Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μικροβίωμα: Βελτίωση στην υγεία του εντέρου σε παιδιά με αυτισμό

Μικροβίωμα: Βελτίωση στην υγεία του εντέρου σε παιδιά με αυτισμό

Μικροβίωμα: Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τα αλλοιωμένα επίπεδα σημαντικών βακτηριακών ειδών και μεταβολικών γονιδίων σε παιδιά με αυτισμό και βελτιώσεις μετά τη θεραπεία μεταφοράς μικροβίων

Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος επηρεάζει επί του παρόντος 1 στα 44 παιδιά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Για λόγους που παραμένουν ασαφείς, αυτοί οι αριθμοί φαίνεται να έχουν ανοδική τάση καθώς ερευνητές και κλινικοί γιατροί αγωνίζονται να βρουν αποτελεσματικές θεραπείες. Πρόσφατα, εμφανίστηκε μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτή τη διαταραχή, χάρη στην έκρηξη της έρευνας για τα τρισεκατομμύρια μη ανθρώπινα κύτταρα που κατοικούν στο γαστρεντερικό σωλήνα – γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου.

 

Γαστρεντερική δυσλειτουργία στα παιδιά με αυτισμό

Η θεραπεία, που ονομάζεται θεραπεία μεταφοράς μικροβίων, είναι μια διαδικασία όπου υγιή βακτήρια του εντέρου μεταφέρονται σε παιδιά με αυτισμό. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και οι συνάδελφοί τους διερευνούν σε βάθος τις αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου μετά από θεραπεία μεταφοράς μικροβίων. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος, εξέτασαν αλλαγές σε βακτηριακά είδη και γονίδια που εμπλέκονται στον μικροβιακό μεταβολισμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μικροβιακά είδη και τα γονίδια που είναι σημαντικά για τα μικροβιακά μονοπάτια που σχετίζονται με βελτιώσεις στα σωματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, βελτιώθηκαν μετά τη θεραπεία μεταφοράς μικροβίων. Στην πρώτη του είδους έρευνα, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνολογία αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος, γνωστή ως «μεταγονιδιωματική του κυνηγετικού όπλου» για να εξαγάγει λεπτομερή δεδομένα από περισσότερα από 5.000 είδη βακτηρίων που βρέθηκαν στο έντερο παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού πριν και μετά τη μεταφορά μικροβίων θεραπεία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα αποτελέσματα με βακτηριακούς πληθυσμούς στα έντερα υγιών παιδιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση στη συνολική αφθονία βακτηρίων μετά τη θεραπεία μεταφοράς μικροβίων και αυτό επιβεβαίωσε προηγούμενα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις Scientific Reports το 2019. Επίσης, υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις στους πληθυσμούς των ωφέλιμων βακτηριακών ειδών που συνήθως απαντώνται σε μικρότερους αριθμούς σε παιδιά με αυτισμό. Επιπλέον, δύο γενετικοί δείκτες απορρύθμισης στο μικροβίωμα του εντέρου των παιδιών με αυτισμό βελτιώθηκαν μετά τη θεραπεία μεταφοράς μικροβίων.

Αυτοί οι βασικοί γενετικοί δείκτες είναι ο μεταβολισμός του θείου και η αποτυχία αποτοξίνωσης του οξειδωτικού στρες. Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά επειδή η σοβαρότητα της γαστρεντερικής δυσλειτουργίας στα αυτιστικά παιδιά φαίνεται ανάλογη με τον βαθμό των ζητημάτων συμπεριφοράς και γνωστικών θεμάτων, υπογραμμίζοντας τη σημασία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου – ένα θέμα με έντονο ενδιαφέρον στον κόσμο της μικροβιωμικής. Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου είναι το σύστημα επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου σας και του εντέρου σας.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τα αλλοιωμένα επίπεδα σημαντικών βακτηριακών ειδών και μεταβολικών γονιδίων σε παιδιά με αυτισμό και βελτιώσεις μετά τη θεραπεία μεταφοράς μικροβίων», λέει ο Khemlal Nirmalkar, επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορικός συνεργάτης που εργάζεται στο εργαστήριο Rosa Krajmalnik-Brown στο ASU Biodesign Institute. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τον λειτουργικό ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου, να καλύψουμε το κενό γνώσης του άξονα εντέρου-εγκεφάλου στον αυτισμό και να εντοπίσουμε θεραπευτικούς στόχους για τη βελτίωση της υγείας και της συμπεριφοράς του γαστρεντερικού συστήματος σε παιδιά με αυτισμό».

«Η ολοκλήρωση πιο σε βάθος αλληλουχίας μικροβιώματος είναι σημαντική γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τι κάνουν τα μικρόβια στο έντερο και γιατί αποτελούν σημαντικό μέρος του άξονα εντέρου-εγκεφάλου», δήλωσε ο Krajmalnik-Brown, ο οποίος διευθύνει τη νεοσύστατη Biodesign. Κέντρο για την Υγεία μέσω Μικροβιωμάτων. Είναι επίσης καθηγήτρια στο ASU School of Sustainable Engineering and the Built Environment στο Ira A. Fulton Schools of Engineering.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές ανακάλυψαν τρόπους θεραπείας του αυτισμού

Πώς επηρεάζουν οι φυσικές γενετικές παραλλαγές τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Τα άτομα με αυτισμό είναι πιθανό να πάσχουν από ψυχιατρικές παθήσεις

Ο αυτισμός προκαλεί κατάθλιψη και άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Οι μητέρες παιδιών με αυτισμό πάσχουν από κατάθλιψη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανόηση της διαταραχής αποπροσωποποίησης με τα συμπτώματα, τις αιτίες και την θεραπεία

Αποπροσωποποίηση: Η διαταραχή αποπροσωποποίησης (DPD) είναι μια διασπαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα αισθήματα αποκόλλησης από τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις

Κατανόηση και διαχείριση της φυσιολογικής πολυνευροπάθειας

Φυσιολογική πολυνευροπάθεια: : Η Φυσιολογική Πολυνευροπάθεια είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται καταλάθος στους περιφερικούς νεύρους.

Μια εξουθενωτική και σύνθετη διαταραχή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), επίσης γνωστό ως Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ), είναι μια σοβαρή, μακροχρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση και μειώνει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες

Η σπάνια διαταραχή της «Ωραίας Κοιμωμένης»

Σύνδρομο Kleine-Levin: Το σύνδρομο Kleine-Levin (KLS), γνωστό και ως σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης, είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής υπνηλίας (υπερυπνία), γνωστικές διαταραχές και αλλαγές συμπεριφοράς

Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη της υπογλυκαιμίας 

Yπογλυκαιμία ορισμός: Η θεραπεία της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας πηγής ζάχαρης ταχείας δράσης, όπως τα δισκία γλυκόζης ή ένα ζαχαρούχο ποτό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου ένα άτομο δεν μπορεί να φάει ή να πιει, μπορεί να χρειαστεί ένεση γλυκαγόνης.

Κατανόηση της πλασματικής διαταραχής που επιβάλλει στον εαυτό του ο ασθενής

Σύνδρομο Munchausen: Το σύνδρομο Munchausen, επίσημα γνωστό ως πλασματική διαταραχή που επιβάλλεται στον εαυτό, είναι μια ψυχιατρική κατάσταση όπου ένα άτομο σκόπιμα προσποιείται, υπερβάλλει ή προκαλεί σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα από μόνο του

Close Icon