Επιστημονικά Νέα

ΗΠΑ: Οι γεννήσεις στις ΗΠΑ μειώνονται σύμφωνα με μελέτες

ΗΠΑ: Οι γεννήσεις στις ΗΠΑ μειώνονται σύμφωνα με μελέτες

ΗΠΑ: Ένα χαμηλότερο ποσοστό γυναικών ηλικίας 15 έως 44 ετών το 2015-2019 δεν είχαν βιολογικό παιδί (52,1%) σε σύγκριση με γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών το 2011-2015 (54,9%).

Συνεχίζοντας μια τάση δεκαετιών, το ποσοστό των Αμερικανών γυναικών που δεν έκαναν παιδί μειώθηκε ξανά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. «Ένα χαμηλότερο ποσοστό γυναικών ηλικίας 15 έως 44 ετών το 2015-2019 δεν είχαν βιολογικό παιδί (52,1%) σε σύγκριση με γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών το 2011-2015 (54,9%)», καταλήγει μια έκθεση που εκδόθηκε στις 10 Ιανουαρίου από την Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS) του CDC.

Μείωση στα ποσοστά γεννήσεων

Μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης για τους άνδρες που έγιναν πατέρες. Από το 2015 έως το 2019, το 39,7% των αγοριών και των ανδρών ηλικίας 15 έως 44 ετών είχαν αποκτήσει παιδί, σε σύγκριση με 43,8% την περίοδο 2011-2015, αναφέρει η έκθεση. Συνολικά, τα ποσοστά γεννήσεων έχουν πέσει κατακόρυφα για τους Αμερικανούς τις τελευταίες πέντε δεκαετίες: «Μεταξύ 1976 και 2018, ο μέσος αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν ποτέ ανά γυναίκα μειώθηκε, από τρία παιδιά σε δύο», σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, Gladys Martinez και Kimberly Daniels. Μέχρι το 2019, η μέση γυναίκα ηλικίας 15 έως 49 ετών είχε γεννήσει 1,3 παιδιά και ο μέσος άνδρας είχε 0,9 παιδιά.

Οι Αμερικανίδες τείνουν επίσης να κάνουν ένα πρώτο παιδί αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Η μέση ηλικία για τη γέννηση του πρώτου παιδιού ήταν περίπου 24 ετών για τις γυναίκες και 27 για τους άνδρες το 2019, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίστηκε σε μια εθνική έρευνα σε σχεδόν 21.500 Αμερικανούς ηλικίας 15 έως 49 ετών. Η πιθανότητα μια γυναίκα να είχε το πρώτο της παιδί στην ηλικία των 40 ετών μειώθηκε από 83% το 2011–2015 σε 81% το 2019. Παρόμοια πτώση παρατηρήθηκε για τους άνδρες που έγιναν μπαμπάδες στην ηλικία των 40 ετών: από 78% το 2011–2015 σε 72% έως το 2019.

Στην πραγματικότητα, «η καθυστερημένη τεκνοποίηση, η απόκτηση πρώτου παιδιού σε ηλικία 35 ετών και άνω, [έχει] εννεπλασιαστεί μεταξύ 1972 και 2012», σημείωσαν οι συγγραφείς. Συνολικά, τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των γυναικών στα 40 τους έχουν σημειώσει σταθερή αύξηση από το 1985.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι λόγοι για αυτές τις τάσεις είναι πολλοί: Καλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη, περισσότερες γυναίκες που αναζητούν τριτοβάθμια εκπαίδευση, περισσότερες γυναίκες που εισέρχονται και παραμένουν στο εργατικό δυναμικό, αλλαγή των οικογενειακών αξιών, «αστάθεια των σχέσεων» και ανησυχίες για τα προσωπικά οικονομικά και την υψηλή κόστος ανατροφής των παιδιών.

«Η απόκτηση πρώτου παιδιού σε μεγαλύτερες ηλικίες έχει συσχετιστεί με θετικό αντίκτυπο στους μισθούς και τις επαγγελματικές πορείες των γυναικών», σύμφωνα με τους Martinez και Daniels. Ο μεταγενέστερος τοκετός μπορεί να είναι υγιής και για τα παιδιά, σημείωσαν, επειδή το να έχεις ένα παιδί στα 30 και στα 40 σου συνήθως σημαίνει ότι μια οικογένεια έχει καλύτερους οικονομικούς πόρους.

Η εκπαίδευση μιας γυναίκας φαίνεται να επηρεάζει τον χρόνο που θα κάνει το πρώτο της παιδί. Η έκθεση διαπίστωσε ότι όσο αυξάνονταν τα χρόνια που περνούσε μια γυναίκα στο σχολείο/κολέγιο, η πιθανότητα να κάνει πρώτο παιδί στην εφηβεία ή στα 20 της μειώθηκε. Φυσικά, η γονιμότητα μειώνεται με την πρόοδο της ηλικίας, επομένως η τάση για μεταγενέστερες γεννήσεις έχει αυτή την «δυνητική αρνητική συνέπεια», προσθέτουν οι συγγραφείς. Υπάρχει επίσης μια συνεχής τάση προς τους Αμερικανούς να αποκτούν παιδιά εκτός γάμου, σύμφωνα με την έκθεση.

Μέχρι το 2019, «περίπου οι μισές πρώτες γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από το γάμο [47,2%]», σημείωσαν οι ερευνητές, «και οι μισές από όλες τις προγαμιαίες πρώτες γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ενώσεις συμβίωσης». Αυτοί οι αριθμοί είναι παρόμοιοι με αυτούς που φαίνονται στην έκθεση 2011-2015. Οι γεννήσεις εκτός γάμου έγιναν λιγότερο πιθανές καθώς το εισόδημα μιας γυναίκας αυξήθηκε, σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε μια νέα νευροαναπτυξιακή διαταραχή επιληψίας και η γενετική της αιτία

Πώς σχετίζονται οι γεννήσεις με τα εισοδήματα της κάθε οικογένειας;

Πόσα δίδυμα παιδιά γεννήθηκαν το 2019 και το 2020;

Αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος πρόωρων τοκετών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιατρική διαμάχη στη Γαλλία για τη μη εγκεκριμένη κλινική δοκιμή για τη θεραπεία της COVID

Το νοσοκομείο δήλωσε στο AFP ότι περιμένει τη γνώμη της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων ANSM προτού συνεχίσει τις δοκιμές. "Το ερευνητικό νοσοκομείο IHU Mediterranee πρέπει να δείξει ότι έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες" πριν επιτραπούν οι δοκιμές σε ανθρώπους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ANSM, χωρίς να θέσει χρονοδιάγραμμα.

Γιατί πονάει ο ουρανίσκος σας;

Ουρανίσκος πόνος: Πότε να ανησυχήσετε εάν πονάει επίμονα ο ουρανίσκος σας και τι σηματοδοτεί για την υγεία σας;

Πώς το Botox εισέρχεται στα εγκεφαλικά κύτταρα - Ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει ζωές

Η ανακάλυψη σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν νέοι θεραπευτικοί στόχοι για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την αλλαντίαση - μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα βακτηριακή λοίμωξη. «Τώρα γνωρίζουμε πώς αυτό το σύμπλεγμα επιτρέπει την εσωτερίκευση της τοξίνης, μπορούμε να αποκλείσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ οποιωνδήποτε δύο από τους τρεις υποδοχείς για να σταματήσουμε τις θανατηφόρες τοξίνες να εισέλθουν στους νευρώνες», είπε ο καθηγητής Meunier.