Επιστημονικά Νέα

Γενετική μουσική: 69 γενετικές παραλλαγές συνδέονται με την ικανότητα διατήρησης του ρυθμού

Γενετική μουσική: 69 γενετικές παραλλαγές συνδέονται με την ικανότητα διατήρησης του ρυθμού

Γενετική μουσική: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άλλα γονίδια εκτός από εκείνα που χρειάζονται για την αναγνώριση του χρόνου ενός παλμού εμπλέκονται στη διατήρηση ενός παλμού, όπως ο ρυθμός βαδίσματος, η αναπνευστική ροή και η ταχύτητα επεξεργασίας ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου.

Μια μεγάλη διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε 69 μοναδικές γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με την ικανότητα να διατηρείται ο χρόνος στο ρυθμό. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior, η ομάδα περιγράφει τη γενετική μελέτη που περιελάμβανε περισσότερους από 600.000 εθελοντές. Τα περισσότερα ανθρώπινα όντα έχουν την ικανότητα να κρατούν τον χρόνο σε ρυθμό – για παράδειγμα, χτυπώντας παλαμάκια σε συγχρονισμό με τον ντράμερ σε ένα ροκ τραγούδι. Κάποιοι όμως δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν υπήρχαν γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ικανότητα διατήρησης ενός ρυθμού, υποδηλώνοντας ότι οι γενετικές παραλλαγές θα μπορούσαν να ευθύνονται για εκείνους που δεν μπορούσαν να κρατήσουν χρόνο.

Για να το μάθουν, ξεκίνησαν ρωτώντας μια μεγάλη ομάδα εθελοντών την απλή ερώτηση: “Μπορείς να χειροκροτήσεις έγκαιρα με ένα μουσικό ρυθμό;”. Το 91,57% από τους 606.825 εθελοντές απάντησε ναι. Ζήτησαν επίσης από μερικούς από τους εθελοντές να συμμετάσχουν σε πειράματα μέτρησης του ρυθμού, όπως να πατήσουν έγκαιρα ένα πλήκτρο σε ένα πληκτρολόγιο στον ρυθμό ενός τραγουδιού. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι εθελοντές απάντησαν ναι στην κύρια ερώτηση σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε τέτοια πειράματα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μεγάλης κλίμακας μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος (GWAS) στους εθελοντές με στόχο τον εντοπισμό των τόπων που σχετίζονται με τη διατήρηση του χρόνου. Βρήκαν 69 γονίδια που εμπλέκονται στον συγχρονισμό παλμών που διέφεραν από εκείνα που μπορούσαν να κρατήσουν έναν ρυθμό και από αυτά που δεν μπορούσαν.

Βρήκαν επίσης ότι το γονίδιο VRK2 φαινόταν να είναι το πιο σημαντικό. Και ανακάλυψαν ότι οι εθελοντές που αυτοπροσδιορίζονταν ως μουσικοί έτειναν να έχουν περισσότερες παραλλαγές, υποδεικνύοντας ότι οι παραλλαγές θα μπορούσαν να έχουν αμφίδρομη κατεύθυνση – δίνοντας στους ανθρώπους μια καλύτερη αίσθηση του ρυθμού ή του χειρότερου. Προηγούμενη έρευνα έχει βρει επίσης σχέσεις μεταξύ ατόμων με παραλλαγές VRK2 και αρκετών τύπων ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια και η χρόνια κατάθλιψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι άλλα γονίδια εκτός από εκείνα που χρειάζονται για την αναγνώριση του χρόνου ενός παλμού εμπλέκονται στη διατήρηση ενός παλμού, όπως ο ρυθμός βαδίσματος, η αναπνευστική ροή και η ταχύτητα επεξεργασίας ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου. Προτείνουν επίσης ότι η ικανότητα διατήρησης ενός ρυθμού μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη του λόγου στην παιδική ηλικία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αισθανόμαστε χαλαροί μόνο για περίπου 40 λεπτά την ημέρα

Τι δραστηριότητες συμβάλλουν θετικά στη νόσο του Αλτσχάιμερ;

Ο μέτριος χρόνος στο διαδίκτυο ιδανικός για την ψυχική υγεία των εφήβων

Αυτισμός-Τα drums ως μέσο έκφρασης & ενίσχυσης των κινητικών αποδόσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.