Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Πώς μπορούν να ανακτηθούν οι αναμνήσεις μας;

Έρευνα: Πώς μπορούν να ανακτηθούν οι αναμνήσεις μας;

Έρευνα: Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες που εξετάζουν την κυτταρική οργάνωση των αναμνήσεων έχουν χρησιμοποιήσει μια τεχνική που ονομάζεται ηλεκτροφυσιολογία, η οποία βασίζεται στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά κύτταρα για να συνομιλούν μεταξύ τους.

Αν και γνωρίζουμε ότι ομάδες κυττάρων που συνεργάζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου -τον ιππόκαμπο- είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία, την αποθήκευση και την ανάκτηση πολλών τύπων αναμνήσεων, δεν έχουμε ακόμα μια σαφή ιδέα για το πώς είναι οργανωμένα αυτά τα κύτταρα.

Πώς μπορεί να γίνει η ανάκτηση των αναμνήσεών μας;

Ερευνητές στην Ιαπωνία εντόπισαν πρόσφατα ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του παζλ. σε αρουραίους, μνήμες βασισμένες στον φόβο δημιουργήθηκαν όταν τα κύτταρα στον ιππόκαμπο σχημάτισαν διακριτές συστάδες, υποδηλώνοντας ότι ο σχηματισμός μνήμης απαιτεί τα κύτταρα να οργανωθούν σε μια συγκεκριμένη διάταξη. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για τη σταθερότητα αυτών των κυτταρικών συστάδων.

Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες που εξετάζουν την κυτταρική οργάνωση των αναμνήσεων έχουν χρησιμοποιήσει μια τεχνική που ονομάζεται ηλεκτροφυσιολογία, η οποία βασίζεται στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά κύτταρα για να συνομιλούν μεταξύ τους.

Ένας σημαντικός περιορισμός αυτής της τεχνικής είναι ότι επιτρέπει την εξέταση μόνο ενός σχετικά μικρού αριθμού κυττάρων κάθε φορά και σε μια περιορισμένη περιοχή. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα χρησιμοποίησαν μια διαφορετική προσέγγιση. «Μια τεχνική που ονομάζεται «άμεση πρώιμη γονιδιακή απεικόνιση» μας επέτρεψε να απεικονίσουμε κύτταρα που ήταν ενεργά σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε ολόκληρο τον ιππόκαμπο του αρουραίου, και όχι μόνο ένα μικρό μέρος του», εξηγεί ο Δρ Jiyeon Cho, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Καταφέραμε να δούμε ότι, όταν σχηματίζονταν οι μνήμες, ομάδες ενεργών κυττάρων οργανώνονταν σε μικρές, συμπαγείς ομάδες σε όλο τον ιππόκαμπο».

Οι ερευνητές είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως την ίδια τεχνική για να αναγνωρίσουν παρόμοιες μικρές ομάδες ενεργών κυττάρων κατά τη διάρκεια του σχηματισμού δύο άλλων ειδών μνήμης που εξαρτάται από τον ιππόκαμπο. Μαζί, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι τα κύτταρα που κωδικοποιούν τη μνήμη στον ιππόκαμπο πρέπει να οργανωθούν με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να σχηματίσουν μνήμες. Επειδή ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό της μνήμης, η ερευνητική ομάδα αποφάσισε στη συνέχεια να εξετάσει εάν ο ύπνος είχε κάποια επίδραση στην οργάνωση των ομάδων. Όταν οι αρουραίοι αφέθηκαν να κοιμηθούν αφού εκπαιδεύτηκαν να θυμούνται ένα ερέθισμα που προκαλεί φόβο (ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ στα πόδια), είχαν πολύ ισχυρότερες αναμνήσεις του φόβου και υπήρχαν επίσης περισσότερες ομάδες ενεργών κυττάρων στον ιππόκαμπό τους.

«Μαζί, τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι η οργάνωση των συστάδων κυττάρων στον ιππόκαμπο είναι σημαντική για το σχηματισμό της μνήμης και προτείνουν ότι ο ύπνος βοηθά στη σταθεροποίηση των κυτταρικών συστάδων για τη βελτίωση της μνήμης», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Κωνσταντίνος Παυλίδης. “Αυτά τα ευρήματα μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πώς ακριβώς λειτουργεί η μνήμη».

Η καλύτερη κατανόηση της μνήμης σε κυτταρικό επίπεδο και του τρόπου με τον οποίο το δίκτυο στον εγκέφαλο συνεργάζεται για την εκτέλεση της μνήμης μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μια μέρα εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με άνοια και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τη μνήμη, οι οποίες επί του παρόντος είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το μάσημα τσίχλας επηρεάζει τη συναισθηματική δραστηριότητά μας;

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Πώς μπορούν τα social media να βοηθήσουν στην μελέτη για την βελτίωση της μνήμης;

Πώς αντιλαμβανόμαστε τον πόνο των άλλων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".