Επιστημονικά Νέα

Φλεβική θρομβοεμβολή: Επιπλέον χρωμοσώματα συνδέονται με τον κίνδυνο θρόμβων αίματος

Φλεβική θρομβοεμβολή: Επιπλέον χρωμοσώματα συνδέονται με τον κίνδυνο θρόμβων αίματος

Φλεβική θρομβοεμβολή: Περιλαμβάνει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβος αίματος σε μια βαθιά φλέβα, συνήθως στο πόδι) και πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στον πνεύμονα).

Τα άτομα με ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ ή Υ – μια γενετική πάθηση γνωστή ως υπεράριθμη ανευπλοειδία του φυλετικού χρωμοσώματος – έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβους αίματος γνωστούς ως φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), σύμφωνα με μια μελέτη Geisinger. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Medical Association (JAMA).

Η φλεβική θρομβοεμβολή, η οποία είναι συχνά θανατηφόρα, επηρεάζει περίπου 900.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο και είναι μια συχνή επιπλοκή για ασθενείς σε εντατική θεραπεία και για άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως ο καρκίνος και η COVID-19. Η φλεβική θρομβοεμβολή περιλαμβάνει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβος αίματος σε μια βαθιά φλέβα, συνήθως στο πόδι) και πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στον πνεύμονα).

Η ερευνητική ομάδα Geisinger, με επικεφαλής τον Matthew Oetjens, Ph.D., επίκουρο καθηγητή στο Geisinger’s Autism & Developmental Medicine Institute, ανέλυσε δεδομένα γενετικών και ηλεκτρονικών αρχείων υγείας σε δύο ομάδες ασθενών -642.544 συνολικά- που ήταν εγγεγραμμένοι στην MyCode Community Health Initiative του Geisinger και η UK Biobank, μια άλλη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπίστωσαν ότι περίπου ένας στους 500 ασθενείς Geisinger έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ ή Υ στο γονιδίωμά του πέρα από τα τυπικά δύο που βρίσκονται στις γυναίκες (XX) και στους άνδρες (XY).

Όσοι είχαν επιπλέον χρωμόσωμα Χ ή Υ είχαν κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή που ήταν τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερος από τον αναμενόμενο. «Ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ ή Υ είναι πιο κοινό από ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, αλλά δεν τυγχάνει συχνά κλινικής προσοχής», είπε ο Δρ Oetjens. «Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν υποεκτιμημένοι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με αυτές τις διαταραχές που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ιατρική περίθαλψη εάν είναι γνωστοί εκ των προτέρων»«Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, αλλά μπορεί να προληφθεί», δήλωσε ο Alex Berry, Ph.D., επιστήμονας στο Geisinger και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Είναι σημαντικό να εντοπιστούν άτομα υψηλού κινδύνου για ΦΘΕ για να ελαχιστοποιηθούν οι περιττές ασθένειες και ο θάνατος». Η ανάλυση υποδηλώνει επίσης ότι η απώλεια ενός χρωμοσώματος Χ ή Υ, γνωστό ως σύνδρομο Turner, δεν σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι ιατρικές επιπτώσεις αυτής της συσχέτισης, έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο εργαλείο χρησιμοποιεί υπερήχους vortex για να διασπάσει θρόμβους αίματος

Τι μπορεί να δηλώνει ο πόνος στο χέρι σε νέους με καλή φυσική κατάσταση

Αυξημένος κίνδυνος θρόμβων αίματος έως και 6 μήνες μετά την COVID-19

Αιμοπετάλια: Τα μικρότερα κύτταρα του αίματος είναι και «μικρότερης αξίας»;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".