Επιστημονικά Νέα

Ευλογιά των Πιθήκων: Οι μεταλλάξεις του ιού προκαλούν την ταχεία εξάπλωσή του – μελέτη

Ευλογιά των Πιθήκων: Οι μεταλλάξεις του ιού προκαλούν την ταχεία εξάπλωσή του – μελέτη

"Μεταλλάξεις στο σύμπλεγμα αντιγραφής του ιού της ευλογιάς των πιθήκων: Πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδημία του 2022" δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Autoimmunity (Περιοδικό της Αυτοανοσίας).

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μολύνει περισσότερους από 77.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως και -όπως και η COVID-19- οι μεταλλάξεις έχουν επιτρέψει στον ιό να γίνεται ισχυρότερος και εξυπνότερος, αποφεύγοντας τα αντιιικά φάρμακα και τα εμβόλια στην αποστολή του να μολύνει περισσότερους ανθρώπους. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι εντόπισε τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων που συμβάλλουν στη συνεχή μολυσματικότητά του. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάφορα αποτελέσματα: τροποποιημένες εκδόσεις των υφιστάμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ατόμων που πάσχουν από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων ή την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα λαμβάνουν υπόψη τις τρέχουσες μεταλλάξεις για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των συμπτωμάτων και της εξάπλωσης του ιού.

Ο Kamlendra Singh, καθηγητής στο Κολέγιο Κτηνιατρικής MU (MU College of Veterinary Medicine) και κύριος ερευνητής του Christopher S. Bond Life Sciences Center, συνεργάστηκε με τους Shrikesh Sachdev, Shree Lekha Kandasamy και τον μαθητή του Hickman High School Saathvik Kannan, για να αναλύσει τις αλληλουχίες DNA περισσότερων από 200 στελεχών του ιού της ευλογιάς των  πιθήκων που καλύπτουν πολλές δεκαετίες, από το 1965, όταν ο ιός άρχισε για πρώτη φορά να εξαπλώνεται, μέχρι τα κρούσματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ξανά το 2022.”Κάνοντας μια διαχρονική ανάλυση, μπορέσαμε να δούμε πώς εξελίχθηκε ο ιός με την πάροδο του χρόνου και ένα βασικό εύρημα ήταν ότι ο ιός συσσωρεύει πλέον μεταλλάξεις ειδικά εκεί όπου υποτίθεται ότι δεσμεύονται τα φάρμακα και τα αντισώματα από τα εμβόλια”, δήλωσε ο Sachdev. “Έτσι, ο ιός γίνεται όλο και πιο έξυπνος, είναι σε θέση να αποφύγει να στοχοποιηθεί από τα φάρμακα ή τα αντισώματα της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού μας και να συνεχίσει να εξαπλώνεται σε περισσότερους ανθρώπους”.

Βελόνες στα άχυρα

Ο Singh μελετά την ιολογία και την αντιγραφή του γονιδιώματος του DNA εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Είπε ότι η ομολογία, ή η δομή, του ιού της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ παρόμοια με τον ιό της εμβολίας, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς. Αυτό επέτρεψε στον Singh και τους συνεργάτες του να δημιουργήσουν ένα ακριβές, τρισδιάστατο μοντέλο υπολογιστή των πρωτεϊνών του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και να προσδιορίσουν τόσο το πού βρίσκονται οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις όσο και ποιες είναι οι λειτουργίες τους που συμβάλλουν στο να γίνει ο ιός τόσο μολυσματικός πρόσφατα. “Επικεντρωνόμαστε στην εξέταση των συγκεκριμένων γονιδίων που εμπλέκονται στην αντιγραφή του γονιδιώματος του ιού, και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι ένας τεράστιος ιός με περίπου 200.000 βάσεις DNA στο γονιδίωμα”, δήλωσε ο Singh. “Το γονιδίωμα του DNA για την πιθηκοαντίχωση μετατρέπεται σε σχεδόν 200 πρωτεΐνες, οπότε έρχεται με όλη τη “θωράκιση” που χρειάζεται για να αναπαραχθεί, να διαιρεθεί και να συνεχίσει να μολύνει άλλους. Οι ιοί θα δημιουργήσουν δισεκατομμύρια αντίγραφα του εαυτού τους και μόνο οι ικανότεροι θα επιβιώσουν, καθώς οι μεταλλάξεις τους βοηθούν να προσαρμόζονται και να συνεχίζουν να εξαπλώνονται”.

