Επιστημονικά Νέα

Έρευνα Επιστήμη: Το κοινό φάρμακο χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της COVID-19

Έρευνα Επιστήμη: Το κοινό φάρμακο χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της COVID-19

Η Daniels σημείωσε ότι τα περισσότερα οφέλη παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, που συνδέονται με 32% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Έρευνα Επιστήμη: Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση βοηθούν στη σταθεροποίηση των υποκείμενων ασθενειών και πιθανώς βοηθούν τους ασθενείς να ανακάμψουν από την COVID-19, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι ασθενείς με κορωνοϊό που λάμβαναν στατίνες πριν από τη νοσηλεία μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου στο νοσοκομείο και σοβαρής COVID-19, βρήκαν ερευνητές, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα ευρήματα. Τα φάρμακα στατίνης χρησιμοποιούνται συχνά για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο δημοσίευσε ευρήματα στο PLOS ONE την περασμένη εβδομάδα, αναλύοντας ανώνυμα αρχεία σε περισσότερους από 10.500 νοσοκομειακούς ασθενείς COVID-19 που εισήχθησαν σε 104 νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 και εγγράφηκαν στην COVID -19 της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς..

Μητρώο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD).

Στην αρχή της πανδημίας, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να δράσουν κατά της COVID-19 μέσω των «γνωστών αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων και των δεσμευτικών δυνατοτήτων τους, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού», έγραψε σε δελτίο τύπου η Lori Daniels, MD, επικεφαλής συγγραφέας μελέτης, καθηγητής και διευθυντής της Καρδιαγγειακής Εντατικής Μονάδας στο UC San Diego Health.

Οι στατίνες ρυθμίζουν τον υποδοχέα ACE-2 για τη μετατροπή της αγγειοτενσίνης και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο ο ACE-2 είναι επίσης μια πόρτα για τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των υποκείμενων ασθενειών και πιθανώς αυξάνουν τις πιθανότητες των ασθενών να ανακάμψουν από τη νόσο COVID-19, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ασθενείς ήταν 66 ετών κατά μέσο όρο και οι περισσότεροι ασθενείς (71%) είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακή νόσο ή και τα δύο. Πάνω από το 80% όλων των ασθενών που λάμβαναν στατίνες έπαιρναν επίσης τουλάχιστον ένα φάρμακο για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και οι ασθενείς που έλαβαν είτε κατηγορία φαρμάκων ή και οι δύο ήταν συνήθως μεγαλύτεροι, γυναίκες και είχαν ορισμένα προβλήματα υγείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν μόνο στατίνη είδαν 46% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου και περίπου 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής COVID, έναντι ασθενών που δεν είχαν καμία κατηγορία φαρμάκων.

Οι ασθενείς που έλαβαν τόσο στατίνη όσο και αντι-υπερτασικά μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%.

“Όπως με οποιαδήποτε μελέτη παρατήρησης, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι συσχετίσεις που περιγράφουμε μεταξύ της χρήσης στατίνης και της μειωμένης σοβαρότητας της μόλυνσης από COVID-19 οφείλονται σίγουρα στις ίδιες τις στατίνες.

Ωστόσο, μπορούμε τώρα να πούμε με πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να παίξουν ρόλο στην ουσιαστική μείωση του κινδύνου θανάτου ενός ασθενούς από την COVID-19 “, δήλωσε η Daniels. “Ελπίζουμε ότι τα ερευνητικά μας ευρήματα αποτελούν κίνητρο για τους ασθενείς να συνεχίσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους”.

Η χρήση μόνο ενός αντι-υπερτασικού φαρμάκου συνδέθηκε με ένα «μικρότερο, αν και εξακολουθεί να έχει σημαντικές 27% χαμηλότερες πιθανότητες [του θανάτου]», ανέφερε η ομάδα.

Από το σύνολο των 10.540 νοσηλευόμενων ασθενών, το 21% πέθανε, το 39% είχε σοβαρή έκβαση, σχεδόν το ένα τρίτο εστάλη στη ΜΕΘ και το 19% χρειάστηκε μηχανικό αερισμό.

Η Daniels σημείωσε ότι τα περισσότερα οφέλη παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, που συνδέονται με 32% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Δοκιμαστική χορήγηση στατίνων σε νοσοκομειακούς ασθενείς covid στη Μ. Βρετανία

Η επικίνδυνη σχέση της χοληστερίνης με τον κορωνοϊό που "δεν θα της περάσει"

Νέα θεραπεία χοληστερίνης με δύο δόσεις ετησίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αστρική προβολή : Το μέσο για να επικοινωνήσετε με την κοσμική νοημοσύνη

Οι έρευνες δείχνουν ότι μεταξύ 8 και 20 τοις εκατό των ανθρώπων ισχυρίζονται ότι είχαν κάτι σαν εξωσωματική εμπειρία κάποια στιγμή στη ζωή τους-αίσθηση της συνείδησης, του πνεύματος ή του «αστρικού σώματος» που έφευγε από το φυσικό σώμα.

Η μελέτη των ουδετερόφιλων κυττάρων φέρνει νέα δεδομένα στην κατανόηση του καρκίνου

Καρκίνος: Χρησιμοποιώντας μικροτομογραφία ακτίνων Χ για την παρακολούθηση των αδενοκαρκινωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση της πρωτεΐνης Glut1 από τα TANs οδήγησε σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του όγκου, αλλά επίσης αύξησε την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας, μιας κοινής θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα. Με άλλα λόγια, η ικανότητα των TAN να μεταβολίζουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη φαίνεται να καθιστά τον όγκο ικανό να αντιστέκεται στη θεραπεία - τουλάχιστον στον καρκίνο του πνεύμονα.

Οι δεσμοί μεταξύ σκληρών γονεϊκών πρακτικών, παιδικού άγχους και ανατομίας του εγκεφάλου

Ανάπτυξη παιδιού: "Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν οι γονείς και η κοινωνία ότι η συχνή χρήση σκληρών γονικών πρακτικών μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός παιδιού", δήλωσε η Suffren, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Μιλάμε για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους".

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Καρκίνος: Yγιεινοί τρόποι ζωής όπως η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος και η άσκηση συσχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Μνήμη : Την διαμορφώνουν οι θετικές και αρνητικές καταστάσεις που βιώνει το άτομο

Μνήμη : Στο παρόν άρθρο θα κατανοήσετε πως το συναίσθημα που μας δημιουργήθηκε και το μέρος που διεξάχθηκε ένα συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να καθορίσει πόσο καλά θα το θυμόμαστε.

Τριπλάσιες περιπτώσεις άνοιας αναμένονται ως το 2050

Άνοια: Ερευνητές από το Institute for Health Metrics and Evaluation της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα τριπλασιαστεί: σχεδόν περισσότερα από 152 εκατομμύρια άτομα θα έχουν άνοια έως το 2050. Ο επιπολασμός προβλέπεται να είναι υψηλότερος στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.