Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία σόλας παπουτσιών που βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους του ποδιού, μιας επικίνδυνης ανοιχτής πληγής που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία και ακρωτηριασμούς ποδιών ή δακτύλων. «Ο στόχος αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα», δήλωσε ο Muthu B.J. Wijesundara, ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Επηρεάζοντας περίπου 39 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν αίμα στα νεύρα, οδηγώντας σε κακή κυκλοφορία και πληγές στα πόδια, που ονομάζονται επίσης έλκη. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη αναπτύσσουν έλκη στα πόδια κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 160.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων πραγματοποιούνται ετησίως λόγω επιπλοκών από έλκη του διαβητικού ποδιού, που κοστίζουν στο αμερικανικό σύστημα υγείας περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Όσοι έχουν έλκη στα πόδια συχνά πεθαίνουν σε μικρότερες ηλικίες από εκείνους που δεν έχουν έλκη.

«Παρόλο που έχουν δημιουργηθεί πολλοί πάτοι παπουτσιών με την πάροδο των ετών για να προσπαθήσουν να ανακουφίσουν το πρόβλημα των ελκών στα πόδια, μελέτες έχουν δείξει ότι η επιτυχία τους στην πρόληψή τους είναι οριακή», είπε ο Wijesundara. «Πήγαμε την έρευνα ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας μια σόλα παπουτσιών εναλλασσόμενης πίεσης που λειτουργεί ανακουφίζοντας κυκλικά την πίεση από διαφορετικές περιοχές του ποδιού, παρέχοντας έτσι περιόδους ανάπαυσης στους μαλακούς ιστούς και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των ιστών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβητικού έλκους του ποδιού».

Σε ένα άρθρο στο The International Journal of Lower Extremity Wounds, οι συνάδελφοι Wijesundara και UTA, Veysel Erel, Aida Nasirian και Yixin Gu, μαζί με τον Larry Lavery του UT Southwestern Medical Center, περιέγραψαν την καινοτόμο τεχνολογία πάτου τους. Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. “Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων”, δήλωσε ο Wijesundara.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας

Πώς ο διαβήτης επηρεάζει την υγεία των ματιών;

Ποια σημάδια διαβήτη δεν πρέπει να αγνοήσετε;

Η πολυπλοκότητα της μυϊκής αποκατάστασης στον διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS);

Η θεραπεία για POTS συνήθως εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της πρόσληψης υγρών και αλατιού, η χρήση καλτσών συμπίεσης και η ενσωμάτωση της τακτικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα.

Ερευνητές ανακαλύπτουν ότι το εμβόλιο που δημιουργήθηκε αρχικά για τον HIV μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Οι συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για τον HIV θα δώσουν έγκαιρα στοιχεία που θα βοηθήσουν να αποφασιστεί εάν περαιτέρω δοκιμές και ανάπτυξη θα αποδώσουν αποτελέσματα. Ανθρώπινες κλινικές δοκιμές για άλλα παθογόνα και καρκίνους ακολουθούν στον ορίζοντα.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Close Icon