Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Οι έγκυες γυναίκες με παχυσαρκία και διαβήτη μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με ΔΕΠΥ

Έρευνα: Οι έγκυες γυναίκες με παχυσαρκία και διαβήτη μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με ΔΕΠΥ

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ στα παιδιά γυναικών με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία εάν η ποσότητα βάρους που έπαιρναν οι γυναίκες αυτές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους.

Έρευνα: Τα παιδιά γυναικών με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία μπορεί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν είχαν παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Περιοδικό Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των παιδιών ηλικίας 3-17 ετών που έχουν διαγνωστεί ποτέ με ΔΕΠΥ ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2016-2019.

Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη ΔΕΠΥ στα παιδιά είναι η παχυσαρκία της μητέρας. Περίπου το 30% των γυναικών έχουν παχυσαρκία κατά την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 47% στις γυναίκες με διαβήτη κύησης.

Η υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε αυτόν τον πληθυσμό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ΔΕΠΥ στα παιδιά.

“Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες με παχυσαρκία και διαβήτη κύησης είχαν παιδιά με μακροχρόνιες διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως η ΔΕΠΥ”, δήλωσε η Verónica Perea, M.D., Ph.D., του Hospital Universitari MutuaTerrassa στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

“Δεν βρήκαμε αυτή τη συσχέτιση όταν οι γυναίκες αυτές έπαιρναν ένα υγιές βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.036 παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη κύησης.

Το 13% αυτών των παιδιών διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των γυναικών με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ΔΕΠΥ σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς παχυσαρκία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυτή τη συσχέτιση μόνο σε γυναίκες με διαβήτη κύησης, παχυσαρκία και υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ στα παιδιά γυναικών με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία εάν η ποσότητα βάρους που έπαιρναν οι γυναίκες αυτές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους.

“Είναι σημαντικό για τους κλινικούς γιατρούς να συμβουλεύουν τις ασθενείς τους σχετικά με τη σημασία της υγιούς πρόσληψης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”, δήλωσε η Perea.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα προβιοτικά ωφελούν τα επίπεδα σακχάρου σε εγκύους

Η απώλεια βάρους δεν βοηθά απαραίτητα τη γονιμότητα

Νέα μελέτη για το αυξημένο σάκχαρο νηστείας στις έγκυες γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Γυναίκες με πρώτο φυσιολογικού βάρους απόγονο και μικρόσωμο δεύτερο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας

Χρησιμοποιώντας συνδεδεμένα δεδομένα από το ιατρικό μητρώο γεννήσεων και το μητρώο αιτιών θανάτου, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση τα πρότυπα βάρους γέννησης των απογόνων μεταξύ γυναικών με αυθόρμητους και κλινικά επιβεβλημένους τελειόμηνους τοκετούς από το 1967-2020