Επιστημονικά Νέα

Έρευνα Φινλανδία: Η όρθια στάση συνδέεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Έρευνα Φινλανδία: Η όρθια στάση συνδέεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν πώς οι αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα και την καθιστική ζωή επηρεάζουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων και τον μεταβολισμό, συγκρίνοντας δύο ομάδες σε μια μελέτη παρέμβασης μεγαλύτερης διάρκειας.

Έρευνα Φινλανδία: Σε μια φινλανδική έρευνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η όρθια στάση συνδέεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Συνεπώς, η αύξηση του καθημερινού χρόνου σε όρθια θέση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη-κλειδί για τον μεταβολισμό της ενέργειας και για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης στον οργανισμό μπορεί να διαταραχθεί, για παράδειγμα, από το υπερβολικό βάρος, οδηγώντας σε μειωμένη ευαισθησία σε αυτή και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες του τρόπου ζωής παγκοσμίως και της εμφάνισής του συνήθως προηγείται μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη ή αντίσταση στην ινσουλίνη. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν αντιδρά φυσιολογικά στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται.

Ο τρόπος ζωής έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ενώ είναι γνωστό ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ελάχιστα ήταν γνωστά για την επίδραση της καθιστικής συμπεριφοράς, των διαλειμμάτων σε καθιστή θέση και της ορθοστασίας στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σε μια μελέτη του Κέντρου PET του Turku και του ινστιτούτου UKK, οι ερευνητές διερεύνησαν τις συσχετίσεις μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και της καθιστικής συμπεριφοράς, της σωματικής δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης σε μη δραστήριους ενήλικες εργάσιμης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ορθοστασία σχετίζεται με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, ανεξάρτητα από την ποσότητα της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας ή του χρόνου σε καθιστική θέση, το επίπεδο φυσικής κατάστασης ή το υπερβολικό βάρος.

«Αυτή η συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί στο παρελθόν. Τα ευρήματα αυτά ενθαρρύνουν περαιτέρω την αντικατάσταση ενός μέρους του καθημερινού χρόνου σε καθιστή θέση με την όρθια θέση, ιδίως εάν δεν πληρούνται οι συστάσεις για σωματική δραστηριότητα», αναφέρει η υποψήφια διδάκτορας Taru Garthwaite από το Πανεπιστήμιο του Turku.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της υγιούς κατάστασης του σώματος για τη μεταβολική υγεία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αυξημένο ποσοστό σωματικού λίπους ήταν πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την ευαισθησία στην ινσουλίνη από ό,τι η σωματική δραστηριότητα, η φυσική κατάσταση ή ο χρόνος που αφιερώνεται σε καθιστή θέση.

Η ορθοστασία, από την άλλη πλευρά, σχετιζόταν με την ευαισθησία στην ινσουλίνη ανεξάρτητα από το σωματικό λίπος. «Η τακτική άσκηση είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική για την υγεία. Φαίνεται ότι η σωματική δραστηριότητα, η φυσική κατάσταση και η καθιστική συμπεριφορά συνδέονται επίσης με τον μεταβολισμό της ινσουλίνης, αλλά έμμεσα, μέσω της επίδρασής τους στο βάρος και την υγεία του σώματος», εξηγεί η Taru Garthwaite.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Science and Medicine in Sport, δεν μπορεί να συμπεράνει με ασφάλεια τις αιτιώδεις σχέσεις, αλλά σύμφωνα με τη Garthwaite, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αύξηση του καθημερινού χρόνου σε όρθια θέση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ασθενειών του τρόπου ζωής, εάν δεν τηρούνται οι συστάσεις για σωματική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν πώς οι αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα και την καθιστική ζωή επηρεάζουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων και τον μεταβολισμό, συγκρίνοντας δύο ομάδες σε μια μελέτη παρέμβασης μεγαλύτερης διάρκειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση ως μέσο πρόληψης & διαχείρισης του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων

Άσκηση ως αντίβαρο στην καθιστική ζωή συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

3 τρόποι που η τακτική άσκηση ωφελεί την σωματική σας υγεία και ευεξία

Ποδηλασία: Τα σημαντικότερα οφέλη της στην υγεία

Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια ακόμη και σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα οφέλη του βάδην στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν η ώρα ύπνου επηρεάζει την αποδοτικότητά σας σύμφωνα με Φινλανδική έρευνα

Η συμβουλή τους εδώ είναι αν οι νυχτερινοί τύποι δεν μπορούν λόγω της φύσης της εργασίας τους να ξυπνούν αργά, να προσπαθούν να ακολουθούν ένα συνεκτικό και πιο αυστηρό πρόγραμμα ύπνου ώστε να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστοι.

Πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να πυροδοτήσουν τον καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με μελέτες

Σε μελέτες σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν εξαφάνισαν αυτά τα βακτήρια, ο καρκίνος ήταν πολύ πιο αργός για να εξελιχθεί σε αντοχή στη θεραπεία.

Η οσμή αποτελεί το πιο γρήγορο σύστημα προειδοποίησης του σώματος

Οσμή κίνδυνος μελέτη: Για όλα τα θηλαστικά η οσμή αποτελεί σημαντική αίσθηση και προϋπόθεση για την επιβίωση. Νέα μελέτη το επιβεβαιώνει, αποδεικνύοντας πως η μυρωδιά είναι μια από τις γρηγορότερες προειδοποιήσεις του σώματος.

1 στους 2 ασθενείς με Covid εμφανίζει συμπτώματα που επιμένουν ως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας ανασκόπησης από το Penn State College of Medicine, όσοι νόσησαν από τον ιό αντιμετώπισαν μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι επιπλοκές επηρέασαν τη γενική ευημερία των ασθενών, την κινητικότητά τους ή την οργανική τους λειτουργικότητα. Συνολικά, ένας στους δύο επιζώντες από COVID αντιμετώπισε μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου. Τα ποσοστά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά από ένα μήνα έως έξι ή περισσότερους μήνες μετά την ασθένεια.