Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Φυλλικό Οξύ: Οι μεγάλες δόσεις φαίνεται πως ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού

Φυλλικό Οξύ: Οι μεγάλες δόσεις φαίνεται πως ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού

Έως ότου συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες, θα ήταν σώφρον να αποφύγει κανείς τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις φυλλικού οξέος εκτός αν υπάρχει ιατρική ένδειξη». «Οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος θα ήταν μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας για τα ανεμβολίαστα άτομα».

Φυλλικό Οξύ: Τα άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος, διατροφικού συμπληρώματος που χορηγείται σε μια ποικιλία παθήσεων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από Covid-19 αλλά και αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από τη λοίμωξη, δείχνει μελέτη σε μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων.

Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική μορφή της βιταμίνης B9, της οποίας η έλλειψη συνδέεται με συγγενείς ανωμαλίες και αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Χορηγείται σε μεγάλες δόσεις για ασθένειες όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, σε εγκυμοσύνες υψηλού ρίσκου και σε άτομα που λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα. Συνταγογραφείται για την αντιστάθμιση παρενεργειών της μεθοτρεξάτης, φαρμάκου για την αντιμετώπιση ορισμένων καρκίνων και αυτοάνοσων νοσημάτων, το οποίο μπλοκάρει τη δράση του φυλλικού οξέος.

«Εξετάσαμε το κατά πόσο η διάγνωση Covid-19 και ο θάνατος από τη νόσο σχετίζονται με υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος –πέντε φορές το ασφαλές ανώτατο όριο- που συνταγογραφούνται σε ασθενείς με μια ποικιλία ιατρικών ενδείξεων. Διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης και θανάτου ήταν σημαντικά μεγαλύτερος» δήλωσε ο Ραλφ Γκριν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, ειδικός στις βιταμίνες του συμπλέγματος B.

Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί το φυλλικό οξύ

H μελέτη της ομάδας του, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφείται φυλλικό οξύ αντιμετωπίζουν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από κορωνοϊό και 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν το θέμα λόγω προηγούμενης μελέτης που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο Nature Communications και έδειχνε ότι ο SARS-CoV χρησιμοποιεί φυλλικό οξύ για τον πολλαπλασιασμό του.

Θέλοντας να δουν αν το συμπλήρωμα αυξάνει το ρίσκο, εξέτασαν δεδομένα για 380.000 άτομα που καταχωρήθηκαν το διάστημα 2019-2021 στη βρετανική τράπεζα βιοϊατρικών δεδομένων UK Biobank.

Η ανάλυση οδήγησε στο αναμενόμενο αποτέλεσμα ότι το φυλλικό οξύ ευνοεί την Covid-19, τουλάχιστον όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να έχουν σημασία για τους ασθενείς που λαμβάνουν φυλλικό οξύ ως συμπλήρωμα διατροφής για να προλάβουν επιπλοκές άλλων φαρμακευτικών παρεμβάσεων» δήλωσε ο Άντζελο Γκάφο του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Τα αποτελέσματά μας, πάντως, θα χρειαστούν επιβεβαίωση» διευκρίνισε.

Όπως πρόσθεσε ο δρ Γκριν, «το ορισμένο ανώτατο ασφαλές όριο για το φυλλικό οξύ είναι ένα milligram.

Έως ότου συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες, θα ήταν σώφρον να αποφύγει κανείς τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις φυλλικού οξέος εκτός αν υπάρχει ιατρική ένδειξη».

«Οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος θα ήταν μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας για τα ανεμβολίαστα άτομα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Αντιμετώπισε έγκαιρα και αποτελεσματικά την έλλειψη σιδήρου με τα συμπληρώματα της Active Iron

Ποιες υπερτροφές είναι καλές για τον διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Close Icon