Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Η υπογραφή της σήψης αλλάζει την ταχύτητα της διάγνωσης

Η υπογραφή της σήψης αλλάζει την ταχύτητα της διάγνωσης

Ο μεταβολικός φαινότυπος πλάσματος αίματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την ακριβή διάγνωση των καταστάσεων εντός μίας ώρας από τη συλλογή αίματος.

Οι ασθενείς με σήψη και σηπτικό σοκ θα μπορούσαν να βιώσουν ταχύτερη διάγνωση και καλύτερα αποτελέσματα χάρη στη νέα έρευνα της Δυτικής Αυστραλίας. Ο μεταβολικός φαινότυπος πλάσματος αίματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την ακριβή διάγνωση των καταστάσεων εντός μίας ώρας από τη συλλογή αίματος. Αυτό είναι σε σύγκριση με τις τρέχουσες μεθόδους δοκιμών σήψης, την καλλιέργεια παθογόνων, που μπορεί να χρειαστούν μέρες για να επιβεβαιωθεί.

Ο Δρ Sam Lodge, από το Αυστραλιανό Εθνικό Κέντρο Φαινομένων του Πανεπιστημίου Murdoch, είπε ότι οι μεταβολικές υπογραφές ήταν το κλειδί για την ανακάλυψη. «Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χωρίς σηψαιμία και σηπτικό σοκ έχουν διαφορικές μεταβολικές υπογραφές, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη γρήγορη διάγνωση των ασθενών—μέσα σε μία ώρα από τη συλλογή αίματος», είπε ο Δρ Λοτζ.

«Η σήψη είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση όταν το σώμα σας έχει μια ακραία αντίδραση σε μια μόλυνση. Χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα ή μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή μόνιμη βλάβη στο σώμα σας. Μια έγκαιρη διάγνωση έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας». Η μελέτη αφορούσε τη συλλογή δειγμάτων πλάσματος αίματος από 152 ασθενείς ΜΕΘ σε νοσοκομεία της WA. Χρησιμοποιώντας 15 αναγνωρισμένες παραμέτρους, αποτελούμενες από:

  • διάφορους μεταβολίτες,
  • λιπίδια,
  • λιποπρωτεΐνες
  • και φλεγμονώδεις δείκτες,

 

οι ασθενείς μπόρεσαν να τοποθετηθούν στο σωστό κλινικό αποτέλεσμα, γρήγορα και με υψηλή ακρίβεια. Οι ασθενείς με σήψη ή σηπτικό σοκ εμφάνισαν υψηλότερες συγκεντρώσεις νεοπτερίνης και χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης και σωματιδίων φωσφολιπιδίων σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς σήψη. Οι ασθενείς με σηπτικό σοκ θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από τους ασθενείς με σήψη με βάση διαφορετικές συγκεντρώσεις δέκα λιπιδίων.

Η μελέτη “Stratification of Sepsis Patients on Acmission into the Intensive Care Unit With Differential Plasma Metabolic Phenotypes”, με επικεφαλής το Murdoch University, σε συνεργασία με ερευνητές από το Fiona Stanley Hospital, St John of God Hospital, Fiona Wood Foundation, University of Western Australia , και Precision Medicine and Metabolism Laboratory, Ισπανία δημοσιεύτηκε στο Journal of Proteome Research.

«Εκτός από τις επιπτώσεις σε άτομα και οικογένειες, η σήψη και το σηπτικό σοκ συνιστούν σημαντικό οικονομικό βάρος για την κοινωνία μας», είπε ο Δρ Λοτζ. “Ενώ απαιτείται περαιτέρω επικύρωση με μια μεγαλύτερη κοόρτη, αυτή η μελέτη παρέχει μια απόδειξη της ιδέας για την πιθανή χρήση μεταβολικών φαινοτύπων για την καλύτερη διάγνωση αυτών των καταστάσεων.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα συσκευή μπορεί να θεραπεύσει τραυματισμούς από σήψη

Μελέτη υπογραμμίζει την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών σε νεογνά με υποψία σήψης

ΠΟΥ: Η καταπολέμηση της σήψης συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Νέο τεστ σήψης παρέχει ταχύτερα και αξιόπιστα αποτελέσματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Close Icon