Οι Kannan και Kandasamy εξέτασαν πέντε συγκεκριμένες πρωτεΐνες κατά την ανάλυση των στελεχών του ιού της ευλογιάς των πιθήκων: Την πολυμεράση του DNA, την ελικάση του DNA, την πρωτεΐνη γέφυρας A22R, τη γλυκοζυλάση του DNA και την G9R. “Όταν μου έστειλαν τα δεδομένα, είδα ότι οι μεταλλάξεις συνέβαιναν σε κρίσιμα σημεία που επηρεάζουν τη δέσμευση του γονιδιώματος του DNA, καθώς και εκεί όπου υποτίθεται ότι δεσμεύονται τα φάρμακα και τα αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο”, δήλωσε ο Singh. “Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σίγουρα στην αυξημένη μολυσματικότητα του ιού. Η εργασία αυτή είναι σημαντική, διότι το πρώτο βήμα προς την επίλυση ενός προβλήματος είναι ο εντοπισμός των σημείων όπου το πρόβλημα εμφανίζεται συγκεκριμένα εξ αρχής, και πρόκειται για μια ομαδική προσπάθεια”.

Η εξέλιξη των ιών

Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερωτώνται πώς εξελίχθηκε ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων με την πάροδο του χρόνου. Η αποτελεσματικότητα των σημερινών εγκεκριμένων από το CDC φαρμάκων για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων ήταν υποδεέστερη, πιθανότατα επειδή αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του HIV και του έρπητα, αλλά έκτοτε έλαβαν άδεια επείγουσας χρήσης σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων. “Μια υπόθεση είναι ότι όταν οι ασθενείς θεραπεύονταν για τον HIV και τον έρπητα με αυτά τα φάρμακα, μπορεί επίσης να είχαν μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων χωρίς να το γνωρίζουν, και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έγινε πιο έξυπνος και μεταλλάχθηκε για να αποφύγει τα φάρμακα”, δήλωσε ο Singh. “Μια άλλη υπόθεση είναι ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να υποκλέπτει πρωτεΐνες που έχουμε στο σώμα μας και να τις χρησιμοποιεί για να γίνει πιο μολυσματικός και παθογόνος”. Οι Singh και Kannan συνεργάζονται από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 το 2020, εντοπίζοντας τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις που προκαλούν τις παραλλαγές της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των Delta και Omicron.

Ο Kannan αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τα Ηνωμένα Έθνη για την υποστήριξη των “Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης”, οι οποίοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων του κόσμου. “Δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή την έρευνα χωρίς τα μέλη της ομάδας μου και οι προσπάθειές μας έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες και τους προγραμματιστές φαρμάκων να βοηθήσουν σε αυτές τις επιδημίες του ιού, οπότε είναι ικανοποιητικό να συμμετέχω σε αυτό”, δήλωσε ο Singh. “Μεταλλάξεις στο σύμπλεγμα αντιγραφής του ιού της ευλογιάς των πιθήκων: Πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδημία του 2022” δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Autoimmunity (Περιοδικό της Αυτοανοσίας). Συγγραφείς της μελέτης είναι οι Shrikesh Sachdev, Athreya Reddy, Shree Lekha Kandasamy, Siddappa Byrareddy, Saathvik Kannan και Christian Lorson.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το εμβόλιο αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων 2022

Μελέτες από τον ΠΟΥ για να διαπιστωθεί εάν εξαπλώνονται μεταλλάξεις πίσω από την ευλογιά των πιθήκων

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».