Επιστημονικά Νέα

Φωνή Ύψος: Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο της ομιλίας

Φωνή Ύψος: Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο της ομιλίας

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Φωνή Ύψος: Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Επιστημονικές Εξελίξεις» Science Advances, μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής την deCODE genetics, θυγατρική της Amgen, αποκαλύπτει την ανακάλυψη παραλλαγών αλληλουχίας στο γονίδιο ABCC9 που επηρεάζουν το ύψος της φωνής. Η ομιλία είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές ανθρώπινες συμπεριφορές, και όμως το γενετικό υπόβαθρο της φωνής και της ομιλίας είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Στην πρώτη μελέτη του είδους της, οι επιστήμονες συνδύασαν ηχογραφήσεις ομιλίας από σχεδόν 13.000 Ισλανδούς με δεδομένα στην αλληλουχία του γονιδιώματος για να αναζητήσουν κοινές παραλλαγές στο ABCC9 που σχετίζονται με υψηλότερη χροιά της φωνής.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία. Εκτός από το ύψος της φωνής, η μελέτη διερεύνησε τη γενετική της ακουστικής των φωνηέντων. Ενώ οι φωνητικοί ήχοι όπως το “α” ή το “ee” επηρεάζονται σαφώς από την κουλτούρα και το πλαίσιο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μέτρα αυτά περιέχουν μια κληρονομική συνιστώσα, η οποία πιθανότατα έχει να κάνει με το σχήμα της φωνητικής οδού και την επίδρασή της στους φωνητικούς ήχους. Ο Dr. Kari Stefansson, Διευθύνων Σύμβουλος της deCODE genetics, συζητά την εργασία, «Παραλλαγές Αλληλουχίας που Επηρεάζουν το Ύψος της Φωνής στον Άνθρωπο» Sequence Variants Influencing Voice Pitch in Humans, με την πρώτη συγγραφέα, Rosa S. Gisladottir.

Τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στην ποικιλομορφία της φωνής και της ομιλίας και συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του ανθρώπινου φωνητικού συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χαρακτηριστικά της φωνής προβλέπουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

“Μουσική του λόγου” συνδέεται με περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου

Αν είστε τραγουδιστής, δείτε πέντε κρίσιμες συμβουλές λογοθεραπεύτριας για την πρόληψη φωνητικών προβλημάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.