Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Φλεβική θρομβοεμβολή: Επιπλέον χρωμοσώματα συνδέονται με τον κίνδυνο θρόμβων αίματος

Φλεβική θρομβοεμβολή: Επιπλέον χρωμοσώματα συνδέονται με τον κίνδυνο θρόμβων αίματος

Φλεβική θρομβοεμβολή: Περιλαμβάνει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβος αίματος σε μια βαθιά φλέβα, συνήθως στο πόδι) και πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στον πνεύμονα).

Τα άτομα με ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ ή Υ – μια γενετική πάθηση γνωστή ως υπεράριθμη ανευπλοειδία του φυλετικού χρωμοσώματος – έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβους αίματος γνωστούς ως φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), σύμφωνα με μια μελέτη Geisinger. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Medical Association (JAMA).

Η φλεβική θρομβοεμβολή, η οποία είναι συχνά θανατηφόρα, επηρεάζει περίπου 900.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο και είναι μια συχνή επιπλοκή για ασθενείς σε εντατική θεραπεία και για άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως ο καρκίνος και η COVID-19. Η φλεβική θρομβοεμβολή περιλαμβάνει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβος αίματος σε μια βαθιά φλέβα, συνήθως στο πόδι) και πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στον πνεύμονα).

Η ερευνητική ομάδα Geisinger, με επικεφαλής τον Matthew Oetjens, Ph.D., επίκουρο καθηγητή στο Geisinger’s Autism & Developmental Medicine Institute, ανέλυσε δεδομένα γενετικών και ηλεκτρονικών αρχείων υγείας σε δύο ομάδες ασθενών -642.544 συνολικά- που ήταν εγγεγραμμένοι στην MyCode Community Health Initiative του Geisinger και η UK Biobank, μια άλλη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπίστωσαν ότι περίπου ένας στους 500 ασθενείς Geisinger έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ ή Υ στο γονιδίωμά του πέρα από τα τυπικά δύο που βρίσκονται στις γυναίκες (XX) και στους άνδρες (XY).

Όσοι είχαν επιπλέον χρωμόσωμα Χ ή Υ είχαν κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή που ήταν τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερος από τον αναμενόμενο. «Ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ ή Υ είναι πιο κοινό από ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, αλλά δεν τυγχάνει συχνά κλινικής προσοχής», είπε ο Δρ Oetjens. «Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν υποεκτιμημένοι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με αυτές τις διαταραχές που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ιατρική περίθαλψη εάν είναι γνωστοί εκ των προτέρων»«Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, αλλά μπορεί να προληφθεί», δήλωσε ο Alex Berry, Ph.D., επιστήμονας στο Geisinger και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Είναι σημαντικό να εντοπιστούν άτομα υψηλού κινδύνου για ΦΘΕ για να ελαχιστοποιηθούν οι περιττές ασθένειες και ο θάνατος». Η ανάλυση υποδηλώνει επίσης ότι η απώλεια ενός χρωμοσώματος Χ ή Υ, γνωστό ως σύνδρομο Turner, δεν σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι ιατρικές επιπτώσεις αυτής της συσχέτισης, έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο εργαλείο χρησιμοποιεί υπερήχους vortex για να διασπάσει θρόμβους αίματος

Τι μπορεί να δηλώνει ο πόνος στο χέρι σε νέους με καλή φυσική κατάσταση

Αυξημένος κίνδυνος θρόμβων αίματος έως και 6 μήνες μετά την COVID-19

Αιμοπετάλια: Τα μικρότερα κύτταρα του αίματος είναι και «μικρότερης αξίας»;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα

Μάτια θερμοκρασία: Το οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα (HIOS) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσφορία στα μάτια και βλάβες που προκύπτουν από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι να κάνετε αν σπάσετε κάτι στην παλάμη σας;

Παλάμη σπάσιμο: Εάν σπάσετε ένα οστό στην παλάμη σας, είναι σημαντικό να λάβετε άμεσα και κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά και να εξασφαλίσετε τη σωστή επούλωση.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Close Icon