Επιστημονικά Νέα

Φαρμακευτική κάνναβη: Ανακουφίζει τον πόνο ασθενών με καρκίνο-Μελέτη

Φαρμακευτική κάνναβη: Ανακουφίζει τον πόνο ασθενών με καρκίνο-Μελέτη

Φαρμακευτική κάνναβη: Οι καρκινοπαθείς που χρησιμοποιούν ιατρική μαριχουάνα βιώνουν λιγότερο πόνο και καλύτερη ποιότητα ζωής, αναφέρουν Ισραηλινοί ερευνητές.

Και, σύμφωνα με τη νέα μελέτη τους, αυτοί οι ασθενείς μπορούσαν να βασίζονται λιγότερο σε οπιοειδή παυσίπονα, έχοντας επιπλέον ελάχιστες παρενέργειες. «Ελπίζω οι άνθρωποι να δώσουν προσοχή στα ευρήματα αυτής της μελέτης», δήλωσε ο Δρ Άλεξ Μπέκερ, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος αναισθησιολογίας στο Rutgers New Jersey Medical School, στο Newark. Πολλοί γιατροί εξακολουθούν να διστάζουν να συνταγογραφήσουν κάνναβη για χρόνιο πόνο, σημείωσε. «Οι γιατροί δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν κάνναβη, απλώς και μόνο λόγω ιστορικής προοπτικής, και εξακολουθεί να μην είναι εξουσιοδοτημένη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Bekker, ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα της μελέτης.

Η πλειονότητα των πολιτειών των ΗΠΑ και η Περιφέρεια της Κολούμπια έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική μαριχουάνα. Αλλά επειδή εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και επομένως δεν καλύπτεται από κρατική ή ιδιωτική ασφάλιση υγείας, εξήγησε ο Bekker. “Άρθρα όπως αυτό είναι σημαντικά για να πείσουν τους νομοθέτες ότι υπάρχουν οφέλη για τον ασθενή και δεν την χρησιμοποιούμε για κάποιο περίεργο λόγο, που είναι η προπαγάνδα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια”, δήλωσε.

Ο πόνος, η κατάθλιψη, το άγχος και η αϋπνία επηρεάζουν τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο και μπορεί να οδηγήσουν σε κακή πρόγνωση, λένε οι γιατροί. «Παραδοσιακά, ο πόνος που σχετίζεται με τον καρκίνο αντιμετωπίζεται κυρίως με οπιοειδή αναλγητικά, αλλά οι περισσότεροι ογκολόγοι θεωρούν τη θεραπεία με οπιοειδή επικίνδυνη, επομένως απαιτούνται εναλλακτικές θεραπείες», δήλωσε ο ερευνητής David Meiri, επίκουρος καθηγητής στο Technion Israel Institute of Technology, στη Χάιφα.

Για τη μελέτη, η ομάδα του παρακολούθησε 324 καρκινοπαθείς που έκαναν χρήση ιατρικής μαριχουάνας για έξι μήνες. Οι ασθενείς παρουσίασαν μια μέση μείωση 20% στα συμπτώματα του πόνου, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν επίσης άλλα οφέλη. Τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν κατά 22% κατά μέσο όρο και η σοβαρότητα της κατάθλιψης κατά 12%. Ταυτόχρονα, οι βαθμολογίες ποιότητας ζωής αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 14%. Συνολικά, περίπου το 60% των συμμετεχόντων ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Μετά από έξι μήνες χρήσης ιατρικής μαριχουάνας, σχεδόν οι μισοί σταμάτησαν όλα τα άλλα παυσίπονα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η ιατρική κάνναβη έχει προταθεί ως πιθανή θεραπεία για την απώλεια της όρεξης· ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτή τη μελέτη εξακολούθησαν να χάνουν βάρος», είπε ο Meiri. «Καθώς ένα σημαντικό μέρος διαγνώστηκε με προοδευτικό καρκίνο, αναμένεται μείωση βάρους με την εξέλιξη της νόσου». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η σεξουαλική λειτουργία βελτιώθηκε για τους περισσότερους άνδρες, αλλά επιδεινώθηκε για τις περισσότερες γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Bekker, “οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η ιατρική μαριχουάνα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και επειδή τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έλαβαν χώρα σε διάστημα έξι μηνών, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αντιπροσωπεύουν μόνο ένα «φαινόμενο εικονικού φαρμάκου»”. «Από ό,τι γνωρίζουμε, η πλειονότητα των μελετών δείχνει βελτίωση στην ποιότητα ζωής», είπε ο Bekker, επισημαίνοντας ότι η μαριχουάνα μπορεί στην πραγματικότητα να μην προλαμβάνει τον πόνο της χρόνιας νόσου, αλλά διευκολύνει τη ζωή με τον πόνο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου στο περιοδικό Frontiers in Pain Research.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στα σκαριά η διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τα φαρμακεία

Ψηφίστηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη

Ανώτατη φαρμακευτική και νανοτεχνολογία κάνναβης

Πράσινο φως για την πρώτη ιδιωτική κλινική ιατρικής κάνναβης στο Λονδίνο

Ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

Ποια χώρα νομιμοποιεί την κάνναβη για ιατρική χρήση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.