Επιστημονικά Νέα

Φλεγμονή δέρματος: Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Μεταξύ των πολλών λόγων που μπορεί να έχουν οι άνδρες για να ζηλεύουν τις γυναίκες, τουλάχιστον όσον αφορά τη φλεγμονή του δέρματος, είναι ότι οι γυναίκες έχουν σημαντικά μικρότερη συχνότητα εμφάνισης σοβαρής ψωρίασης. Ωστόσο, η υποκείμενη αιτία για τις διαφορές φύλου ήταν ασαφής. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες. “Τα αποτελέσματά μας όχι μόνο αποκάλυψαν τους μοριακούς μηχανισμούς των διαφορών μεταξύ των φύλων στην ψωρίαση, αλλά έριξαν νέο φως στην κατανόησή μας για τον φυσιολογικό ρόλο της οιστραδιόλης”, λέει ο Tetsuya Honda της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Hamamatsu, πρώην Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Η ομάδα εξέτασε ποντίκια με νοκ άουτ υπό όρους, ή ποντίκια cko, με αφαίρεση ωοθηκών αλλά συμπληρωμένα με σφαιρίδια οιστραδιόλης ή εικονικό φάρμακο. Σε αντίθεση με τα ποντίκια άγριου τύπου, τα ποντίκια cko χωρίς τις φυσικές ορμόνες των ωοθηκών οιστραδιόλη εμφάνισαν συμπτώματα σοβαρής φλεγμονής του δέρματος. Μόλις σε αυτά τα ποντίκια δόθηκε οιστραδιόλη, η παραγωγή των κυτοκινών IL-17A και IL-1β στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ουδετερόφιλων και των μακροφάγων αντιστράφηκε, μειώνοντας τη φλεγμονή. Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε επίσης σε ανθρώπινα ουδετερόφιλα in vitro.

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών ήταν πώς η έλλειψη υποδοχέων οιστρογόνων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έκανε την οιστραδιόλη αναποτελεσματική έναντι των κυτοκινών. “Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωριασική φλεγμονή ρυθμίζοντας τα κύτταρα ουδετερόφιλων και μακροφάγων”, καταλήγει ο συγγραφέας. Η εργασία, “Η οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωριασική φλεγμονή σε ποντίκια ρυθμίζοντας τις λειτουργίες των ουδετερόφιλων και των μακροφάγων”, εμφανίστηκε στις 4 Μαΐου 2022 στο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για τη φροντίδα των πληγών μετά από βιοψία δέρματος

Στενή σχέση ανάμεσα στο έκζεμα, το άγχος και την κατάθλιψη

Επιδράσεις της Ψωρίασης στη Σεξουαλική Υγεία των ασθενών

Σπιτικές θεραπείες για την επίμονη φαγούρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.