Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Φυλλικό Οξύ: Οι μεγάλες δόσεις φαίνεται πως ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού

Φυλλικό Οξύ: Οι μεγάλες δόσεις φαίνεται πως ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού

Έως ότου συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες, θα ήταν σώφρον να αποφύγει κανείς τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις φυλλικού οξέος εκτός αν υπάρχει ιατρική ένδειξη». «Οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος θα ήταν μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας για τα ανεμβολίαστα άτομα».

Φυλλικό Οξύ: Τα άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος, διατροφικού συμπληρώματος που χορηγείται σε μια ποικιλία παθήσεων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από Covid-19 αλλά και αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από τη λοίμωξη, δείχνει μελέτη σε μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων.

Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική μορφή της βιταμίνης B9, της οποίας η έλλειψη συνδέεται με συγγενείς ανωμαλίες και αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Χορηγείται σε μεγάλες δόσεις για ασθένειες όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, σε εγκυμοσύνες υψηλού ρίσκου και σε άτομα που λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα. Συνταγογραφείται για την αντιστάθμιση παρενεργειών της μεθοτρεξάτης, φαρμάκου για την αντιμετώπιση ορισμένων καρκίνων και αυτοάνοσων νοσημάτων, το οποίο μπλοκάρει τη δράση του φυλλικού οξέος.

«Εξετάσαμε το κατά πόσο η διάγνωση Covid-19 και ο θάνατος από τη νόσο σχετίζονται με υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος –πέντε φορές το ασφαλές ανώτατο όριο- που συνταγογραφούνται σε ασθενείς με μια ποικιλία ιατρικών ενδείξεων. Διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης και θανάτου ήταν σημαντικά μεγαλύτερος» δήλωσε ο Ραλφ Γκριν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, ειδικός στις βιταμίνες του συμπλέγματος B.

Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί το φυλλικό οξύ

H μελέτη της ομάδας του, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφείται φυλλικό οξύ αντιμετωπίζουν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από κορωνοϊό και 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.


Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν το θέμα λόγω προηγούμενης μελέτης που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο Nature Communications και έδειχνε ότι ο SARS-CoV χρησιμοποιεί φυλλικό οξύ για τον πολλαπλασιασμό του.

Θέλοντας να δουν αν το συμπλήρωμα αυξάνει το ρίσκο, εξέτασαν δεδομένα για 380.000 άτομα που καταχωρήθηκαν το διάστημα 2019-2021 στη βρετανική τράπεζα βιοϊατρικών δεδομένων UK Biobank.

Η ανάλυση οδήγησε στο αναμενόμενο αποτέλεσμα ότι το φυλλικό οξύ ευνοεί την Covid-19, τουλάχιστον όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να έχουν σημασία για τους ασθενείς που λαμβάνουν φυλλικό οξύ ως συμπλήρωμα διατροφής για να προλάβουν επιπλοκές άλλων φαρμακευτικών παρεμβάσεων» δήλωσε ο Άντζελο Γκάφο του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Τα αποτελέσματά μας, πάντως, θα χρειαστούν επιβεβαίωση» διευκρίνισε.

Όπως πρόσθεσε ο δρ Γκριν, «το ορισμένο ανώτατο ασφαλές όριο για το φυλλικό οξύ είναι ένα milligram.

Έως ότου συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες, θα ήταν σώφρον να αποφύγει κανείς τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις φυλλικού οξέος εκτός αν υπάρχει ιατρική ένδειξη».

«Οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος θα ήταν μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας για τα ανεμβολίαστα άτομα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Αντιμετώπισε έγκαιρα και αποτελεσματικά την έλλειψη σιδήρου με τα συμπληρώματα της Active Iron

Ποιες υπερτροφές είναι καλές για τον διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι επιτρέπει την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν άμεσα σε αυτά τα κύτταρα, αντί να χρησιμοποιούν γενικές μεθόδους απώλειας βάρους όπως η διατροφή και η άσκηση, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή μη βιώσιμες.

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Close Icon