Επιστημονικά Νέα

Φυλλικό Οξύ: Οι μεγάλες δόσεις φαίνεται πως ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού

Φυλλικό Οξύ: Οι μεγάλες δόσεις φαίνεται πως ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού

Έως ότου συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες, θα ήταν σώφρον να αποφύγει κανείς τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις φυλλικού οξέος εκτός αν υπάρχει ιατρική ένδειξη». «Οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος θα ήταν μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας για τα ανεμβολίαστα άτομα».

Φυλλικό Οξύ: Τα άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος, διατροφικού συμπληρώματος που χορηγείται σε μια ποικιλία παθήσεων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από Covid-19 αλλά και αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από τη λοίμωξη, δείχνει μελέτη σε μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων.

Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική μορφή της βιταμίνης B9, της οποίας η έλλειψη συνδέεται με συγγενείς ανωμαλίες και αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Χορηγείται σε μεγάλες δόσεις για ασθένειες όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, σε εγκυμοσύνες υψηλού ρίσκου και σε άτομα που λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα. Συνταγογραφείται για την αντιστάθμιση παρενεργειών της μεθοτρεξάτης, φαρμάκου για την αντιμετώπιση ορισμένων καρκίνων και αυτοάνοσων νοσημάτων, το οποίο μπλοκάρει τη δράση του φυλλικού οξέος.

«Εξετάσαμε το κατά πόσο η διάγνωση Covid-19 και ο θάνατος από τη νόσο σχετίζονται με υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος –πέντε φορές το ασφαλές ανώτατο όριο- που συνταγογραφούνται σε ασθενείς με μια ποικιλία ιατρικών ενδείξεων. Διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης και θανάτου ήταν σημαντικά μεγαλύτερος» δήλωσε ο Ραλφ Γκριν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, ειδικός στις βιταμίνες του συμπλέγματος B.

Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί το φυλλικό οξύ

H μελέτη της ομάδας του, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφείται φυλλικό οξύ αντιμετωπίζουν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από κορωνοϊό και 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν το θέμα λόγω προηγούμενης μελέτης που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο Nature Communications και έδειχνε ότι ο SARS-CoV χρησιμοποιεί φυλλικό οξύ για τον πολλαπλασιασμό του.

Θέλοντας να δουν αν το συμπλήρωμα αυξάνει το ρίσκο, εξέτασαν δεδομένα για 380.000 άτομα που καταχωρήθηκαν το διάστημα 2019-2021 στη βρετανική τράπεζα βιοϊατρικών δεδομένων UK Biobank.

Η ανάλυση οδήγησε στο αναμενόμενο αποτέλεσμα ότι το φυλλικό οξύ ευνοεί την Covid-19, τουλάχιστον όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να έχουν σημασία για τους ασθενείς που λαμβάνουν φυλλικό οξύ ως συμπλήρωμα διατροφής για να προλάβουν επιπλοκές άλλων φαρμακευτικών παρεμβάσεων» δήλωσε ο Άντζελο Γκάφο του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Τα αποτελέσματά μας, πάντως, θα χρειαστούν επιβεβαίωση» διευκρίνισε.

Όπως πρόσθεσε ο δρ Γκριν, «το ορισμένο ανώτατο ασφαλές όριο για το φυλλικό οξύ είναι ένα milligram.

Έως ότου συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες, θα ήταν σώφρον να αποφύγει κανείς τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις φυλλικού οξέος εκτός αν υπάρχει ιατρική ένδειξη».

«Οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος θα ήταν μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας για τα ανεμβολίαστα άτομα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Αντιμετώπισε έγκαιρα και αποτελεσματικά την έλλειψη σιδήρου με τα συμπληρώματα της Active Iron

Ποιες υπερτροφές είναι καλές για τον διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πολλές εκδηλώσεις της μακράς COVID

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πιθανότητα ότι οι μηχανισμοί της μακράς COVID μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων με βάση μια συλλογή βασικών παραγόντων κινδύνου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μελέτες κλινικής έρευνας, όπως η " Έρευνα της COVID για την ενίσχυση της ανάκαμψης (RECOVER)" του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας NIH, θα πρέπει πιθανώς να καθορίσουν υπο-ομάδες στις προσπάθειές τους να προσδιορίσουν υποψήφια θεραπευτικά μέσα.

Ο ρόλος των θρησκευτικών ιδρυμάτων στην προώθηση της καλής υγείας

Μελέτη: Τα θρησκευτικά ιδρύματα μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν υγιή την αρτηριακή πίεση και να αποφύγουν την υπέρταση μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης.

Οι επικαιροποιημένες διμερείς ενισχύσεις είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από Omicron

"Η αυξημένη αποτελεσματικότητα που διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη καταδεικνύει γιατί είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να προστατεύονται με το επικαιροποιημένο αναμνηστικό, ακόμη και αν είχαν ήδη λάβει την αρχική αναμνηστική δόση", λέει ο Δρ Ζακ Μουρ, επιδημιολόγος της Πολιτείας στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνας.

Αυξάνουν ορισμένες δουλειές τον κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης μιας γυναίκας;

"Τα καλά νέα είναι ότι το Υπουργείο Απασχόλησης και Εργασίας της Νότιας Κορέας αναθεωρεί τώρα τον νόμο περί ασφάλισης αποζημίωσης για εργατικά ατυχήματα ώστε να καλύπτει όλες τις εκβάσεις αποβολών σε έγκυες εργαζόμενες. Η μελέτη μας συνέβαλε στην τροποποίηση αυτού του νόμου, καθώς παρουσιάσαμε την επίδραση του επαγγελματικού περιβάλλοντος στις ανεπιθύμητες εκβάσεις της εγκυμοσύνης", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Jung-won Yoon, MD, του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου της Σεούλ.

Έρευνα ανακάλυψε την επιμήκυνση ζωής μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Προσδόκιμο ζωής: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους θα μπορούσε να θέσει την υγεία και τη μακροζωία αυτού του ατόμου σε διαφορετικό δρόμο.