Επιστημονικά Νέα

Ερευνητές Αυστραλία: Εντοπίστηκε πιθανός βιοδείκτης του συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου

Ερευνητές Αυστραλία: Εντοπίστηκε πιθανός βιοδείκτης του συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου

Ενώ το μέγεθος του δείγματος είναι περιορισμένο, η μελέτη φαίνεται να δείχνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αυτού του ενζύμου σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Ερευνητές Αυστραλία: Ο SIDS είναι ο ανεξήγητος θάνατος ενός φαινομενικά υγιούς μωρού κάτω του 1 έτους Τα μωρά που διατρέχουν κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) θα μπορούσαν να εντοπιστούν μέσω ενός βιοχημικού δείκτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet’s eBioMedicine. Το SIDS είναι ο ανεξήγητος θάνατος ενός φαινομενικά υγιούς μωρού κάτω του ενός έτους, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Το CDC αναφέρει ότι το SIDS αντιπροσώπευε το 37% των βρεφικών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019.

Ερευνητές που ερευνούν την αιτία του SIDS στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Westmead (CHW) στην Αυστραλία δήλωσαν ότι εντόπισαν τον πρώτο βιοχημικό δείκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση μωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ενώ είναι ακόμη ζωντανά.

Ο Δρ Carmel Harrington, επίτιμος ερευνητής που ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι τα ευρήματά της άλλαξαν το παιχνίδι. Ο Χάρινγκτον είπε ότι η μελέτη παρείχε μια εξήγηση για το SIDS και ελπίδα για την πρόληψη θανάτων που σχετίζονται με αυτή τη μυστηριώδη κατάσταση.

“Ένα φαινομενικά υγιές μωρό που θα κοιμηθεί και δεν θα ξυπνήσει είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού και μέχρι τώρα δεν υπήρχε απολύτως κανένας τρόπος να γνωρίζουμε ποιο βρέφος θα υπέκυπτε. Αλλά αυτό δεν ισχύει πια. Βρήκαμε τον πρώτο δείκτη που δείχνει ευαλωτότητα πριν από τον θάνατο », είπε ο Χάρινγκτον σε δελτίο τύπου.

Οι γιατροί επευφημούν μια πιθανή ανακάλυψη στο μυστήριο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Αυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα ενός συγκεκριμένου ενζύμου που ονομάζεται βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE), σε 722 αποξηραμένες κηλίδες αίματος (DBS) που ελήφθησαν κατά τη γέννηση ως μέρος ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου νεογνών.

Μέτρησαν τα επίπεδα BChE σε βρέφη που πέθαιναν από SIDS και από άλλες αιτίες, το καθένα σε σύγκριση με 10 επιζώντα βρέφη με την ίδια ημερομηνία γέννησης και φύλο. Οι ερευνητές βρήκαν χαμηλότερα επίπεδα BChE σε μωρά που πέθαναν από SIDS σε σύγκριση με ζωντανές ομάδες ελέγχου βρεφών και άλλους θανάτους βρεφών που δεν σχετίζονται με το SIDS, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη έκθεση.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ένα προηγουμένως μη αναγνωρισμένο χολινεργικό έλλειμμα, το οποίο μπορεί να προσδιοριστεί με μη φυσιολογικό -BChEsa, υπάρχει κατά τη γέννηση σε μωρά SIDS και αντιπροσωπεύει μια μετρήσιμη, ειδική ευπάθεια πριν από τον θάνατό τους», δήλωσαν οι ερευνητές. Η μελέτη SIDS θα μπορούσε να φέρει τους ερευνητές πιο κοντά στην επίλυση του μυστηρίου της υγείας.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι το BChE παίζει ζωτικό ρόλο στην οδό διέγερσης του εγκεφάλου. Εξήγησαν περαιτέρω ότι μια ανεπάρκεια στο BChE πιθανότατα υποδηλώνει έλλειμμα διέγερσης στα μωρά, το οποίο θα μείωνε τις ικανότητές τους να αφυπνίζονται ή να ανταποκρίνονται στο εξωτερικό περιβάλλον, καθιστώντας τα ευπαθή στο SIDS.

“Τα μωρά έχουν έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό για να μας ενημερώνουν όταν δεν είναι χαρούμενα. Συνήθως, εάν ένα μωρό έρθει αντιμέτωπο με μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, όπως δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου επειδή είναι με την κοιλιά τους, θα ξυπνήσουν και θα φωνάξουν.

Αυτό που δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι ορισμένα μωρά δεν έχουν την ίδια ισχυρή αντίδραση διέγερσης», είπε ο Χάρινγκτον.

Ένας γιατρός σημείωσε ότι το μέγεθος του δείγματος της μελέτης ήταν περιορισμένο

Ο Δρ. Matthew Harris, παιδίατρος επείγουσας ιατρικής στο Cohen Children’s Medical Center/ Northwell Health στο Long Island της Νέας Υόρκης, δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά είπε στο Fox News, “Τα ευρήματα της μελέτης είναι ενδιαφέροντα και σημαντικά.

Ενώ το μέγεθος του δείγματος είναι περιορισμένο, η μελέτη φαίνεται να δείχνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αυτού του ενζύμου σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Είναι σημαντικό ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία τόσο για πρώιμο έλεγχο για παράγοντες κινδύνου κατά την περιγεννητική περίοδο, όσο και για τους επιστήμονες και τους γιατρούς που έχουν μια ευκαιρία να ανακαλύψουν μια παρέμβαση».

Ο Χάρις πρόσθεσε: «Προς το παρόν, εξετάζουμε για δεκάδες μεταβολικές διαταραχές ως μέρος της διαδικασίας προσυμπτωματικού ελέγχου νεογνών και αν αυτό αποδειχθεί πραγματική συσχέτιση, αυτό μπορεί να προστεθεί στον αυξανόμενο κατάλογο διαταραχών που μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα και πιθανώς να αποτρέψουμε την εξέλιξη σε σοβαρή ασθένεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συσχέτιση σεροτονίνης – συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου βρεφών

Θηλασμός δύο μηνών μειώνει τον κίνδυνο…

Νέα θεωρία για το συσχετισμό κολικών με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη

Γονείς και παιδί: Κίνδυνος άσθματος από τον ύπνο στο ίδιο κρεβάτι

7 λόγοι που ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να λύσει δυσκολίες στην υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.

Το γενετικό υπόβαθρο των σοβαρών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο

Σταφυλόκοκκος: Τα άτομα με δύο λειτουργικά αντίγραφα του γονιδίου φαίνεται να είναι υγιή, όσοι δεν έχουν λειτουργικά αντίγραφα έχουν αυτοφλεγμονώδη νόσο και όσοι έχουν ένα λειτουργικό αντίγραφο είναι επιρρεπή σε σοβαρές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσαν την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων φέτος

Ο τελευταίος Αμερικανός που είχε ευλογιά πιθήκων ήταν κάτοικος του Μέριλαντ που προσβλήθηκε από τον ιό λίγο μετά την επιστροφή του από τη Νιγηρία τον περασμένο Νοέμβριο. Υγειονομικοί υπάλληλοι στο Τέξας επιβεβαίωσαν επίσης ένα κρούσμα τον περασμένο Ιούλιο σε έναν άνδρα που είχε πρόσφατα ταξιδέψει από τη Νιγηρία.