Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Η βαριατρική επέμβαση αντιμετωπίζει τη νευρική βλάβη που προξενεί ο διαβήτης

Έρευνα: Η βαριατρική επέμβαση αντιμετωπίζει τη νευρική βλάβη που προξενεί ο διαβήτης

Έρευνα: Η βαριατρική επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα τη διαρκή μείωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα και ορισμένων επιπέδων λιπιδίων.

Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση, η οποία αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους παχύσαρκους ασθενείς να χάσουν βάρος, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τις επιπλοκές του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της νευρικής βλάβης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η μελέτη παρακολούθησε 127 ασθενείς με χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους για δύο χρόνια και διαπίστωσε ότι η χειρουργική επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα τη διαρκή μείωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα και ορισμένων επιπέδων λιπιδίων. Η περιφερική νευροπάθεια, η οποία υπονομεύει την πυκνότητα των νευρικών ινών σε όλο το σώμα και μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, πόνο και αδυναμία, βελτιώθηκε επίσης σημαντικά μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Βαριατρική χειρουργική επέμβαση

Η αυστηρή δίαιτα από μόνη της μπορεί να βελτιώσει τις μεταβολικές βελτιώσεις και να οδηγήσει σε νευρολογικές βελτιώσεις, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο οι μεταβολικές όσο και οι νευροπαθητικές βελτιώσεις ήταν πιο εντυπωσιακές μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη περιφερικής νευροπάθειας, η οποία επηρεάζει πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι παχύσαρκοι.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω, με ΔΜΣ 35 και άνω. Οι ασθενείς έχασαν πάνω από 66 κιλά κατά μέσο όρο και σχεδόν όλοι οι παράγοντες μεταβολικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα, βελτιώθηκαν σημαντικά, αν και δεν παρατηρήθηκε βελτίωση στην αρτηριακή πίεση ή στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης.

Η περιφερική νευροπάθεια βελτιώθηκε στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, καθώς αυξήθηκε η πυκνότητα των νευρικών ινών σε όλο τον μηρό, γεγονός που υποδεικνύει ότι η παρέμβαση ενθάρρυνε την αναγέννηση των κατεστραμμένων νεύρων. Οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης σημαντική μείωση του πόνου που σχετίζεται με προηγούμενη νευρική βλάβη, μαζί με βελτιώσεις στη συνολική ποιότητα ζωής και στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με νευρολογικά προβλήματα στα πόδια.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους προκαλεί νευρολογικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης του κατά πόσον η άσκηση, η βαριατρική χειρουργική επέμβαση ή και τα δύο είναι τα πιο αποτελεσματικά για τη θεραπεία της περιφερικής νευροπάθειας.

Η βαριατρική χειρουργική φαίνεται να προσφέρει πολλαπλές οδούς επιτυχίας σε σύγκριση με τη δίαιτα μόνο κατά την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου του διαβήτη και της περιφερικής νευροπάθειας. Έτσι, είναι σκόπιμο να εξετάζεται έντονα το ενδεχόμενο της βαριατρικής χειρουργικής για ασθενείς με διαβήτη και παχυσαρκία, καθώς μπορεί όχι μόνο να αντιμετωπιστεί, αλλά και να τεθεί σε ύφεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που προξενεί η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Ποιες είναι οι πιο συχνές ασθένειες του ήπατος;

Άτομα με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Ένας εκπληκτικός σύμμαχος της υγείας στο ποτήρι σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.