Τεχνολογία

Μεταμόσχευση: Νέα προσέγγιση στις μεταμοσχεύσεις ενισχύει την προσφορά καρδιών δωρητών

Μεταμόσχευση: Νέα προσέγγιση στις μεταμοσχεύσεις ενισχύει την προσφορά καρδιών δωρητών

Μεταμόσχευση: Η προσέγγιση της δωρεάς μετά από κυκλοφορικό θάνατο (DCD) έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την εθνική προσφορά καρδιών δότη κατά περίπου 30%.

Μια νέα κλινική δοκιμή απέδειξε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας μεθόδου μεταμόσχευσης που «ζωντανεύει» τις καρδιές των δωρητών, επεκτείνοντας ενδεχομένως την προσφορά διαθέσιμων καρδιών για μεταμόσχευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παραδοσιακά, οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς περιορίζονταν σε όργανα από εγκεφαλικά νεκρούς δότες με υποστήριξη ζωής. Ωστόσο, η δοκιμή δοκίμασε μια νέα προσέγγιση που επιτρέπει στους γιατρούς να μεταμοσχεύουν καρδιές από δότες που έχουν βιώσει «κυκλοφορικό θάνατο» όταν η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά. Αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής «heart-in-a-box» για την αναζωογόνηση και την αξιολόγηση της λειτουργίας της καρδιάς του δότη πριν από τη μεταμόσχευση.

Συσκευή για αξιολόγηση της καρδιάς του δότη

Η δοκιμή, που διεξήχθη σε 15 κέντρα μεταμόσχευσης των ΗΠΑ, συνέκρινε τα αποτελέσματα ασθενών που έλαβαν αναζωογονημένες καρδιές δότη με εκείνους που έλαβαν καρδιές από εγκεφαλικά νεκρούς δότες. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, έδειξαν ότι το 94% των ασθενών που έλαβαν αναζωογονημένες καρδιές ήταν ζωντανοί έξι μήνες αργότερα, συγκρίσιμο με το ποσοστό επιβίωσης 90% μεταξύ των ασθενών που έλαβαν καρδιές από εγκεφαλικά νεκρούς δότες. Αυτά τα ευρήματα έχουν χαρακτηριστεί ως «συναρπαστικά» από ειδικούς στον τομέα.

Η προσέγγιση της δωρεάς μετά από κυκλοφορικό θάνατο (DCD) έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την εθνική προσφορά καρδιών δότη κατά περίπου 30%. Οι καρδιές DCD προέρχονται από δότες που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς και βρίσκονται σε υποστήριξη ζωής χωρίς καμία πιθανότητα ανάρρωσης. Σε αντίθεση με άλλα όργανα, όπως τα νεφρά, τα οποία μπορούν να ανεχθούν μια περίοδο στέρησης οξυγόνου μετά τον κυκλοφορικό θάνατο, η καρδιά παραδοσιακά δεν μπορούσε να διατηρηθεί και να αναζωογονηθεί. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην τεχνολογία, όπως το σύστημα φροντίδας οργάνων που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη δοκιμή, κατέστησαν δυνατή την ανάνηψη καρδιών DCD και την αξιολόγηση της λειτουργίας τους.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της μεταμόσχευσης καρδιάς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 20 μεταμοσχευτικά κέντρα που εκτελούν επί του παρόντος μεταμοσχεύσεις καρδιάς DCD, αλλά ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Jacob Schroder πιστεύει ότι η προσέγγιση πρέπει τώρα να θεωρείται ως πρότυπο φροντίδας. Τα ευρήματα αναμένεται να ενθαρρύνουν περισσότερα προγράμματα μεταμόσχευσης για την υιοθέτηση της μεταμόσχευσης καρδιάς DCD, δυνητικά αντιμετωπίζοντας το μακροχρόνιο ζήτημα της περιορισμένης προσφοράς δότη στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Τα σταθερά δεδομένα από αυτήν την κλινική δοκιμή θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς DCD μεταξύ των προγραμμάτων μεταμόσχευσης.

Η επιτυχία αυτής της μεθόδου αμφισβητεί την αντίληψη ότι οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς περιορίζονται από ένα ζήτημα προμήθειας. Με τον υψηλό αριθμό μεταμοσχεύσεων καρδιάς που πραγματοποιήθηκαν το 2022 και έναν σημαντικό αριθμό ατόμων στη λίστα αναμονής, η επέκταση της χρήσης καρδιών DCD θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του χρόνου αναμονής και στη διάσωση ζωών. Καθώς το πεδίο προχωρά, περισσότερα προγράμματα μπορεί να γίνουν λιγότερο περιοριστικά στα κριτήριά τους για τις καρδιές δωρητών, διευρύνοντας τη δεξαμενή των πιθανών δοτών και ωφελώντας τους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

Νεότερη μέθοδος μεταμόσχευσης καρδιάς δίνει ζωή σε περισσότερους ασθενείς

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Η ανάλυση κόστους θεραπείας αναδεικνύει τις συστημικές ανισότητες στην υγεία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει την υγειονομική περίθαλψη

Ιατρική τεχνολογία: Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας με τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το VR/AR, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η ρομποτική ή η νανοτεχνολογία.

Προώθηση της ψηφιακής ισότητας για τη δημιουργία συνδεδεμένων κοινοτήτων

Ψηφιακή ισότητα: Πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα άτομα μπορούν να συμμετέχουν στον ψηφιακό κόσμο, ανεξάρτητα από την ικανότητα, την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο.

Google ΗΠΑ: Παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία της υγείας των παιδιών

Google ΗΠΑ: Η εφαρμογή της πολιτικής της Google για το ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών προϊόντων στη χώρα καταγωγής της θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την έκθεση των παιδιών σε αυτό το διαδικτυακό περιεχόμενο.

Ανάπτυξη του τεχνολογικού δικτύου 5G και κατάσταση της υγείας των Κινέζων ηλικιωμένων ενηλίκων

Ελπίζουμε ότι η ταχεία διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως το τεχνολογικό δίκτυο 5G, θα διευκολύνει και θα κλιμακώσει τις καινοτομίες που μπορούν να δημιουργήσουν και να διαδώσουν την υγεία, επιτρέποντας στη δημόσια υγεία να εκπληρώσει το όραμά της, σύμφωνα με το οποίο όλοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, θα μπορούν επιτέλους να απολαμβάνουν μια υγιή ζωή.