Επιστημονικά Νέα

Η πρώτη μερική μεταμόσχευση καρδιάς στον κόσμο αποδεικνύεται επιτυχής

Η πρώτη μερική μεταμόσχευση καρδιάς στον κόσμο αποδεικνύεται επιτυχής

Ο νέος τρόπος προμήθειας βαλβίδων που χρησιμοποιήθηκε κατά τη μερική μεταμόσχευση καρδιάς οδήγησε σε δύο βαλβίδες και αρτηρίες που λειτουργούσαν καλά, μεγαλώνοντας σε συνεννόηση με το παιδί σαν να ήταν αυτοφυή αγγεία.

Η πρώτη μερική μεταμόσχευση καρδιάς στον κόσμο πέτυχε αυτό που οι ερευνητές ξόδεψαν περισσότερο από ένα χρόνο ελπίζοντας – τη λειτουργία βαλβίδων και αρτηριών που αναπτύσσονται μαζί με τον νεαρό ασθενή, όπως υποτίθεται από την πρωτοποριακή ομάδα πίσω από τη διαδικασία στο Duke Health. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2022, σε ένα βρέφος που χρειαζόταν αντικατάσταση της καρδιακής βαλβίδας. Το προηγούμενο πρότυπο περίθαλψης -χρησιμοποιώντας βαλβίδες που δεν ήταν ζωντανές- δεν θα αναπτυσσόταν μαζί με το παιδί, απαιτώντας συχνή αντικατάσταση, συνεπαγόμενες χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν ποσοστό θνησιμότητας 50%.

Μια μελέτη με επικεφαλής τους γιατρούς του Duke Health, που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στις 2 Ιανουαρίου στο Journal of the American Medical Association (JAMA), διαπίστωσε ότι ο νέος τρόπος προμήθειας βαλβίδων που χρησιμοποιήθηκε κατά τη μερική μεταμόσχευση καρδιάς οδήγησε σε δύο βαλβίδες και αρτηρίες που λειτουργούσαν καλά, μεγαλώνοντας σε συνεννόηση με το παιδί σαν να ήταν αυτοφυή αγγεία. “Αυτή η δημοσίευση είναι απόδειξη ότι αυτή η τεχνολογία λειτουργεί, αυτή η ιδέα λειτουργεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει άλλα παιδιά”, δήλωσε ο Joseph W. Turek, M.D., Ph.D., πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής παιδοκαρδιοχειρουργικής του Duke, που ηγήθηκε της διαδικασίας ορόσημο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η διαδικασία απαιτεί περίπου το ένα τέταρτο της ποσότητας ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων από μια πλήρη μεταμόσχευση καρδιάς, δυνητικά σώζοντας τους ασθενείς από επιζήμιες παρενέργειες που μπορεί να επιδεινωθούν για δεκαετίες. Ο Turek είπε ότι η καινοτομία άνοιξε το δρόμο για μια μεταμόσχευση καρδιάς ντόμινο, όπου μια καρδιά μπορεί να σώσει δύο ζωές. Κατά τη διάρκεια μιας μεταμόσχευσης καρδιάς ντόμινο, ένας ασθενής που έχει υγιείς βαλβίδες αλλά χρειάζεται ισχυρότερο καρδιακό μυ, λαμβάνει μια πλήρη μεταμόσχευση καρδιάς. Οι υγιείς βαλβίδες τους δωρίζονται στη συνέχεια σε άλλον ασθενή που έχει ανάγκη, δημιουργώντας ένα ντόμινο.

«Θα μπορούσατε ενδεχομένως να διπλασιάσετε τον αριθμό των καρδιών που χρησιμοποιούνται προς όφελος των παιδιών με καρδιακές παθήσεις», είπε ο Turek. «Από όλες τις καρδιές που δωρίζονται, περίπου οι μισές πληρούν τα κριτήρια για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για πλήρη μεταμόσχευση, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει ίσος αριθμός καρδιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βαλβίδες». «Εάν εισαγάγετε τις δωρισμένες καρδιές που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αλυσίδα εφοδιασμού και προσθέσετε τις βαλβίδες από μεταμοσχεύσεις καρδιάς ντόμινο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ουσιαστική αλλαγή», είπε ο Turek.

Η διαδικασία μερικής μεταμόσχευσης καρδιάς έχει πραγματοποιηθεί 13 φορές σε τέσσερα κέντρα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εννέα στο Duke, αρκετές από τις οποίες ήταν μεταμοσχεύσεις καρδιάς με ντόμινο. Ο Turek είπε ότι η μεταφορά αυτής της καινοτομίας σε μια κλινική δοκιμή θα ήταν το επόμενο βήμα για την επίτευξη του όγκου σε διαδικασίες που θα άλλαζαν τη διαθεσιμότητα των καρδιών σε μεγάλο βαθμό. “Αυτή η καινοτομία προσθέτει πολλά σε ολόκληρη την κοινότητα δωρεών”, είπε ο Turek, “επειδή θεραπεύει περισσότερα παιδιά, ενώ επίσης τιμά τις επιθυμίες των ανιδιοτελών γονέων δωρητών που έχουν δώσει το απόλυτο δώρο. Τους επιτρέπει να προσφέρουν ελπίδα σε ένα άλλο παιδί στο η διαδικασία.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η καρδιακή αποκατάσταση;

Συσκευή καρδιάς που σώζει ζωές - με ποιον κίνδυνο όμως;

Τι είναι και πώς γίνεται η τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς;

1η Νοεμβρίου - Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."

Παρακολούθηση χρόνιας ηπατοπάθειας

Τελευταία, είναι αρκετές οι προσπάθειες να βρεθούν νεότεροι δείκτες για την ανίχνευση του βαθμού ίνωσης του ήπατος ή την παρουσία κίρρωσης.

Προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του προστάτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος προστάτη: Όταν ο αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλεί συμπτώματα όπως επείγουσα ούρηση, νυκτουρία, μειωμένη ροή, καταπόνηση για ούρηση και ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης.