Επιστημονικά Νέα

Φυματίωση: Μικρότερη διάρκεια θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν

Φυματίωση: Μικρότερη διάρκεια θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν

Φυματίωση: Η συντομότερη θεραπεία για παιδιά με μη σοβαρή φυματίωση επιτρέπει την εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 17$ ανά παιδί, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της κάλυψης του προληπτικού ελέγχου και την εύρεση των εξαφανισμένων παιδιών με φυματίωση.

Μια διεθνής δοκιμή υπό την ηγεσία του UCL που διερευνά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας της φυματίωσης (ΤΒ) στα παιδιά οδήγησε σε αλλαγή στις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διαχείριση της νόσου. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι η διάρκεια της θεραπείας για την πλειοψηφία των παιδιών με ευαίσθητη στα φάρμακα φυματίωση μπορεί να μειωθεί από έξι σε τέσσερις μήνες, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση των οικογενειών και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.

Η κύρια ερευνήτρια, η καθηγήτρια Diana Gibb (Μονάδα Κλινικών Δοκιμών MRC στο UCL) είπε: “Υπολογίζεται ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών με φυματίωση πεθαίνει, αλλά η συντριπτική πλειονότητα (90%) πεθαίνει επειδή δεν έχουν διαγνωστεί και δεν έχουν ξεκινήσει θεραπεία. Η συντομότερη θεραπεία για παιδιά με μη σοβαρή φυματίωση επιτρέπει την εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 17 $ (12 £) ανά παιδί, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της κάλυψης του προληπτικού ελέγχου και την εύρεση των εξαφανισμένων παιδιών με φυματίωση.” Ερευνητές από τη Μονάδα Κλινικών Δοκιμών του MRC στο UCL συνεργάστηκαν με συνεργάτες στη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα, τη Ζάμπια και την Ινδία στη μελέτη SHINE, την πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου για να αξιολογηθεί εάν τα παιδιά με ελάχιστη φυματίωση θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με μικρότερη διάρκεια θεραπείας.

Η ελάχιστη φυματίωση είναι η μη σοβαρή φυματίωση του πνεύμονα ή των λεμφαδένων, όπου τα βακτήρια της φυματίωσης δεν μπορούν εύκολα να εντοπιστούν στα πτύελα μέσω μικροσκοπίας επιχρίσματος (αρνητικό επίχρισμα). Το 2020 εκτιμάται ότι 1,1 εκατομμύρια παιδιά αρρώστησαν με φυματίωση παγκοσμίως και σε αντίθεση με τους ενήλικες ασθενείς, τα περισσότερα από αυτά (περίπου τα δύο τρίτα) είχαν μια μη σοβαρή μορφή της νόσου. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ελάχιστη φυματίωση, μέχρι τώρα η διάρκεια της θεραπείας τους βασιζόταν στα αποτελέσματα δοκιμών σε ενήλικες, που απαιτούσαν έξι μήνες συνδυασμού καθημερινών φαρμάκων. Καθώς τα παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία για φυματίωση συχνά μένουν σπίτι από το σχολείο, αυτό αυξάνει επίσης την επιβάρυνση των φροντιστών.

Η ομάδα του SHINE διαπίστωσε ότι η θεραπεία για τέσσερις μήνες χρησιμοποιώντας τα ίδια τυπικά φάρμακα ήταν εξίσου ωφέλιμη με ένα εξάμηνο θεραπευτικό πρόγραμμα για παιδιά με ελάχιστη φυματίωση. Το να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στη θεραπεία θα σημαίνει λιγότερες επισκέψεις στην κλινική, καθώς και θα διευκολύνει την ολοκλήρωση του πλήρους κύκλου της ιατρικής. Αντίθετα, οι εξοικονομήσεις για προγράμματα φυματίωσης μπορούν να δαπανηθούν για τη βελτίωση της πρόσβασης σε προσυμπτωματικές εξετάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις για τη νόσο, οι οποίες μπορεί να είναι ανεπαρκείς σε εγκαταστάσεις υγείας χαμηλότερου επιπέδου, καθώς και στην εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η πρώτη συγγραφέας, η Δρ Anna Turkova (Μονάδα Κλινικών Δοκιμών MRC στο UCL) είπε: “Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα παιδί με φυματίωση πρέπει να είναι πολύ άρρωστο—αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι γνωστό ότι τα δύο τρίτα των παιδιών που αρρωσταίνουν με φυματίωση κάθε χρόνο έχουν μη σοβαρή φυματίωση και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με συντομότερη θεραπεία”. Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.204 παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως 16 ετών με μη σοβαρή φυματίωση, τα οποία χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες για να λάβουν θεραπεία είτε τεσσάρων είτε έξι μηνών με αντιφυματικά φάρμακα. Από τα εγγεγραμμένα παιδιά, το 11% ζούσε με HIV. Όλα τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για 18 μήνες μετά την εγγραφή τους για να διαπιστωθεί εάν η θεραπεία τους ήταν επιτυχής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι τα παιδιά που έλαβαν το μικρότερο μάθημα τα πήγαν καλά με αυτά που έλαβαν την τυπική εξάμηνη θεραπεία, ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα, τη χώρα ή την κατάσταση του HIV, με λίγες και παρόμοιες παρενέργειες και στις δύο ομάδες. Τα στοιχεία από το SHINE εξετάστηκαν από την Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία συνέστησε τον Αύγουστο του 2021 ότι σε παιδιά και εφήβους με μη σοβαρή, εικαζόμενη ευαίσθητη στα φάρμακα φυματίωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα σχήμα τεσσάρων μηνών αντί του τυπικού εξαμηνιαίου σχήματος. αγωγή. Σημαντικές σκέψεις σχετικά με τον τρόπο καθορισμού της καταλληλότητας για το συντομότερο θεραπευτικό σχήμα θα περιγραφούν στις πλήρεις ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ που θα κυκλοφορήσουν τον Μάρτιο του 2022 και στο επιχειρησιακό εγχειρίδιο.

Ο επικεφαλής ερευνητής στο χώρο των δοκιμών της Ζάμπια, Δρ. Chishala Chabala (Πανεπιστημιακό Διδακτικό Νοσοκομείο, Λουσάκα, Ζάμπια), είπε: “Τα παιδιά παρουσιάζουν συχνά ήπια νόσο. Εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν με μικρότερη πορεία. Τα αποτελέσματα του SHINE είναι μια ευκαιρία για βελτίωση της θεραπείας των παιδιών με φυματίωση”. Ο δοκιμαστικός παιδίατρος Dr. Priyanka Anand Kulkarni (BJ Medical College, Pune, Ινδία) πρόσθεσε: “Για τους γονείς είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν το βάρος του χαπιού και να παρακινήσουν τα παιδιά να ολοκληρώσουν ολόκληρη τη διάρκεια της θεραπείας. Η σύντομη πορεία θεραπείας μπορεί να την κάνει πιο διαχειρίσιμη.”

Τα παιδιά που ζουν με HIV και έχουν επίσης φυματίωση αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του ότι πρέπει να λάβουν θεραπεία και για τις δύο ασθένειες, γεγονός που περιπλέκει τις επιλογές θεραπείας για τον HIV. Η συντομότερη θεραπεία της φυματίωσης θα βοηθήσει στη μείωση αυτών των προβλημάτων. Κατά τη διεξαγωγή της δοκιμής, η εκπαίδευση και η κοινοτική εκπαίδευση βοήθησαν στη διάγνωση παιδιών με ήπια φυματίωση. Η ομάδα SHINE εργάζεται τώρα με τους Νοτιοαφρικανούς εταίρους της για να βελτιώσει τους τρόπους ταυτοποίησης των παιδιών με τη νόσο. Ελπίζουν να διερευνήσουν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάγνωση ακτινογραφιών θώρακος και να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να διακρίνουν μεταξύ σοβαρών και μη σοβαρών περιπτώσεων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι πρόσφυγες δραπετεύουν από τον πόλεμο για να αντιμετωπίσουν έναν άλλο εχθρό που περιμένει στο παρασκήνιο

Εμβόλια: 200 και πλέον χρόνια σκεπτικισμού

Σπάνια επιδημία φυματίωσης διερευνάται στις ΗΠΑ σε σχέση με επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη ή επισκευές καταγμάτων

Εμβόλια: Κίνδυνος εμφάνισης ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.