτερη συγγένεια για τα κύτταρα φυσικούς φονιάδες, ενισχύοντας την ικανότητά τους να εξολοθρεύουν τους καρκίνους. Μόλις προετοιμαστούν στο εργαστήριο, αυτοί οι φυσικοί δολοφόνοι είναι έτοιμοι να εξαπολυθούν εναντίον τρομερών στόχων.

Η εξελισσόμενη μεθοδολογία έδειξε πολλά υποσχόμενη σε μια προκαταρκτική μελέτη που αποσκοπεί στην εξαναγκαστική ύφεση των δύσκολα θεραπεύσιμων καρκίνων του αίματος. Πριν από τη νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο Science Translational Medicine, οι προσπάθειες άλλων ομάδων να χρησιμοποιήσουν εγχύσεις φυσικών κυττάρων-δολοφόνων ως θεραπευτικό μέσο για λευχαιμίες, λεμφώματα και άλλες κακοήθειες του αίματος, δεν ήταν πάντα αποτελεσματικές. Οι γιατροί αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα: ορισμένοι άνθρωποι απλώς δεν ανταποκρίνονταν στην ερευνητική θεραπεία, η οποία προσφερόταν μετά την αποτυχία της καθιερωμένης θεραπείας. Τώρα, σε μια μοναδική προσέγγιση αυτής της αναδυόμενης μορφής θεραπείας του καρκίνου, ιατρικοί επιστήμονες του Τμήματος Αιματολογίας, Ογκολογίας και Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, επινόησαν έναν τρόπο να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των κυττάρων φυσικών δολοφόνων, ενισχύοντας τον ρόλο τους ως θεραπευτικό μέσο. Η καινοτόμος προσέγγιση ενίσχυσε την επίδραση των κυττάρων φυσικών δολοφόνων και επέφερε υφέσεις σε ασθενείς με κατά τα άλλα ανθεκτικούς καρκίνους. “Η υιοθετική μεταφορά αλλογενών κυττάρων φυσικών φονέων έχει δείξει τη δυνατότητα να προκαλεί υφέσεις σε υποτροπιάζουσες ή ανθεκτικές λευχαιμίες και λεμφώματα”, γράφει ο δρ Frank Cichocki και οι συνεργάτες του στο περιοδικό. “Για τη βελτίωση της κλινικής αποτελεσματικότητας απαιτούνται στρατηγικές για την ενίσχυση της επιβίωσης και της λειτουργίας των κυττάρων φυσικών φονέων. Αποδείξαμε ότι τα κύτταρα φυσικών φονέων που καλλιεργήθηκαν ex vivo με ιντερλευκίνη-15-IL-15 και νικοτιναμίδιο παρουσίασαν σταθερή επαγωγή της l-σελεκτίνης, ενός μορίου προσκόλλησης λεμφοκυττάρων που είναι σημαντικό για την επιστροφή στους λεμφαδένες”. Η νικοτιμαμίδη βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια και αποτελεί χημικά μέρος των συνενζύμων NAD+ και NADH, τα οποία είναι κρίσιμα στις αντιδράσεις οξείδωσης-αναγωγής σε όλο το σώμα. Μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων είναι η παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης, ΑΤΡ, η οποία τροφοδοτεί τις κυτταρικές και μεταβολικές διεργασίες.

