Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Η βαριατρική επέμβαση αντιμετωπίζει τη νευρική βλάβη που προξενεί ο διαβήτης

Έρευνα: Η βαριατρική επέμβαση αντιμετωπίζει τη νευρική βλάβη που προξενεί ο διαβήτης

Έρευνα: Η βαριατρική επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα τη διαρκή μείωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα και ορισμένων επιπέδων λιπιδίων.

Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση, η οποία αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους παχύσαρκους ασθενείς να χάσουν βάρος, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τις επιπλοκές του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της νευρικής βλάβης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η μελέτη παρακολούθησε 127 ασθενείς με χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους για δύο χρόνια και διαπίστωσε ότι η χειρουργική επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα τη διαρκή μείωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα και ορισμένων επιπέδων λιπιδίων. Η περιφερική νευροπάθεια, η οποία υπονομεύει την πυκνότητα των νευρικών ινών σε όλο το σώμα και μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, πόνο και αδυναμία, βελτιώθηκε επίσης σημαντικά μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Βαριατρική χειρουργική επέμβαση

Η αυστηρή δίαιτα από μόνη της μπορεί να βελτιώσει τις μεταβολικές βελτιώσεις και να οδηγήσει σε νευρολογικές βελτιώσεις, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο οι μεταβολικές όσο και οι νευροπαθητικές βελτιώσεις ήταν πιο εντυπωσιακές μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη περιφερικής νευροπάθειας, η οποία επηρεάζει πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι παχύσαρκοι.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω, με ΔΜΣ 35 και άνω. Οι ασθενείς έχασαν πάνω από 66 κιλά κατά μέσο όρο και σχεδόν όλοι οι παράγοντες μεταβολικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα, βελτιώθηκαν σημαντικά, αν και δεν παρατηρήθηκε βελτίωση στην αρτηριακή πίεση ή στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης.

Η περιφερική νευροπάθεια βελτιώθηκε στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, καθώς αυξήθηκε η πυκνότητα των νευρικών ινών σε όλο τον μηρό, γεγονός που υποδεικνύει ότι η παρέμβαση ενθάρρυνε την αναγέννηση των κατεστραμμένων νεύρων. Οι ασθενείς παρουσίασαν επίσης σημαντική μείωση του πόνου που σχετίζεται με προηγούμενη νευρική βλάβη, μαζί με βελτιώσεις στη συνολική ποιότητα ζωής και στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με νευρολογικά προβλήματα στα πόδια.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πώς η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους προκαλεί νευρολογικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης του κατά πόσον η άσκηση, η βαριατρική χειρουργική επέμβαση ή και τα δύο είναι τα πιο αποτελεσματικά για τη θεραπεία της περιφερικής νευροπάθειας.

Η βαριατρική χειρουργική φαίνεται να προσφέρει πολλαπλές οδούς επιτυχίας σε σύγκριση με τη δίαιτα μόνο κατά την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου του διαβήτη και της περιφερικής νευροπάθειας. Έτσι, είναι σκόπιμο να εξετάζεται έντονα το ενδεχόμενο της βαριατρικής χειρουργικής για ασθενείς με διαβήτη και παχυσαρκία, καθώς μπορεί όχι μόνο να αντιμετωπιστεί, αλλά και να τεθεί σε ύφεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που προξενεί η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Ποιες είναι οι πιο συχνές ασθένειες του ήπατος;

Άτομα με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Ένας εκπληκτικός σύμμαχος της υγείας στο ποτήρι σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Το σαμποτάζ και η συμπαιγνία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ταξίδι απώλειας βάρους σας διαπιστώνει μελέτη

Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, ωστόσο, μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι ματαιώνουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο στο να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής".

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.