Επιστημονικά Νέα

Φυσικά πεπτίδια: Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Φυσικά πεπτίδια: Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Φυσικά πεπτίδια: Η παχυσαρκία προκαλεί περίπλοκες και δραματικές αλλαγές στο μεταβολισμό του λιπώδους ιστού, βλάβες στο πάγκρεας, μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, και υπεργλυκαιμία στην οποία βασίζεται ο διαβήτης τύπου 2.

Μια καινοτόμος στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και άλλων διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής στεάτωσης, μπορεί να υπάρχει χάρη σε ένα πεπτίδιο (μικρή πρωτεΐνη) που ονομάζεται PEPITEM, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (λιπώδες ήπαρ). Για να ελέγξουν εάν το PEPITEM, που χορηγείται μέσω αντλίας βραδείας αποδέσμευσης, θα μπορούσε να σταματήσει ή να αναιρέσει τις επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στο πάγκρεας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα παχύσαρκο ζωικό μοντέλο.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν η Δρ Helen MCGettrick και ο Dr Asif Iqbal από το Ινστιτούτο Φλεγμονής και Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών. Ο Δρ McGettrick είπε, «Βρήκαμε μια νέα θεραπευτική προσέγγιση που θα μπορούσε να παρέχει νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας των καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αποτρέποντας τη βλάβη που προκαλείται από τη συστηματική φλεγμονή».

Η παχυσαρκία προκαλεί:

  • περίπλοκες και δραματικές αλλαγές στο μεταβολισμό του λιπώδους ιστού,
  • βλάβες στο πάγκρεας,
  • μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη,
  • και τελικά την υπεργλυκαιμία στην οποία βασίζεται ο διαβήτης τύπου 2.

Προκαλεί επίσης μια χαμηλού επιπέδου φλεγμονώδη απόκριση σε όλα τα επίπεδα, ενθαρρύνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια να εισέλθουν σε πολλούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του σπλαχνικού λιπώδους ιστού (λίπος που αποθηκεύεται μέσα στο σώμα, τυλιγμένο γύρω από όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος και του εντέρου) και της περιτοναϊκής κοιλότητας (α λεπτή μεμβράνη που περιβάλλει το έντερο). Η πιο πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Clinical and Experimental Immunology, δείχνει ότι η οδός αδιπονεκτίνης-PEPITEM συνδέει επίσης την παχυσαρκία, τη χαμηλού επιπέδου φλεγμονώδη απόκριση που προκαλείται από αυτήν και τις αλλαγές στο πάγκρεας που προηγούνται του διαβήτη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δοσολογία με PEPITEM ενώ τα ποντίκια ήταν σε δίαιτα πλούσια σε λιπαρά μείωσε σημαντικά τη διεύρυνση των βήτα κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στον σπλαχνικό λιπώδη ιστό και την περιτοναϊκή κοιλότητα, σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη δυνατότητα του PEPITEM να αναστρέψει τις αλλαγές που προκαλεί η παχυσαρκία, δίνοντας στα ζώα διατροφή πλούσια σε λιπαρά πριν από τη θεραπεία με PEPITEM. Εντυπωσιακά, είδαν παρόμοια αποτελέσματα.

Ο Δρ Asif Iqbal είπε: «Μέχρι τώρα έχουμε καταλάβει πολύ λίγα για το πώς η φλεγμονή που συνοδεύει την παχυσαρκία οδηγεί την παθολογία. Αυτά τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι το PEPITEM μπορεί τόσο να αποτρέψει όσο και να αναστρέψει την επίδραση που έχει η παχυσαρκία στον μεταβολισμό. Το επόμενο στάδιο είναι να μεταφραστούν αυτά τα συναρπαστικά αποτελέσματα σε θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βακτήρια ως εναλλακτική στα χημικά φυτοφάρμακα

Πεπτίδιο του εντέρου πυροδοτεί τον ΣΔτ1

Η οσμή της ακετόνης στα ούρα ως γρήγορος τρόπος διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2

Συμβουλές φροντίδας ποδιών για άτομα με διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.