Επιστημονικά Νέα

Γήρανση: Οι στάσεις μας απέναντι στη γήρανση, μπορεί να επηρεάσουν το πώς μεγαλώνουμε

Γήρανση: Οι στάσεις μας απέναντι στη γήρανση, μπορεί να επηρεάσουν το πώς μεγαλώνουμε

Γήρανση: Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το σώμα και το μυαλό τους θα τους προδώσει με την πάροδο των χρόνων μπορεί να δημιουργούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ του αντιληπτού στρες και της σωματικής υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Ντακότα Βίτσελ, υποψήφια διδάκτορας στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, στο Corvallis. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι συνήθως αισθάνονται άγχος, μπορεί να τρώνε άσχημα, να παραλείπουν την άσκηση και να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, τα νέα ευρήματα, επεσήμανε η Witzel, υποδηλώνουν ότι μια πιο φωτεινή προοπτική για τη γήρανση μπορεί να είναι ένα προστατευτικό μέσο έναντι των σωματικών επιπτώσεων του καθημερινού στρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι φταίνε για τα σωματικά τους συμπτώματα, σημείωσε, ή ότι κάποιος πρέπει να αγνοεί τα συμπτώματα που βιώνει με ένα χαμόγελο. Αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αντιλήψεις τους για τη διαδικασία γήρανσης μπορεί να επηρεάσουν το πώς αισθάνονται, σύμφωνα με την Witzel.

Τα ευρήματα — που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences — βασίζονται σε 105 κατοίκους της Όρεγκον ηλικίας 52 έως 88 ετών. Πάνω από 100 ημέρες, έκαναν καθημερινές έρευνες για τα επίπεδα άγχους τους και μια σειρά από σωματικά συμπτώματα — όπως κόπωση, πόνους και πόνους, δύσπνοια και στομαχικές διαταραχές. Στην αρχή, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα τυπικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τη στάση τους απέναντι στη γήρανση, καθώς και ερωτήσεις όπως με το εάν συμφωνούν με δηλώσεις όπως, «Καθώς μεγαλώνεις, είσαι λιγότερο χρήσιμος».

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι έτειναν να αναφέρουν περισσότερα σωματικά συμπτώματα τις ημέρες όπου το αντιληπτό άγχος τους ήταν υψηλότερο από τον προσωπικό τους κανόνα. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι η σύνδεση εξαρτιόταν από το αν οι άνθρωποι είχαν θετική ή αρνητική άποψη για τη γήρανση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι με αρνητική στάση απέναντι στη γήρανση έτειναν να αναφέρουν περισσότερα συμπτώματα σωματικής φύσης τις ημέρες που ήταν αγχωμένοι παρά σε λιγότερο αγχωτικές ημέρες. Αντίθετα, τα άτομα με μία πιο θετική προοπτική φάνηκε πως έχουν κάποια προστασία απέναντι στο καθημερινό στρες: Στην πραγματικότητα ανέφεραν λιγότερα προβλήματα υγείας τις ημέρες που ένιωθαν περισσότερο άγχος από το συνηθισμένο.

Τι διαμορφώνει τις αντιλήψεις ενός ατόμου για τη γήρανση;

Σύμφωνα με την Witzel, σε όλη τη διάρκεια της ζωής, οι άνθρωποι «εσωτερικεύουν» μηνύματα από τα μέσα ενημέρωσης καθώς και από ανθρώπους στη ζωή τους, συνειδητά ή όχι. Εάν οι γονείς ή οι παππούδες σας παρέμειναν αισιόδοξοι και ζωντανοί καθώς μεγάλωναν, οι ιδέες σας για τη γήρανση είναι πιθανώς διαφορετικές από κάποιον του οποίου οι μεγαλύτεροι συγγενείς είχαν προβλήματα υγείας ή παραπονέθηκαν για τη γήρανση. Αλλά η στάση απέναντι στη γήρανση πιθανότατα αντικατοπτρίζει επίσης τη γενική διάθεση ενός ατόμου, σύμφωνα με τον James Maddux, ανώτερο μελετητή στο Κέντρο για την Προώθηση της Ευημερίας του Πανεπιστημίου George Mason, στο Fairfax, Va.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η άσκηση προστατεύει τη μακροζωία του εγκεφάλου

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η νευρολογική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

Ποια είναι η χειρότερη επιλογή πρωινού για την υγεία σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η "ανεβαστική" μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας και την αίσθηση της καθαρότητας.

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.