Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Η εργασία από το σπίτι φέρνει προβλήματα στην ουροδόχο κύστη

Η εργασία από το σπίτι φέρνει προβλήματα στην ουροδόχο κύστη

Ουροποιητικό: Όταν οι άνθρωποι ουρούν τακτικά πιο συχνά από όσο χρειάζεται, αυτό μπορεί να διαταράξει τη σύνδεση εγκεφάλου-ουροδόχου κύστης, καθιστώντας πιο δύσκολη την αίσθηση του πότε η κύστη είναι γεμάτη ή άδεια.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε την ουροδόχο κύστη ή το ουροποιητικό μας σύστημα μέχρι να πάει κάτι στραβά, όπως να δούμε αίμα στα ούρα ή ξαφνικά, επειγόντως να χρειαστούμε τουαλέτα. Μας εκπλήσσει όταν συμβαίνει, αλλά η ακράτεια και άλλα προβλήματα της ουροδόχου κύστης είναι σχετικά κοινά. Και εμφανίζονται όλο και περισσότερο καθώς επιστρέφουμε στον έξω κόσμο μετά από χρόνια επιπλέον χρόνου στο σπίτι.

«Πολλοί ασθενείς με ακράτεια νιώθουν αμηχανία για το πρόβλημά τους», λέει η Doreen Chung, MD, ουρολόγος στο ColumbiaDoctors και επίκουρη καθηγήτρια ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons. «Επειδή οι άνθρωποι νιώθουν αμηχανία για την κατάστασή τους, συχνά δεν μοιράζονται τα προβλήματά τους με τις οικογένειες ή τους φίλους τους. Έτσι κανείς δεν ξέρει πόσο κοινά είναι τα ζητήματα και πόσο σημαντικό είναι να διορθωθούν για άνεση και υγεία». Από τότε που οι εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στα γραφεία σε μεγαλύτερους αριθμούς, ο Chung σημείωσε αύξηση σε ασθενείς με προβλήματα ουροποιητικού.

Διορθώνοντας συνήθειες που αποκτήθηκαν κατά την εργασία από το σπίτι

Μερικοί άνθρωποι που περνούσαν πολύ χρόνο δουλεύοντας από το σπίτι έχουν υποστεί συνθήκες να ουρούν πιο συχνά. «Όταν οι άνθρωποι ουρούν τακτικά πιο συχνά από όσο χρειάζεται, αυτό μπορεί να διαταράξει τη σύνδεση εγκεφάλου-ουροδόχου κύστης, καθιστώντας πιο δύσκολη την αίσθηση του πότε η κύστη είναι γεμάτη ή άδεια», λέει η Chung. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να ουρήσουν, αλλά η κύστη τους δεν είναι στην πραγματικότητα πολύ γεμάτη, μπορεί να έχουν ένα πρόβλημα που ονομάζεται αισθητηριακός επείγων. Μερικοί άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι ανέπτυξαν επίσης τη συνήθεια να πίνουν μεγάλες ποσότητες υγρών.

Όταν ο αγαπημένος σας καφές είναι άμεσα διαθέσιμος, είναι εύκολο να τον καταναλώνετε συνεχώς. «Για αυτούς τους ανθρώπους με αισθητηριακή επείγουσα ανάγκη, χρησιμοποιούμε μια θεραπεία που ονομάζεται επανεκπαίδευση της κύστης», λέει η Chung. «Μαθαίνουμε τους ανθρώπους να κατουρούν με ένα πρόγραμμα που είναι λογικό. Τους βάζουμε επίσης να συμπληρώνουν ένα ημερολόγιο για το πόσο πίνουν και πόσο κάνουν κατούρηση. Αυτό τους βοηθά να αποκτήσουν μια αίσθηση της κατανάλωσης υγρών τους, καθώς και πόσο γεμάτη είναι η κύστη τους όταν έχουν την επιθυμία να ουρήσουν».

Πιο σοβαρά προβλήματα που καλύπτονται από την εργασία από το σπίτι

Οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι μπορούν να επισκέπτονται την τουαλέτα όσο συχνά θέλουν, αλλά αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κρύψει προβλήματα όπως η υπερδραστήρια κύστη και η ακράτεια ούρων από στρες. Καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στο γραφείο ή στις δημόσιες εξόδους γενικά, και τα μπάνια δεν είναι τόσο προσβάσιμα, τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης γίνονται πιο άβολα και εμφανή.

Υπερδραστήρια κύστη

Η υπερδραστήρια κύστη σημαίνει απώλεια ελέγχου της ούρησης, μια ξαφνική ανεξέλεγκτη παρόρμηση για ούρηση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν διαρροή ούρων πριν φτάσουν στο μπάνιο με υπερδραστήρια κύστη. «Η υπερδραστήρια κύστη είναι διαφορετική από την αισθητηριακή επείγουσα ανάγκη, επειδή η κύστη συστέλλεται στην πραγματικότητα όταν το άτομο αισθάνεται ότι χρειάζεται να ουρήσει», λέει η Chung. «Μια φυσιολογική κύστη συγκρατεί τα ούρα και δεν συσπάται όταν δεν θέλετε να ουρήσετε».

Με την αισθητηριακή επείγουσα ανάγκη, αισθάνεται κανείς την επιθυμία να ουρήσει, αλλά η κύστη δεν συστέλλεται στην πραγματικότητα εκείνη τη στιγμή, επομένως δεν εμφανίζονται διαρροές. Η υπερδραστήρια κύστη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και ασκήσεις, φαρμακευτική αγωγή, βιοανάδραση, ενέσεις ή διέγερση νεύρων.

Ακράτεια ούρων από στρες

Η ακράτεια ούρων από στρες είναι η διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια στιγμών φυσικής δραστηριότητας -όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, το γέλιο ή η άσκηση- που αυξάνει την κοιλιακή πίεση. «Εάν οι μύες του σφιγκτήρα που κρατούν την ουροδόχο κύστη κλειστή είναι αδύναμοι, η αύξηση της κοιλιακής πίεσης μπορεί να αναγκάσει να ανοίξει η κύστη και τα ούρα να διαρρεύσουν», λέει η Chung. Στο σπίτι, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το μπάνιο συχνά για να διατηρήσουν την ουροδόχο κύστη τους άδεια και να αποφύγουν το πρόβλημα. Αλλά η επιστροφή στο γραφείο άλλαξε την εξίσωση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα προβιοτικά βοηθούν στην ανακούφιση της ουρικής αρθρίτιδας

Άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο δεν εγχειρίζονται άμεσα

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση της σεξουαλικής σας ευεξίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Close Icon