Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Γαλακτική οξέωση: Τι προκαλεί την αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα;

Γαλακτική οξέωση: Τι προκαλεί την αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα;

Γαλακτική οξέωση: Η γαλακτική οξέωση μπορεί να συμβεί λόγω της αδυναμίας του ήπατος και των νεφρών να φιλτράρουν το γαλακτικό οξύ από το αίμα και να το διασπάσουν σε γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος.

Η γαλακτική οξέωση είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος. Η γαλακτική οξέωση μπορεί να συμβεί λόγω της αδυναμίας του ήπατος και των νεφρών να φιλτράρουν το γαλακτικό οξύ από το αίμα και να το διασπάσουν σε γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Ωστόσο, συνήθως συμβαίνει όταν το σώμα παράγει υπερβολικές ποσότητες γαλακτικού οξέος, από τις επιθυμητές. Το γαλακτικό οξύ παράγεται όταν το σώμα παράγει ενέργεια αναερόβια (δηλαδή χωρίς οξυγόνο).

Για παράδειγμα, σε κανονικές συνθήκες, το οξυγόνο τροφοδοτεί τα μυϊκά κύτταρα για να παράγουν ενέργεια. Αυτό ονομάζεται αερόβιο ενεργειακό σύστημα. Ωστόσο, όταν η ένταση της σωματικής δραστηριότητας υπερβαίνει την παροχή οξυγόνου στους σχετικούς μύες, τα μυϊκά κύτταρα θα παράγουν πρόσθετη ενέργεια διασπώντας τη γλυκόζη αναερόβια. Το γαλακτικό οξύ είναι ένα υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας. Αν και το γαλακτικό οξύ έχει σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις σε υψηλή συγκέντρωση, εξυπηρετεί αρκετές σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως:

 • Ενεργειακή ρύθμιση. Τα κύτταρα παράγουν γαλακτικό οξύ για να παράγουν πρόσθετη ενέργεια απουσία οξυγόνου κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας. Επίσης, το γαλακτικό οξύ που φιλτράρεται από τα νεφρά και το συκώτι μετατρέπεται σε γλυκόζη, την πηγή ενέργειας του σώματος.
 • Αντιφλεγμονώδης. Η θεραπεία με γαλακτικό οξύ μειώνει την παραγωγή προφλεγμονωδών και αυξάνει την παραγωγή αντιφλεγμονωδών στο σώμα.
 • Επούλωση των πληγών. Το γαλακτικό οξύ προάγει την επούλωση των ιστών ενισχύοντας τις φυσιολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη δημιουργία νέου ιστού σώματος.
 • Σηματοδότηση. Το γαλακτικό οξύ συνδέεται με διάφορους υποδοχείς και μόρια στο σώμα για να διευκολύνει ή να αναστέλλει διάφορες φυσιολογικές διεργασίες (π.χ. επούλωση πληγών).

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου για γαλακτική οξέωση

Η γαλακτική οξέωση προκαλείται από αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα λόγω πολλών παραγόντων που χρησιμοποιούνται για τον χαρακτηρισμό των δύο τύπων γαλακτικής οξέωσης: τύπου Α και τύπου Β. Η γαλακτική οξέωση τύπου Α είναι ένας κοινός τύπος που προκύπτει από ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στο ιστό αίματος. Από την άλλη πλευρά, η γαλακτική οξέωση τύπου Β είναι ένας σπάνιος τύπος που προκύπτει από αλλοιωμένο μεταβολισμό από φάρμακα ή τοξίνες. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται όταν τα επίπεδα PH και γαλακτικού στο αίμα είναι χαμηλότερα από 7,35 και υψηλότερα από 5 mmol/L, αντίστοιχα.

Οι κοινοί παράγοντες κινδύνου για γαλακτική οξέωση περιλαμβάνουν:

 • Νεφρική νόσος
 • Σήψη
 • Ηπατική νόσος
 • Συγκοπή
 • Μη ελεγχόμενος διαβήτης
 • Θεραπεία HIV
 • Αλκοολισμός

Σημεία και συμπτώματα γαλακτικής οξέωσης

Κανένα κλινικό χαρακτηριστικό δεν είναι μοναδικό στη γαλακτική οξέωση. Επομένως, απαιτούνται ενδελεχείς σωματικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Τα σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με τη γαλακτική οξέωση περιλαμβάνουν:

 • Ξηρό δέρμα και στόμα
 • Σοβαρή υπόταση
 • Σύγχυση
 • Χαμηλή παραγωγή ούρων
 • Γρήγορη και ρηχή αναπνοή
 • Πυρετός (>38,5 C)

Θεραπευτικές επιλογές για τη γαλακτική οξέωση

Πρώτα και κύρια, θα πρέπει να προγραμματίσετε έναν ιατρικό έλεγχο με έναν γιατρό εάν παρουσιάζετε αυτά τα σημεία και συμπτώματα. Για την αποτελεσματική διαχείριση της γαλακτικής οξέωσης, ο συμβουλευόμενος γιατρός θα εντοπίσει και θα διαχειριστεί τη συγκεκριμένη αιτία της πάθησης. Για παράδειγμα, η γαλακτική οξέωση λόγω σήψης σημαίνει ότι ο γιατρός θα ακολουθήσει μια στοχευμένη προσέγγιση για τη διαχείριση της σήψης. Εφόσον τα αίτια της γαλακτικής οξέωσης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, η αντιμετώπισή της θα ποικίλλει επίσης από ασθενή σε ασθενή.

Ωστόσο, οι ακόλουθες στρατηγικές διαχείρισης χρησιμοποιούνται συνήθως για άτομα με γαλακτική οξέωση:

 • Αντιβιοτικά
 • Τροποποίηση διατροφής
 • Αντικατάσταση υγρού
 • Αποβολή των σωματικών τοξινών
 • Διακοπή των αιτιολογικών φαρμάκων
 • Αγγειοενεργά φάρμακα
 • Καθαρισμός σηπτικής περιοχής
 • Αιμοκάθαρση για ασθενείς με σοβαρή νεφρική νόσο

Δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένη είναι η γαλακτική οξέωση, κυρίως επειδή επηρεάζει συνήθως νοσηλευόμενους ασθενείς που είναι συχνά πολύ άρρωστοι για να εμπλακούν σε κλινικές μελέτες. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι άτομα άνω των 40 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή την πάθηση. Ενώ το ποσοστό θνησιμότητας υπολογίζεται στο 5% σε αυτήν την ομάδα ασθενών, διεξάγεται νέα έρευνα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την πρόληψη, τη διαχείριση και τη διατήρηση της ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποφύγουμε την υπερλακταιμία που προκαλείται από την άσκηση

Ουρική αρθρίτιδα: Ποια τρόφιμα βλάπτουν & ποια οφελούν ;

Πονάνε οι αρθρώσεις μου; Τι πρέπει να τρώω;

Νέα μετφορμίνη βοηθάει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Close Icon