Επιστημονικά Νέα

Ισότητα φύλων: Τα παιδιά έχουν “κανονικοποιήσει” τους ρόλους των φύλων από μικρή ηλικία

Ισότητα φύλων: Τα παιδιά έχουν “κανονικοποιήσει” τους ρόλους των φύλων από μικρή ηλικία

Ισότητα φύλων: Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το πρότυπο της ισότητας των φύλων εντός των οικογενειών είναι ζωτικής σημασίας.

Παρά τα ισχυρά φεμινιστικά μηνύματα της ταινίας Barbie της Greta Gerwig, νέα έρευνα δείχνει ότι πολλοί γονείς στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διαμορφώνουν παραδοσιακούς ρόλους των φύλων, όπως ότι οι μητέρες μαγειρεύουν και καθαρίζουν, ενώ οι μπαμπάδες εργάζονται εκτός σπιτιού. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αντιλήψεις των παιδιών για τους ρόλους των φύλων, καθώς παρατηρούν και εσωτερικεύουν αυτές τις δυναμικές σε νεαρή ηλικία.

Ισότητα φύλων

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 106 κινεζικά και 109 αμερικανικά παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών και ένας από τους φροντιστές τους, είχε ως στόχο να κατανοήσει ποιος ήταν υπεύθυνος για τα κοινά καθήκοντα του νοικοκυριού και της φροντίδας των παιδιών. Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία του γεύματος, την καθαριότητα, τη διόρθωση αντικειμένων του νοικοκυριού και τη φροντίδα όταν τα παιδιά ήταν άρρωστα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα περισσότερα παιδιά πίστευαν ότι οι γυναίκες εκτελούσαν την πλειονότητα των οικιακών εργασιών και οι φροντιστές γενικά συμφωνούσαν ότι οι μαμάδες αναλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών εργασιών. Παραδόξως, τόσο τα παιδιά όσο και οι φροντιστές και στους δύο πολιτισμούς ήταν ικανοποιημένοι με αυτόν τον καταμερισμό εργασίας.

Αυτή η ομαλοποίηση των παραδοσιακών ρόλων των φύλων ξεκινάει από νωρίς στη ζωή ενός παιδιού. Μέχρι την ηλικία των έξι ετών, τα νεαρά κορίτσια περιμένουν ήδη να αναλάβουν περισσότερες εργασίες που σχετίζονται με την οικογένεια. Αυτές οι προσδοκίες δεν επηρεάζουν μόνο τη δυναμική του νοικοκυριού, αλλά έχουν επίσης εκτεταμένες επιπτώσεις στην εισοδηματική ανισότητα, τις ευκαιρίες απασχόλησης και την ιεράρχηση της καριέρας στην ενήλικη ζωή.

Για να σπάσει αυτός ο κύκλος, οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων. Η ενθάρρυνση των κοριτσιών να ασκούν κριτική στις άδικες πρακτικές του νοικοκυριού και η ενθάρρυνση των αγοριών να γίνουν εμπλεκόμενοι πατέρες και φροντιστές μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Οι οικογένειες μπορούν επίσης να εμπλέκουν ενεργά τα παιδιά στις εργασίες και τις συζητήσεις του νοικοκυριού, αμφισβητώντας τα παραδοσιακά πρότυπα των φύλων και θέτοντας τα θεμέλια για πιο ανεξάρτητους και ισότιμους ενήλικες.

Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το πρότυπο της ισότητας των φύλων εντός των οικογενειών είναι ζωτικής σημασίας. Με τη διαφοροποίηση των ευθυνών του νοικοκυριού και τη συμμετοχή και των δύο γονέων σε όλες τις εργασίες, οι οικογένειες μπορούν να παρέχουν πρότυπα για τα παιδιά τους και να τους διδάξουν πολύτιμες δεξιότητες ζωής. Αυτές οι προσπάθειες όχι μόνο αμφισβητούν την κανονικοποίηση των ρόλων των φύλων, αλλά συμβάλλουν και σε πιο ανεξάρτητες και δίκαιες μελλοντικές γενιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν τα βακτήρια στον παιδικό σταθμό να αυξήσουν τις πιθανότητες για άσθμα;

Οφθαλμολογικός Έλεγχος Παιδιά: Τρεις προληπτικοί έλεγχοι στα μάτια

Αποκαλύπτοντας πέντε γενετικά επηρεαζόμενες ασθένειες

Το υγιές μικροβίωμα του εντέρου των βρεφών προστατεύει από το άσθμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.