Επιστημονικά Νέα

Φαρμακοποιοί: Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας από τον γενικό πληθυσμό

Φαρμακοποιοί: Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας από τον γενικό πληθυσμό

Φαρμακοποιοί: Η ψυχική υγεία εξακολουθεί να στιγματίζεται σε μεγάλο βαθμό, και συχνά ακόμη περισσότερο μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, καθώς είναι δύσκολο για οποιονδήποτε άνθρωπο να συμβαδίσει με την πίεση της πανδημίας.

Η πανδημία έθεσε στο επίκεντρο την ψυχική υγεία και την εξουθένωση στα επαγγέλματα υγείας, αλλά η αναδυόμενη έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας εδώ και χρόνια, με τα ποσοστά αυτοκτονιών να είναι ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτών. Αλλά μέχρι τώρα, λιγότερα ήταν γνωστά για την ψυχική υγεία των φαρμακοποιών. Στην πρώτη μελέτη που ανέφερε τα ποσοστά αυτοκτονίας φαρμακοποιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερευνητές από τη Σχολή Φαρμακευτικής Επιστήμης Skaggs στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και τη Σχολή Ιατρικής του UC San Diego διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι υψηλότερα μεταξύ των φαρμακοποιών σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, κατά προσέγγιση ποσοστό 20 ανά 100.000 φαρμακοποιούς σε σύγκριση με 12 ανά 100.000 στο γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα της διαχρονικής μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 13 Μαΐου 2022 στο Journal of the American Pharmacists Association.

Τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα από το 2003 έως το 2018, τα οποία συλλέχθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Βίαιου Θανάτου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι συγγραφείς της μελέτης αναμένουν ότι οι αριθμοί θα είναι ακόμη υψηλότεροι τα επόμενα χρόνια λόγω των πρόσθετων στρεσογόνων παραγόντων της πανδημίας και επί του παρόντος αξιολογούν πιο πρόσφατα δεδομένα. “Αν μάθαμε κάτι από την πανδημία, είναι ότι υπάρχει ένα σημείο καμπής για τους επαγγελματίες υγείας”, είπε η αντίστοιχη συγγραφέας Kelly C. Lee, PharmD, καθηγήτρια κλινικής φαρμακευτικής στο UC San Diego Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. Η μελέτη εντόπισε τα πιο κοινά μέσα αυτοκτονίας σε αυτόν τον πληθυσμό, με το 49,8 τοις εκατό των περιπτώσεων να αφορούν πυροβόλα όπλα, το 29,4% να αφορούν δηλητηρίαση και το 13 τοις εκατό να αφορούν ασφυξία. Η χρήση πυροβόλων όπλων ήταν παρόμοια μεταξύ των φαρμακοποιών και του γενικού πληθυσμού, αλλά η δηλητηρίαση μέσω βενζοδιαζεπινών, αντικαταθλιπτικών και οπιοειδών ήταν πιο συχνή μεταξύ των φαρμακοποιών.

Τα δεδομένα παρέχουν επίσης κάποια εικόνα για παράγοντες που συμβάλλουν, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού ψυχικής ασθένειας και του υψηλού επιπολασμού των εργασιακών προβλημάτων. Τα εργασιακά προβλήματα είναι το πιο κοινό χαρακτηριστικό των αυτοκτονιών στα επαγγέλματα υγείας. Για τους φαρμακοποιούς, ο Lee είπε ότι τα προβλήματα εργασίας αντικατοπτρίζουν σημαντικές αλλαγές στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, με περισσότερους φαρμακοποιούς που απασχολούνται σε νοσοκομεία και αλυσίδες λιανικής από τα μικρά, ιδιωτικά φαρμακεία πιο συνηθισμένα στο παρελθόν. Οι ευθύνες ενός φαρμακοποιού έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά, με μεγαλύτερους όγκους φαρμακευτικών προϊόντων προς διανομή και αυξανόμενες απαιτήσεις για τη χορήγηση εμβολίων και άλλων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. “Οι φαρμακοποιοί έχουν πολλές περισσότερες ευθύνες τώρα, αλλά αναμένεται να τις κάνουν με τους ίδιους πόρους και αποζημίωση που είχαν πριν από 20 χρόνια”, είπε ο Λι.

“Και με αυστηρή παρακολούθηση από τα κρατικά και ομοσπονδιακά ρυθμιστικά συμβούλια, οι φαρμακοποιοί αναμένεται να αποδίδουν σε ένα γρήγορο περιβάλλον με τέλεια ακρίβεια. Είναι δύσκολο για οποιονδήποτε άνθρωπο να συμβαδίσει με αυτήν την πίεση.” Η μελλοντική έρευνα θα αξιολογήσει περαιτέρω ποια προβλήματα εργασίας έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και πώς μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα το πεδίο. Εν τω μεταξύ, ο Lee συμβούλεψε τους φαρμακοποιούς να ενθαρρύνουν συμπεριφορές αναζήτησης βοήθειας μεταξύ τους και των συναδέλφων τους. “Η ψυχική υγεία εξακολουθεί να στιγματίζεται σε μεγάλο βαθμό, και συχνά ακόμη περισσότερο μεταξύ των επαγγελματιών υγείας”, είπε ο Lee. “Αν και θα έπρεπε να γνωρίζουμε καλύτερα, υπάρχει τέτοια προσδοκία να φανούμε δυνατοί, ικανοί και αξιόπιστοι στους ρόλους μας που δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε τυχόν τρωτά σημεία. Ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στο τι μας κάνει η δουλειά μας και πώς μπορούμε καλύτερα υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, αλλιώς θα χάσουμε τους καλύτερους φαρμακοποιούς μας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο «ανοίγει» τις πύλες του

Η COVID έχει βάλει πραγματικά μπροστά και στο επίκεντρο την εφοδιαστική αλυσίδα.

Κέντρο oλοκληρωμένης ογκολογικής και ανακουφιστικής φροντίδας στο Μetropolitan Hospital

Κώστας Αθανασάκης στο Healthweb: Το ‘’Κλειδί’’ στην αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας είναι η διαφανής διαδικασία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενετικός έλεγχος εντοπίζει έγκαιρα τον κίνδυνo υπερχοληστερολαιμίας

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ένας συνδυασμός γενετικών δοκιμών και δεδομένων υγείας θα μπορούσε να εντοπίσει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων με κληρονομικό κίνδυνο για διαταραχή της χοληστερόλης που αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρη καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα έρευνα ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των αναμνήσεων φόβου

Για να γνωρίζουμε την πραγματική αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας νέας θεραπευτικής επιλογής, η Δρ Pedraza σημείωσε ότι θα ήταν απαραίτητο να επεκταθούν οι προκλινικές δοκιμές σε καταστάσεις όπου παρατηρείται η «επανεμφάνιση σβησμένων αντιδράσεων φόβου».

Πόσο συχνή είναι η επανεισαγωγή μετά τη νοσηλεία για COVID-19;

Κορωνοϊός νοσοκομείο: Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για πρώιμη επανεισαγωγή ή θάνατο είναι σημαντικός για την κλινική ομάδα του νοσοκομείου και για τον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και για τους συντονιστές μετάβασης που αποφασίζουν ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από πρόσθετους πόρους.

Ο προδιαβήτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στους νεαρούς ενήλικες

Προδιαβήτης: Η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους, εάν χρειάζεται, είναι όλοι σημαντικοί τρόποι για να αντιστραφεί μια διάγνωση προδιαβήτη.