Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Νέα γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση σπάνιων οφθαλμικών παθήσεων

Έρευνα: Νέα γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση σπάνιων οφθαλμικών παθήσεων

Έρευνα: Η θεραπεία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει την αναγκαία θεραπεία για τη διάσωση της όρασης των ασθενών με σπάνια ασθένεια.

Μια επιτυχημένη δοκιμή γονιδιακής θεραπείας που διεξήχθη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε σκύλους που πάσχουν από μια κληρονομική οφθαλμική ασθένεια είναι τώρα έτοιμη για κλινική χρήση σε ανθρώπους με μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η μελέτη, με τίτλο “Ανάπτυξη μιας μεταφράσιμης θεραπείας γονιδιακής επαύξησης για τη CNGB1-Retinitis Pigmentosa”, με επικεφαλής τον καθηγητή Simon Petersen-Jones, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο εξαιρετικά σημαντικό περιοδικό Molecular Therapy.

Νέα οφθαλμική θεραπεία

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια αναφέρεται σε μια ομάδα σπάνιων γενετικών ασθενειών που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης λόγω του θανάτου των κυττάρων που αντιλαμβάνονται το φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτή η απώλεια όρασης αρχίζει συνήθως σε νεαρή ηλικία και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση αυτή, η οποία επηρεάζει περίπου δύο εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 100.000 ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η πολλά υποσχόμενη γονιδιακή θεραπεία που αναπτύχθηκε από τον Petersen-Jones και την ομάδα του έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την απώλεια όρασης σε ασθενείς με CNGB1-retinitis pigmentosa.

Οι σκύλοι και οι άνθρωποι μοιράζονται ένα γονίδιο που είναι γνωστό ως το κυκλικό νουκλεοτιδικό κανάλι βήτα 1 (CNGB1), το οποίο, όταν μεταλλάσσεται, προκαλεί οφθαλμική νόσο. Οι σκύλοι με προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς και οι άνθρωποι με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα αναπτύσσουν αυτή τη νόσο λόγω της μετάλλαξης του γονιδίου CNGB1. Η γονιδιακή θεραπεία που ανέπτυξε ο Petersen-Jones ήταν επιτυχής στη θεραπεία σκύλων με προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, γεγονός που την καθιστά έτοιμη για χρήση σε ανθρώπους με CNGB1-μεγαλοκυτταρική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ο Petersen-Jones χρησιμοποίησε έναν φορέα αδενο-συνδεδεμένου ιού (AAV) για να παραδώσει ένα φυσιολογικό αντίγραφο του γονιδίου CNGB1 υπό τον έλεγχο ενός νέου γονιδιακού υποκινητή. Ο νέος υποκινητής, ο οποίος είναι μια τροποποιημένη μορφή του υποκινητή της ανθρώπινης ροδοψίνης, ενός βασικού γονιδίου στα ραβδωτά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, αναπτύχθηκε από τους συνεργάτες του Petersen-Jones. Ο νέος υποκινητής διασφαλίζει ότι το CNGB1 που εισάγεται με τη θεραπεία είναι ενεργό μόνο στο κύτταρο-στόχο, τον φωτοϋποδοχέα του ραβδιού. Το θεραπευτικό μέσο συσκευάζεται με τον συνδυασμό του σύντομου υποκινητή ροδοψίνης και του γονιδίου CNGB1 (AAV5-RHO-CNGB1) και εγχέεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή για να στοχεύσει τα φωτοαισθητικά ραβδωτά κύτταρα που απαιτούν το φυσιολογικό CNGB1 για να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν.

Η γονιδιακή θεραπεία που αναπτύχθηκε από την ομάδα του Petersen-Jones διασώζει τη φυσιολογική λειτουργία στα ραβδωτά κύτταρα και αποκαθιστά την όραση που διαμεσολαβείται από τα ραβδία εισάγοντας ένα φυσιολογικό λειτουργικό αντίγραφο του CNGB1. Σταματά τη συσσώρευση τοξικών ποσοτήτων μονοφωσφορικής κυκλικής γουανοσίνης στα φυσιολογικά λειτουργούντα ραβδία, η οποία προκαλεί κυτταρικό θάνατο εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη. Διατηρεί επίσης τη λειτουργία των κωνίων, η οποία συνήθως χάνεται σε μη θεραπευμένα μάτια καθώς τα ραβδωτά κύτταρα πεθαίνουν, και σταματά τον εκφυλισμό των φωτοϋποδοχέων, διατηρώντας τη δομή του αμφιβληστροειδούς.

Ο Petersen-Jones και η ομάδα του είναι αισιόδοξοι ότι η γονιδιακή θεραπεία θα επιδείξει παρόμοια θετικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε σκύλους, οδηγώντας σε μια εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία για τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια CNGB1. Η θεραπεία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει την αναγκαία θεραπεία για τη διάσωση της όρασης των ασθενών με αυτή τη σπάνια ασθένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ομαδική προσέγγιση της επιδημίας της παιδικής παχυσαρκίας δημιουργεί επιτυχία

Τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή δείχνει μείωση των λοιμώξεων στο χειρουργικό σημείο

Πώς αντιμετωπίζονται οι χρόνιες παθήσεις;

Πόσο ζημιογόνα είναι τα βακτήρια για την καρδιά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".