Επιστημονικά Νέα

Καφέ λίπος: Λιγότερο ενεργό αποδεικνύεται στους παχύσαρκους εφήβους

Καφέ λίπος: Λιγότερο ενεργό αποδεικνύεται στους παχύσαρκους εφήβους

Καφέ λίπος: Τα νεογέννητα μωρά έχουν μεγάλες ποσότητες καφέ λίπους, αλλά μειώνεται σταθερά κατά την παιδική ηλικία, έτσι ώστε στην ενήλικη ζωή να υπάρχει κυρίως μόνο στην περιοχή του λαιμού. Ο λόγος για τη μείωση των επιπέδων καφέ λίπους στα παιδιά παραμένει άγνωστος.

Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο McMaster διαπίστωσε ότι ο καφές λιπώδης ιστός (BAT) είναι λιγότερο ενεργός στα αγόρια με παχυσαρκία σε σύγκριση με τα αγόρια με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η ανώτερη συγγραφέας Katherine Morrison είπε ότι το BAT, γνωστό και ως καφέ λίπος, βοηθά το σώμα να κάψει κανονικό λίπος και ενεργοποιείται από το κρύο, αλλά η ερευνητική της ομάδα παρατήρησε μειωμένη δραστηριότητα BAT στα αγόρια με παχυσαρκία ως απόκριση σε ένα κρύο ερέθισμα.

Οι ερευνητές του McMaster’s Center for Metabolism, Obesity and Diabetes Research πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για τη μέτρηση της δραστηριότητας των ΒΔΤ σε 26 αγόρια ηλικίας μεταξύ 8 και 10 ετών. Μελέτησαν τον ιστό ΒΑΤ στον λαιμό πριν και μετά από μία ώρα έκθεσης σε σετ κρύας στολής σε θερμοκρασία 18 βαθμών Κελσίου. Το δείγμα ασθενών περιελάμβανε 13 αγόρια με φυσιολογικό ΔΜΣ και ισάριθμα πάλι με παχυσαρκία, στην πρώτη μελέτη αυτού του είδους σε παιδιά. “Η υπόσχεση αυτής της μελέτης είναι ότι εάν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη ΒΔΤ και πώς να μιμούμαστε ή να διεγείρουμε τις επιπτώσεις της, μπορεί να μας προσφέρει νέες θεραπείες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας”, δήλωσε ο Morrison, καθηγητής στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου και παιδίατρος στο McMaster. Νοσοκομείο Παίδων.

“Πέρα από το να βοηθήσουμε τις οικογένειες να βελτιώσουν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και τον ύπνο τους, έχουμε λίγες θεραπείες για να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους με παχυσαρκία. Υπάρχουν νέα φάρμακα που μειώνουν την όρεξη που χρησιμοποιούνται σε ορισμένους εφήβους. Η διερεύνηση της δραστηριότητας ΒΔΤ αφήνει την ελπίδα ανάπτυξης μιας νέας τάξης των φαρμάκων που αυξάνουν την ποσότητα της ενέργειας που καίτε”. Ωστόσο, ο Morrison είπε ότι είναι ακόμα άγνωστο εάν η έλλειψη δραστηριότητας ΒΔΤ προκαλεί παχυσαρκία ή εάν η πάθηση απλώς βλάπτει την ικανότητα του καφέ λίπους να καίει ενέργεια.

Είπε ότι τα νεογέννητα μωρά έχουν μεγάλες ποσότητες ΒΔΤ, αλλά μειώνεται σταθερά κατά την παιδική ηλικία, έτσι ώστε στην ενήλικη ζωή να υπάρχει κυρίως μόνο στην περιοχή του λαιμού. Ο λόγος για τη μείωση των επιπέδων καφέ λίπους στα παιδιά παραμένει άγνωστος. Η Morrison είπε ότι η ομάδα της χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσει τη δραστηριότητα των ΒΔΤ, καθώς δεν εκθέτει τα αγόρια σε ιονίζουσα ακτινοβολία, σε αντίθεση με τις τομογραφίες αξονικής τομογραφίας ή PET. Αυτός ο πιθανός κίνδυνος για την ασφάλεια έχει εμποδίσει την έρευνα σε παιδιά μέχρι τώρα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Diabetes.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το καφέ λίπος είναι το κλειδί για έναν υγιή μεταβολισμό στα παχύσαρκα άτομα

Ο καφές και η καύση του λίπους

Πειραματικό φάρμακο στη λύση της δύσκολης υπόθεσης της απώλειας σωματικού βάρους

Επιστημονική μελέτη για την καύση λίπους τον χειμώνα με την πρόσληψη μιας βιταμίνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του γονιδίου DDX3X στην αναπτυξιακή αναπηρία

Αναπτυξιακή αναπηρία: Ένα μόνο γονίδιο που είχε προηγουμένως βρεθεί ότι είναι η κινητήρια δύναμη σε ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδέεται με την επιληψία, τον αυτισμό και την αναπτυξιακή αναπηρία έχει αναγνωριστεί ως συνδετικός κρίκος στο σχηματισμό υγιών νευρώνων.

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Πώς προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά πιθανότατα προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί έως και το 60% των ασθενών με DMD έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προτείνουν πιθανές παρεμβάσεις θεραπείας.

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.