Επιστημονικά Νέα

Καφέ λίπος μεταβολισμός: Το χρώμα του λίπους είναι το κλειδί για έναν πιο υγιή μεταβολισμό στην παχυσαρκία

Καφέ λίπος μεταβολισμός: Το χρώμα του λίπους είναι το κλειδί για έναν πιο υγιή μεταβολισμό στην παχυσαρκία

Καφέ λίπος μεταβολισμός: Όσοι παχύσαρκοι έχουν καφέ λίπος παρουσιάζουν σημαντικά καλύτερο μεταβολισμό σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Δεν είναι όλες οι μορφές παχυσαρκίας ίδιες και το καφέ λίπος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Μια μελέτη με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα του Florian Kiefer από το Division of Endocrinology and Metabolism of Medicine III στο MedUni Vienna and Vienna General Hospital δείχνει ότι τα άτομα που είναι σοβαρά υπέρβαρα (παχύσαρκα) που έχουν επίσης ενεργό καφέ λίπος έχουν πιο υγιή μεταβολισμό. Έχουν επίσης περισσότερη ενέργεια από τα παχύσαρκα άτομα χωρίς καφέ λίπος. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παρουσία καφέ λίπους μπορεί να προστατεύει από δευτερογενείς ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η μελέτη μόλις δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο διεθνές περιοδικό “Diabetes”.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Για χρόνια τώρα, ιατρικοί ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ορισμένοι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με άλλους με παρόμοιο βάρος. Φαίνεται πλέον ότι ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτό που είναι γνωστό ως μεταβολικά υγιής παχυσαρκία έχει εντοπιστεί με τη μορφή του καφέ λίπους. “Το καφέ λίπος θεωρείται από καιρό ότι ωφελεί τον μεταβολισμό. Σε αντίθεση με το πολύ πιο κοινό λευκό λίπος αποθήκευσης, μπορεί να κάψει ενέργεια με τη μορφή θερμότητας. Τα μωρά και τα νήπια ειδικά χρησιμοποιούν καφέ λιπώδη ιστό για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Ωστόσο, η αναλογία του καφέ προς λευκό λίπος στο σώμα μειώνεται με την ηλικία και με το υπερβολικό βάρος“, εξηγεί ο Florian Kiefer.

Ωστόσο, στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, η βιεννέζικη ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των σοβαρά υπέρβαρων ενηλίκων (ΔΜΣ > 35kg/m2) εξακολουθούν να έχουν ενεργό καφέ λίπος. Στη μελέτη, οι εθελοντές εκτέθηκαν αρχικά σε μέτριο κρύο χρησιμοποιώντας γιλέκα ψύξης για να ενεργοποιήσουν το καφέ λίπος, το οποίο στη συνέχεια ανιχνεύθηκε με σάρωση PET-CT. “Στους ενήλικες, το καφέ λίπος βρίσκεται κυρίως στη βάση του λαιμού και στα πλευρά. Μια σύντομη περίοδος ψυχρής διέγερσης περίπου μίας ώρας αρκεί για να την ενεργοποιήσει”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Kiefer. Οι υπέρβαροι συμμετέχοντες με καφέ λίπος εμφάνισαν:

  • υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας
  • λιγότερο επιβλαβές κοιλιακό λίπος
  • υγιέστερο μεταβολισμό του σακχάρου
  • λιγότερα σημάδια λιπώδους ηπατικής νόσου

Όλα αυτά σε σχέση με μια ομάδα ελέγχου παρόμοιου βάρους αλλά χωρίς ανιχνεύσιμο καφέ λίπος. Ο Kiefer σχολιάζει: “Είναι εκπληκτικό ότι οι συμμετέχοντες με καφέ λίπος τα πήγαν καλύτερα σε όλες σχεδόν τις μεταβολικές παραμέτρους, παρόλο που είχαν ελαφρώς υψηλότερο ΔΜΣ. Αυτά τα δεδομένα για άλλη μια φορά μας δείχνουν ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα λιπώδους ιστού που έχει σημασία, αλλά περισσότερο σημαντικό είναι η ποιότητά του”. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές στην κατανομή του λίπους μπορεί να έχουν συμβάλει στην πλεονεκτική μεταβολική κατάσταση.

Ειδικότερα, το ποσοστό του κοιλιακού λίπους που βρίσκεται βαθιά (σπλαχνικό λίπος), το οποίο αντιπροσωπεύει υψηλό κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακή προσβολή, ήταν σημαντικά χαμηλότερο στην ομάδα του καφέ λίπους. “Είναι κατανοητό ότι η αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα του καφέ λίπους θα διασπάσει κατά προτίμηση και θα κάψει πρώτα τα επιβλαβή αποθέματα σπλαχνικού λίπους. Γι’ αυτό εργαζόμαστε επί του παρόντος σκληρά για να αναπτύξουμε φαρμακευτικές θεραπείες για την ενεργοποίηση του καφέ λίπους”, εξηγεί ο Kiefer.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα προβιοτικά ωφελούν τα επίπεδα σακχάρου σε εγκύους

Και οι άγουρες μπανάνες έχουν τη διατροφική χάρη τους

Πότε η κατανάλωση καφέ συντελεί στην απώλεια βάρους σύμφωνα με επιστημονική μελέτη

Νέα μελέτη ρίχνει φως στο πώς αλλάζει ο μεταβολισμός στη διάρκεια ζωής μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η "ανεβαστική" μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας και την αίσθηση της καθαρότητας.

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.