Το 1937, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συστηματική ασθένεια που είναι γνωστή ως πελλέγρα προκαλείται από ανεπάρκεια νιασίνης. Η διαταραχή χαρακτηρίζεται από τα τρία D – άνοια, διάρροια και δερματίτιδα. Χωρίς θεραπεία, η οποία συνίσταται απλώς στην παροχή νιασίνης, η pellegra μπορεί να αποβεί μοιραία. Η επιλογή της ομάδας της νικοτιναμίδης ως ενισχυτή των κυττάρων φυσικών φονιάδων φωτίζει το φως της δημοσιότητας στην κοινή υδατοδιαλυτή ένωση και δείχνει πως μπορεί να ενισχύσει την αντικαρκινική δραστηριότητα των κυττάρων φυσικών φονιάδων. Τα κύτταρα αυτά είναι λεμφοκύτταρα και μέλη του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, της πρώτης αντίδρασης του οργανισμού σε εισβολικές ασθένειες. Η δουλειά των κυττάρων φυσικών δολοφόνων είναι να συμβάλλουν στον έλεγχο του καρκίνου και των εισβολικών μικροβίων. Οι επιστήμονες, εν τω μεταξύ, που αναπτύσσουν την πειραματική θεραπεία έχουν απλώς ενισχύσει αυτά τα κύτταρα για να τα βοηθήσουν να επιτεθούν αποτελεσματικότερα στον καρκίνο. Εάν οι περαιτέρω δοκιμές αποδείξουν ότι η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική -και οι επιστήμονες με έδρα τη Μινεάπολη είναι πεπεισμένοι ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο, τότε θα προκύψει μια καινοτόμος νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των καρκίνων του αίματος. “Πραγματοποιήσαμε μια πρώτη σε άνθρωπο κλινική δοκιμή φάσης 1, στην οποία δοκιμάσαμε την υιοθετική μεταφορά κυττάρων φυσικών δολοφόνων που επεκτάθηκαν ex vivo με IL-15 και νικοτιναμίδη σε συνδυασμό με μονοκλωνικά αντισώματα σε ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα non-Hodgkin και πολλαπλό μυέλωμα”, υποστήριξε ο Cichocki στο Science Translational Medicine. Στη μικρή προκαταρκτική μελέτη, ο Cichocki και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η νικοτιναμίδη όχι μόνον ενισχύει τη δραστηριότητα των κυττάρων φυσικών δολοφόνων, αλλά ενισχύει την παραμονή τους στο αίμα και ενισχύει την ικανότητα αυτών των κυττάρων όχι μόνο να κυνηγούν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και να τα καταστρέφουν με ευκολία. Ο συνδυασμός των ενισχυμένων με νικοτιναμίδη φυσικών κυττάρων-φονιάδων και της θεραπείας με μονοκλωνικό αντίσωμα ήταν ασφαλής σε 30 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 20 με υποτροπιάζον ή δύσκολα θεραπεύσιμο μη-Hodgkin λέμφωμα. Μεταξύ 19 ασθενών με λέμφωμα non-Hodgkin, 11 παρουσίασαν πλήρη ανταπόκριση και τρεις είχαν μερική ανταπόκριση εντός 28 ημερών από τη θεραπεία. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η νικοτιναμίδη φαίνεται να προστατεύει τα φυσικά κύτταρα-φονιάδες από το οξειδωτικό στρες, ενώ παράλληλα ενισχύει την ικανότητά τους να εγκαθίστανται στους λεμφαδένες.

“Οι υψηλές συχνότητες του CD62L συσχετίστηκαν με αυξημένο μεταγραφικό παράγοντα forkhead box O1 ή FOXO1”, σημείωσε ο Cichocki, αναφερόμενος στο μόριο εντοπισμού, CD62L, το οποίο κατευθύνει τα κύτταρα φυσικών δολοφόνων στους λεμφαδένες. Ως μεταγραφικός παράγοντας, ο FOXO1 είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση ενός μεγάλου αριθμού γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό, την εξέλιξη του κυτταρικού κύκλου και τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Στους καρκίνους, ο FOXO1 δρα ως καταστολέας των κακοήθων κυττάρων κυρίως λόγω των ρόλων του που προάγουν τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο -απόπτωση- και αναστέλλουν την πρόοδο του κυτταρικού κύκλου, την αγγειογένεση και τη μετάσταση. “Η νικοτιναμίδη προώθησε τη σταθερότητα του FOXO1 εμποδίζοντας την πρωτεασωμική αποικοδόμηση”, πρόσθεσε η Cichocki, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Τα κύτταρα φυσικών δολοφόνων που καλλιεργήθηκαν με νικοτιναμίδιο παρουσίασαν μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με αυξημένη ροή γλυκόζης και προστασία από το οξειδωτικό στρες”. Τα κύτταρα φυσικοί φονιάδες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με νικοτιναμίδιο στο εργαστήριο επέδειξαν επίσης αυξημένη ικανότητα να δημιουργούν φλεγμονώδη και τοξική απόκριση κατά των καρκινικών κυττάρων. Ο Cichocki και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η νέα στρατηγική μεταφοράς θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ιάπωνες ερευνητές αναπτύσσουν νέα θεραπεία για πολλαπλούς τύπους καρκίνου

Περισσότεροι προληπτικοί έλεγχοι καρκίνου για το NHS

Οι 5 πιο ισχυρές αντικαρκινικές τροφές για πρόληψη και προστασία

Μπορείτε να βασιστείτε στην τεχνητή νοημοσύνη για να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με τον καρκίνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.