Επιστημονικά Νέα

Γαλακτική οξέωση: Τι προκαλεί την αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα;

Γαλακτική οξέωση: Τι προκαλεί την αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα;

Γαλακτική οξέωση: Η γαλακτική οξέωση μπορεί να συμβεί λόγω της αδυναμίας του ήπατος και των νεφρών να φιλτράρουν το γαλακτικό οξύ από το αίμα και να το διασπάσουν σε γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος.

Η γαλακτική οξέωση είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος. Η γαλακτική οξέωση μπορεί να συμβεί λόγω της αδυναμίας του ήπατος και των νεφρών να φιλτράρουν το γαλακτικό οξύ από το αίμα και να το διασπάσουν σε γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Ωστόσο, συνήθως συμβαίνει όταν το σώμα παράγει υπερβολικές ποσότητες γαλακτικού οξέος, από τις επιθυμητές. Το γαλακτικό οξύ παράγεται όταν το σώμα παράγει ενέργεια αναερόβια (δηλαδή χωρίς οξυγόνο).

Για παράδειγμα, σε κανονικές συνθήκες, το οξυγόνο τροφοδοτεί τα μυϊκά κύτταρα για να παράγουν ενέργεια. Αυτό ονομάζεται αερόβιο ενεργειακό σύστημα. Ωστόσο, όταν η ένταση της σωματικής δραστηριότητας υπερβαίνει την παροχή οξυγόνου στους σχετικούς μύες, τα μυϊκά κύτταρα θα παράγουν πρόσθετη ενέργεια διασπώντας τη γλυκόζη αναερόβια. Το γαλακτικό οξύ είναι ένα υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας. Αν και το γαλακτικό οξύ έχει σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις σε υψηλή συγκέντρωση, εξυπηρετεί αρκετές σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως:

 • Ενεργειακή ρύθμιση. Τα κύτταρα παράγουν γαλακτικό οξύ για να παράγουν πρόσθετη ενέργεια απουσία οξυγόνου κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας. Επίσης, το γαλακτικό οξύ που φιλτράρεται από τα νεφρά και το συκώτι μετατρέπεται σε γλυκόζη, την πηγή ενέργειας του σώματος.
 • Αντιφλεγμονώδης. Η θεραπεία με γαλακτικό οξύ μειώνει την παραγωγή προφλεγμονωδών και αυξάνει την παραγωγή αντιφλεγμονωδών στο σώμα.
 • Επούλωση των πληγών. Το γαλακτικό οξύ προάγει την επούλωση των ιστών ενισχύοντας τις φυσιολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη δημιουργία νέου ιστού σώματος.
 • Σηματοδότηση. Το γαλακτικό οξύ συνδέεται με διάφορους υποδοχείς και μόρια στο σώμα για να διευκολύνει ή να αναστέλλει διάφορες φυσιολογικές διεργασίες (π.χ. επούλωση πληγών).

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου για γαλακτική οξέωση

Η γαλακτική οξέωση προκαλείται από αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα λόγω πολλών παραγόντων που χρησιμοποιούνται για τον χαρακτηρισμό των δύο τύπων γαλακτικής οξέωσης: τύπου Α και τύπου Β. Η γαλακτική οξέωση τύπου Α είναι ένας κοινός τύπος που προκύπτει από ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στο ιστό αίματος. Από την άλλη πλευρά, η γαλακτική οξέωση τύπου Β είναι ένας σπάνιος τύπος που προκύπτει από αλλοιωμένο μεταβολισμό από φάρμακα ή τοξίνες. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται όταν τα επίπεδα PH και γαλακτικού στο αίμα είναι χαμηλότερα από 7,35 και υψηλότερα από 5 mmol/L, αντίστοιχα.

Οι κοινοί παράγοντες κινδύνου για γαλακτική οξέωση περιλαμβάνουν:

 • Νεφρική νόσος
 • Σήψη
 • Ηπατική νόσος
 • Συγκοπή
 • Μη ελεγχόμενος διαβήτης
 • Θεραπεία HIV
 • Αλκοολισμός

Σημεία και συμπτώματα γαλακτικής οξέωσης

Κανένα κλινικό χαρακτηριστικό δεν είναι μοναδικό στη γαλακτική οξέωση. Επομένως, απαιτούνται ενδελεχείς σωματικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Τα σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με τη γαλακτική οξέωση περιλαμβάνουν:

 • Ξηρό δέρμα και στόμα
 • Σοβαρή υπόταση
 • Σύγχυση
 • Χαμηλή παραγωγή ούρων
 • Γρήγορη και ρηχή αναπνοή
 • Πυρετός (>38,5 C)

Θεραπευτικές επιλογές για τη γαλακτική οξέωση

Πρώτα και κύρια, θα πρέπει να προγραμματίσετε έναν ιατρικό έλεγχο με έναν γιατρό εάν παρουσιάζετε αυτά τα σημεία και συμπτώματα. Για την αποτελεσματική διαχείριση της γαλακτικής οξέωσης, ο συμβουλευόμενος γιατρός θα εντοπίσει και θα διαχειριστεί τη συγκεκριμένη αιτία της πάθησης. Για παράδειγμα, η γαλακτική οξέωση λόγω σήψης σημαίνει ότι ο γιατρός θα ακολουθήσει μια στοχευμένη προσέγγιση για τη διαχείριση της σήψης. Εφόσον τα αίτια της γαλακτικής οξέωσης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, η αντιμετώπισή της θα ποικίλλει επίσης από ασθενή σε ασθενή.

Ωστόσο, οι ακόλουθες στρατηγικές διαχείρισης χρησιμοποιούνται συνήθως για άτομα με γαλακτική οξέωση:

 • Αντιβιοτικά
 • Τροποποίηση διατροφής
 • Αντικατάσταση υγρού
 • Αποβολή των σωματικών τοξινών
 • Διακοπή των αιτιολογικών φαρμάκων
 • Αγγειοενεργά φάρμακα
 • Καθαρισμός σηπτικής περιοχής
 • Αιμοκάθαρση για ασθενείς με σοβαρή νεφρική νόσο

Δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένη είναι η γαλακτική οξέωση, κυρίως επειδή επηρεάζει συνήθως νοσηλευόμενους ασθενείς που είναι συχνά πολύ άρρωστοι για να εμπλακούν σε κλινικές μελέτες. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι άτομα άνω των 40 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή την πάθηση. Ενώ το ποσοστό θνησιμότητας υπολογίζεται στο 5% σε αυτήν την ομάδα ασθενών, διεξάγεται νέα έρευνα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την πρόληψη, τη διαχείριση και τη διατήρηση της ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποφύγουμε την υπερλακταιμία που προκαλείται από την άσκηση

Ουρική αρθρίτιδα: Ποια τρόφιμα βλάπτουν & ποια οφελούν ;

Πονάνε οι αρθρώσεις μου; Τι πρέπει να τρώω;

Νέα μετφορμίνη βοηθάει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.