Επιστημονικά Νέα

Γυμναστική αϋπνία: Όσοι γυμνάζεστε αργά ίσως επηρεάσει την ποιότητα ύπνου σας

Γυμναστική αϋπνία: Όσοι γυμνάζεστε αργά ίσως επηρεάσει την ποιότητα ύπνου σας

Γυμναστική αϋπνία: Προβλήματα ύπνου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όσοι γυμνάζονται αργά και λίγο πριν από την καθιερωμένη ώρα που κοιμούνται.

Εάν σκοπεύετε να τρέξετε, να κάνετε ποδήλατο ή να βάλετε ένα βίντεο Zumba μετά τη δουλειά, σχεδιάστε να το κάνετε νωρίτερα παρά αργότερα. Μια προπόνηση που τελειώνει μερικές ώρες πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Αντιθέτως, μια προπόνηση πολύ κοντά στον ύπνο θα μπορούσε να σας κάνει να μετράτε προβατάκια και να παραμένετε άυπνοι. “Συνολικά, η ανάλυσή μας έδειξε ότι όταν τελείωσε η άσκηση δύο ώρες πριν τον ύπνο, υπήρχαν οφέλη για τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της έναρξης του ύπνου και της αυξημένης διάρκειας του ύπνου”. Αυτό δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Emmanuel Frimpong, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Sleep, Cognition and Neuroimaging στο Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά.

“Από την άλλη πλευρά, όταν η άσκηση τελείωσε λιγότερο από δύο ώρες πριν τον ύπνο, ο ύπνος επηρεάστηκε αρνητικά. Χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να κοιμηθούν οι συμμετέχοντες και η διάρκεια του ύπνου μειώθηκε”, σημείωσε ο Frimpong σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το πανεπιστήμιο. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση χρησιμοποιώντας δεδομένα από 15 δημοσιευμένες μελέτες. Το έκαναν αυτό για να καθορίσουν πώς μια ενιαία συνεδρία έντονης άσκησης επηρέασε νέους και μεσήλικες υγιείς ενήλικες και τον ύπνο τους. “Όταν αναθεωρήσαμε τη βιβλιογραφία για αυτό το έργο, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν πολλά μικτά αποτελέσματα”. Τη δήλωση έκανε η Melodee Mograss, γνωστική νευροψυχολόγος και ερευνητής στο πανεπιστημιακό εργαστήριο ύπνου. “Κάποιοι εξαρτώνταν από τον χρόνο άσκησης, άλλοι από το επίπεδο φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων σε μια μελέτη ή ακόμα και το είδος της άσκησης”.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η άσκηση υψηλής έντασης νωρίς το βράδυ βοήθησε στην προώθηση του ύπνου, ειδικά αν το άτομο που γυμναζόταν ήταν συνήθως καθιστικό. Η γυμναστική για 30 έως 60 λεπτά βοήθησε επίσης τους ανθρώπους να κοιμηθούν και να κοιμηθούν. Η ποδηλασία είχε τα περισσότερα οφέλη για τον ύπνο. Το σταθερό πρόγραμμα άσκησης είναι το καλύτερο, καθώς η άσκηση σε διαφορετικές ώρες το βράδυ θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, σημείωσαν οι ερευνητές. “Με βάση την ανασκόπησή μας, για υγιείς, νέους και μεσήλικες ενήλικες χωρίς ιστορικό διαταραχών ύπνου, οι βραδινές ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται νωρίς το βράδυ, εάν είναι δυνατόν”, δήλωσε ο Frimpong. “Και τέλος, θα πρέπει επίσης να εφαρμοστούν στρατηγικές υγιεινής του ύπνου, όπως το ντους μεταξύ της διακοπής της άσκησης και του ύπνου και η αποφυγή κατανάλωσης βαρέων γευμάτων ή πίνοντας πολύ νερό πριν πάτε για ύπνο.”

 

Η στρατηγική σας μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με το αν είστε νυχτοπούλι ή εάν συνηθίζετε να κοιμάστε νωρίς. “Η άσκηση υψηλής έντασης που πραγματοποιείται αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του ύπνου για άτομα που κοιμούνται νωρίς”, δήλωσε ο Frimpong.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λόγοι καλά κρυμμένοι πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Beauty sleep: Κοιμηθείτε ελεύθερα, κάνει καλό!

Ποια είναι τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του ιδανικού ύπνου;

Ο ρόλος του ύπνου στη σωματική και ψυχική μας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια 5ήμερη έκθεση στη ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ρύπανση εγκεφαλικό: Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του εγκεφαλικού αποκαλύπτει ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.