Επιστημονικά Νέα

Καφές Ήπαρ: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης και θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο

Καφές Ήπαρ: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης και θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο

Καφές Ήπαρ: Η κατανάλωση καφέ με ή χωρίς καφεΐνη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου και σχετικών ηπατικών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε εχθές (21/06) στο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMC Public Health.

Ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης και θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ, με το όφελος να κορυφώνεται στα τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε εχθές (21/06) στο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMC Public Health

Οι συγγραφείς μελέτησαν δεδομένα 495.585 συμμετεχόντων που κατανάλωναν καφέ. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάστημα 10,7 ετών προκειμένου να βρεθεί ποιος εμφάνισε χρόνια ηπατική νόσο και σχετικές ηπατικές παθήσεις.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων που συμμετείχαν στη μελέτη, το 78% (384.818 άτομα) κατανάλωνε αλεσμένο ή στιγμιαίο καφέ με ή χωρίς καφεΐνη, ενώ το 22% (109.767 άτομα) δεν έπινε κανέναν τύπο καφέ. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκαν 3.600 περιπτώσεις χρόνιας ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων 301 θανάτων. Επιπλέον, καταγράφηκαν 5.439 περιπτώσεις χρόνιας ηπατικής νόσου ή στεάτωσης (συσσώρευση λίπους στο ήπαρ επίσης γνωστή ως λιπώδης ηπατική νόσος) και 184 περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, ενός τύπου καρκίνου του ήπατος.

Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν καφέ είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου, 20% μειωμένο κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου και 49% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο. Το μέγιστο όφελος παρατηρήθηκε στην ομάδα που έπινε αλεσμένο καφέ, ο οποίος περιέχει υψηλά επίπεδα των συστατικών Kahweol και cafestol, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά κατά της χρόνιας ηπατικής νόσου στα ζώα. Ο στιγμιαίος καφές, ο οποίος έχει χαμηλά επίπεδα Kahweol και cafestol συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου.

Ο Δρ Oliver Kennedy, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: “Ο καφές είναι ευρέως προσβάσιμος και τα οφέλη που βλέπουμε από τη μελέτη μας μπορεί να σημαίνουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια πιθανή προληπτική θεραπεία για τη χρόνια ηπατική νόσο. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα και επισφαλή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και όπου το βάρος της χρόνιας ηπατικής νόσου είναι υψηλότερο”.

Οι συγγραφείς ωστόσο προειδοποιούν ότι, καθώς οι συμπεριφορές στην κατανάλωση καφέ αναφέρθηκαν μόνο όταν οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν για πρώτη φορά στη μελέτη, η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη τυχόν αλλαγές στην ποσότητα ή τον τύπο του καφέ που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 10,7 ετών. Επιπλέον, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί και από πιο ασφαλές κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, τα ευρήματα μπορεί να είναι δύσκολο να γενικευτούν στο σύνολο του πληθυσμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

Αυτό το καλοκαίρι το να χάσετε κιλά δεν είναι ο τρόπος να αιθανθείτε καλύτερα

Εξητήριο από το νοκομείο Υγεία πήρε ο Λάκης Λαζόπουλος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "The Lancet Regional Health".

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊος Παιδιά: Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 250 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει την αγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία.

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.