Επιστημονικά Νέα

Γνωστική λειτουργία: Τα αγόρια και τα κορίτσια λειτουργούν διαφορετικά ως προς την σκέψη;

Γνωστική λειτουργία: Τα αγόρια και τα κορίτσια λειτουργούν διαφορετικά ως προς την σκέψη;

Γνωστική λειτουργία: Οι γυναίκες έχουν καλύτερες λεκτικές δεξιότητες και αντιλαμβάνονται τα πράγματα πιο γρήγορα, αλλά οι άνδρες έχουν καλύτερες ικανότητες να οπτικοποιούν και να εντοπίζουν τα πράγματα με χωρική έννοια.

Οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν τα αγόρια και τα κορίτσια σκέφτονται διαφορετικά επειδή ο εγκέφαλός τους είναι διαφορετικός. Μια πρόσφατη εργασία παρουσιάζει στοιχεία ότι, πράγματι, τα κορίτσια εμφανίζουν σημαντικές διαφορές στα εγκεφαλικά τους κυκλώματα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι γνωστικές τους λειτουργίες διαφέρουν από αυτές των αγοριών. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες, κατά μέσο όρο, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε ανώτερη νοημοσύνη για κανένα από τα δύο φύλα.

Γενικά, οι γυναίκες έχουν καλύτερες λεκτικές δεξιότητες και αντιλαμβάνονται τα πράγματα πιο γρήγορα, αλλά οι άνδρες έχουν καλύτερες ικανότητες να οπτικοποιούν και να εντοπίζουν τα πράγματα με χωρική έννοια. Ωστόσο, τα κορίτσια είναι επίσης πιο πιθανό να διαγνωστούν με διάφορες διαταραχές ψυχικής υγείας όπως:

  • κατάθλιψη
  • και άγχος,

ενώ τα αγόρια είναι πιο πιθανό από τα κορίτσια να πάσχουν από:

  • διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD),
  • ή διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD).

Λίγα είναι γνωστά για το γιατί τα κορίτσια παρουσιάζουν αυξημένη γνωστική απόδοση καθώς πλησιάζουν την εφηβεία σε σύγκριση με τα αγόρια. Παραδοσιακά, έχει αναγνωριστεί ότι σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά, τα κορίτσια ωριμάζουν μπροστά από τα αγόρια στην ίδια ηλικία. Στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, η λευκή ουσία συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, πιο γρήγορα στα κορίτσια.

Ταυτόχρονα, η φαιά ουσία κλαδεύεται επιλεκτικά πιο γρήγορα στα αγόρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η πυκνότητα της φαιάς ουσίας συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου στα κορίτσια, έτσι ώστε μια παγκόσμια αύξηση της πυκνότητας παρατηρείται μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών στα κορίτσια σε σύγκριση με τα αγόρια. Αυτές οι δομικές αλλαγές πιθανότατα συνδέονται με λειτουργικές αλλαγές μεταξύ των δύο φύλων.

Η τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open Pediatrics, εξέτασε σχεδόν 9000 παιδιά ηλικίας μεταξύ εννέα και έντεκα ετών, χρησιμοποιώντας εργαλεία νευροαπεικόνισης. Τα δεδομένα περιελάμβαναν επίσης αξιολογήσεις συμπεριφοράς. Όλες οι πληροφορίες προήλθαν από τη μελέτη Γνωσιακής Ανάπτυξης Εγκεφάλου Εφήβων (ABCD) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Αυγούστου 2017 και Νοεμβρίου 2018. Πραγματοποιήθηκε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) σε όλα τα παιδιά των οποίων τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για την τρέχουσα μελέτη.

Ο στόχος ήταν να αξιολογηθεί η παγκόσμια πυκνότητα λειτουργικής συνδεσιμότητας (gFCD) σε κατάσταση ηρεμίας και η μέση διάχυση του νερού (MD), καθώς και να εξεταστεί η συσχέτισή τους με τη συνολική γνωστική απόδοση. Το gFCD είναι μια μέθοδος που βασίζεται σε δεδομένα για τον ποσοτικό προσδιορισμό του αριθμού των νευρωνικών λειτουργικών συνδέσεων ανά εγκεφαλικό voxel. Με άλλα λόγια, βοηθά στην κατανόηση του πόσο καλά αλληλεπιδρούν οι περιοχές του εγκεφάλου.

Τι έδειξε η μελέτη;

Ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερος στα αγόρια, τα οποία είχαν επίσης υψηλότερη αναλογία λευκής ουσίας που περιείχε τους άξονες από τους νευρώνες. Αντίθετα, τα κορίτσια είχαν μεγαλύτερες αναλογίες φαιάς ουσίας, που περιείχε τους ίδιους τους νευρώνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα κορίτσια, σαφώς, υπήρχε υψηλότερη παγκόσμια πυκνότητα λειτουργικής συνδεσιμότητας σε πολλές περιοχές. Ήταν πιο εμφανές στην περιοχή του φλοιού της οπίσθιας έλικος του εγκεφάλου. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι ένας κόμβος όπου συναντώνται τα δίκτυα προεπιλεγμένης λειτουργίας (DMN).

Όσο μεγαλύτερη ήταν η πυκνότητα σε τέτοιες περιοχές του κόμβου, τόσο καλύτερη ήταν η γνωστική απόδοση του παιδιού, άλλα παραδείγματα είναι οι προμετωπιαίες, ινιακές και βρεγματικές περιοχές του φλοιού ή η μέση κροταφική έλικα. Από την άλλη πλευρά, ένα χαμηλότερο gFCD σε άλλες συγκεκριμένες περιοχές σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία, όπως ο σωματοκινητικός φλοιός ή η ανώτερη κροταφική έλικα.

Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με παλαιότερες έρευνες που έδειξαν υψηλότερη λειτουργική συνδεσιμότητα εντός των κόμβων DMN για κορίτσια και ενήλικες γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες ή τα αγόρια. Ο οπίσθιος κυκλικός φλοιός είναι εξαιρετικά ενεργός στις μεταβολικές οδούς. Συνδέεται με άλλους κόμβους DMN, ενώ είναι ο τόπος των μεγαλύτερων διαφορών στη λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο φύλων. Αντίθετα, η ΔΑΦ και η ΔΕΠ-Υ είναι και οι δύο συχνές στα αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια κατά δύο έως τέσσερις φορές και η μειωμένη συνδεσιμότητα DMN έχει συνδεθεί με τέτοιες διαταραχές.

Ταυτόχρονα, οι ανώτερες οδοί της λευκής ουσίας του φλοιού εμφάνισαν χαμηλότερη μέση διάχυση σε αντίστροφη αναλογία με υψηλότερη γνωστική απόδοση στα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια. Αυτά τα ευρήματα βρέθηκαν να εξηγούν πλήρως τη διαφορά στη γνωστική απόδοση μεταξύ των φύλων σε αυτή την ηλικία. Ωστόσο, εξηγούν ότι η κακή συνδεσιμότητα του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία δεν συνδέεται απαραίτητα με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, όπως έχουν αναφέρει παλαιότεροι ερευνητές ότι ισχύει για τα παιδιά και τους άνδρες εφήβους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

5 τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας

Η άσκηση μόνο μία φορά το μήνα μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας δεκαετίες αργότερα

Πώς μπορεί να συνδέεται ο χρόνιος πόνος με τη γνωστική έκπτωση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.