Επιστημονικά Νέα

Φωτοτροποποίηση: Πώς βελτιώνει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ;

Φωτοτροποποίηση: Πώς βελτιώνει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ;

Φωτοτροποποίηση: Η θεραπεία με φως λαμβάνει αυξημένη προσοχή ως πιθανή παρέμβαση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η θεραπεία με φως οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις στον ύπνο και στα ψυχο-συμπεριφορικά συμπτώματα για ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE από τον Qinghui Meng του Ιατρικού Πανεπιστημίου Weifang της Κίνας και τους συνεργάτες του. Η γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ συχνά συνοδεύεται από διαταραχές ύπνου και ψυχο-συμπεριφορικά συμπτώματα, όπως απαθή και καταθλιπτική συμπεριφορά, διέγερση και επιθετικότητα.

Η φωτοβιοτροποποίηση είναι μια μη φαρμακολογική θεραπεία που χρησιμοποιεί φωτεινή ενέργεια για να διεγείρει τον υπερχιασμικό πυρήνα (SCN), έναν ρυθμιστή ύπνου στον εγκέφαλο. Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία με φως λαμβάνει αυξημένη προσοχή ως πιθανή παρέμβαση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μια συστηματική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς της δεν ήταν διαθέσιμη.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές αναζήτησαν πολλές βάσεις δεδομένων έρευνας για να εντοπίσουν όλες τις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που σχετίζονται με την παρέμβαση φωτοθεραπείας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή την άνοια. Επιλέχθηκαν 15 δοκιμές υψηλής ποιότητας με διαθέσιμες μεθόδους και σχετικά αποτελέσματα για περαιτέρω ανάλυση. Οι δοκιμές που περιλαμβάνονται γράφτηκαν στα αγγλικά, δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2005 και 2022 και πραγματοποιήθηκαν σε επτά χώρες. Περιλάμβαναν συνολικά 598 ασθενείς.

Η μετα-ανάλυση και των 15 δοκιμών διαπίστωσε ότι η θεραπεία με φως βελτίωσε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του ύπνου, αύξησε τη διαημερήσια σταθερότητα (ένα μέτρο της ισχύος των κιρκάδιων ρυθμών) και μείωσε την ενδοημερήσια μεταβλητότητα (ένα μέτρο της συχνότητας μετάβασης μεταξύ ανάπαυσης και δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας ). Σε ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ, η θεραπεία με φως ανακούφισε επίσης την κατάθλιψη και μείωσε τη διέγερση των ασθενών και το βάρος του φροντιστή.

Δεδομένων των περιορισμένων μεγεθών δειγμάτων στις μελέτες που περιλαμβάνονται σε αυτή τη μετα-ανάλυση, οι συγγραφείς υποστηρίζουν μεγαλύτερες μελλοντικές μελέτες, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να διερευνήσουν εάν η έκθεση σε έντονο φως θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητη συμπεριφορά στους ασθενείς. Συμπεραίνουν ότι η θεραπεία με φως είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για ορισμένα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι συγγραφείς προσθέτουν, «η θεραπεία με φως βελτιώνει τον ύπνο και τα ψυχο-συμπεριφορικά συμπτώματα σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και έχει σχετικά λίγες παρενέργειες, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ηλεκτρική διέγερση δύο φορές την ημέρα μπορεί να ενισχύσει τις νοητικές διεργασίες στη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με κλινική δοκιμή

Κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην τροποποίηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ

Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Αλτσχάιμερ και της άνοιας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί συχνά να είναι ασυμπτωματικός στα αρχικά του στάδια, με συμπτώματα που εκδηλώνονται μόνο όταν ο καρκίνος έχει αυξηθεί σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος.