Επιστημονικά Νέα

Γονικός εμβολιασμός Covid: Παρέχει προστασία στα παιδιά που μένουν στο ίδιο νοικοκυριό

Γονικός εμβολιασμός Covid: Παρέχει προστασία στα παιδιά που μένουν στο ίδιο νοικοκυριό

Γονικός εμβολιασμός Covid: Ο γονικός εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία στα παιδιά που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, καθώς δεν προστατεύει μόνο τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

ADMAN

Ο γονικός εμβολιασμός κατά της COVID-19 παρέχει ουσιαστική προστασία στα παιδιά που μένουν στο ίδιο νοικοκυριό, σύμφωνα με μια μελέτη που ενισχύει την σημασία του εμβολιασμού για τον περιορισμό της πανδημίας SARS-CoV-2 και την προστασία όσων δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τις ΗΠΑ, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Clalit και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, ανέλυσαν μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων ιατρικών αρχείων στον κόσμο για να εξετάσουν την έμμεση προστασία που παρέχεται σε μη εμβολιασμένα παιδιά. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science την Πέμπτη, δείχνει ότι ένας εμβολιασμένος γονέας δεν είναι μόνο λιγότερο πιθανό να εμφανίσει μόλυνση. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να μεταδώσει τη μόλυνση σε άλλα μέλη του νοικοκυριού εάν μολυνθεί. “Ο εμβολιασμός όχι μόνο παρέχει άμεση προστασία, παρέχει επίσης έμμεση προστασία σε μη εμβολιασμένα άτομα που ζουν με τα εμβολιασμένα άτομα στο ίδιο νοικοκυριό”, δήλωσε ο Samah Hayek, ανώτερος ερευνητής στο Clalit Research Institute.

Σημασία των ευρημάτων

“Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την έμμεση προστασία που παρέχουν οι εμβολιασμένοι γονείς στα μη εμβολιασμένα παιδιά τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος του νοικοκυριού ή την ηλικία του παιδιού, τόσο για τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα”, είπε ο Χάγιεκ. Μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 2021, ένα κύμα λοιμώξεων στο οποίο κυριαρχούσε η παραλλαγή Δέλτα σάρωσε το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές μελέτησαν 181.307 μη εμβολιασμένα παιδιά από 76.621 διαφορετικά νοικοκυριά. Συνέκριναν τους γονείς που εμβολιάστηκαν με μια τρίτη δόση του προληπτικού Pfizer με γονείς που είχαν λάβει μόνο δύο εμβόλια τουλάχιστον πέντε μήνες πριν. Η μελέτη εκτίμησε ότι ένας μόνος γονέας που είχε ενισχυθεί μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 20,8%, ενώ δύο γονείς με ώθηση μείωσαν τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 58,1%. Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μια παρόμοια μελέτη κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου κύματος από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, στο οποίο η παραλλαγή Άλφα ήταν κυρίαρχη.

Η προστασία που παρέχει ο γονικός εμβολιασμός

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μελέτησαν 400.733 μη εμβολιασμένα παιδιά και εφήβους από 155.305 διαφορετικά νοικοκυριά. Συνέκριναν τους μη εμβολιασμένους γονείς με εκείνους που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και βρήκαν ότι η έμμεση προστασία του γονικού εμβολιασμού στα παιδιά είναι ακόμη πιο ισχυρή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έμμεσες επιπτώσεις του γονικού εμβολιασμού είναι αρκετά συνεπείς σε νοικοκυριά διαφορετικών μεγεθών και σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες παιδιών. Αυτό περιλάμβανε τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες 0-2 και 3-6 ετών που εξακολουθούν να μην είναι επιλέξιμες για εμβολιασμό, είπαν. “Ενώ το εύρος ηλικιών για τον εμβολιασμό διευρύνεται συνεχώς, πολλά παιδιά και έφηβοι παραμένουν ανεμβολίαστα για διαφορετικούς λόγους”, δήλωσε ο Noam Barda, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Clalit. “Η τρέχουσα μελέτη δείχνει ότι ο γονικός εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία στα παιδιά που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα”, είπε ο Barda.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αρνήθηκε να συστήσει τον εμβολιασμό covid παιδιών κάτω των 12 αφού διαπίστωσε ότι θα είχε μικρό ιατρικό όφελος από αυτό

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τη COVID-19

Γιατί κάποιοι εμβολιασμένοι αντιστέκονται στην παραλλαγή Omicron και κάποιοι όχι;

Κορωνοϊός-Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα, αλλά η νόσηση μπορεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν σωστά τα επίπεδα μέθης τους

Αλκοόλ μελέτη: Ένας στους τέσσερις Αυστραλούς αναφέρει ότι καταναλώνει περισσότερα από τέσσερα ποτά σε μία μόνο περίπτωση, τουλάχιστον κάθε μήνα, ποσοστό κατανάλωσης που συνδέεται άμεσα με οξείες βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ. 

Μειώστε το άγχος σας καθώς μεγαλώνετε

Προσδόκιμο ζωής: Ο αριθμός των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων και η αντιδραστικότητα των ανθρώπων στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες μειώνεται καθώς γερνάμε, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Ο εγκέφαλος των ενηλίκων περιέχει εκατομμύρια "σιωπηλές συνάψεις"

MIT: Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των ενηλίκων περιέχει εκατομμύρια "σιωπηλές συνάψεις"—ανώριμες συνδέσεις μεταξύ νευρώνων που παραμένουν ανενεργές μέχρι να στρατολογηθούν για να βοηθήσουν στο σχηματισμό νέων αναμνήσεων.

Ο τραυματισμός στη μήτρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης

Έρευνα: Η παρακολούθηση παιδιών που εκτίθενται σε μητρικό τραυματισμό στη μήτρα μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση δυσμενών νευροαναπτυξιακών εκβάσεων και επομένως στην παροχή της βέλτιστης διαχείρισης και της απαραίτητης υποστήριξης

Σε ορισμένες περιπτώσεις το έμβρυο βοηθά στην αποκατάσταση ενός σπασμένου αμνιακού σάκου

"Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το αμνίον έχει υψηλό δυναμικό αναγέννησης μέσω της μεσεγχυματικής μετατροπής (ΕΜΤ) των επιθηλιακών κυττάρων του αμνίου και ότι τα εμβρυϊκά μακροφάγα είναι σημαντικά στη διαμεσολάβηση αυτής της διαδικασίας αποκατάστασης τραυμάτων", υποστήριξε ο Kawamura και η ομάδα του Κιότο. Υποθέτουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενημερώσουν την έρευνα για θεραπείες για τις ρήξεις της μεμβράνης για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού.