Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Αυξάνεται το ποσοστό του καρκίνου της μήτρας

Έρευνα: Αυξάνεται το ποσοστό του καρκίνου της μήτρας

Έρευνα: Το ποσοστό του προχωρημένου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνεται για τις γυναίκες ηλικίας ≥65 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη.

Το ποσοστό του προχωρημένου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνεται για τις γυναίκες ηλικίας ≥65 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη. Η Julianne J. P. Cooley, από το Comprehensive Cancer Center Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σακραμέντο, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη νόσο τελικού σταδίου σε 12.442 ασθενείς ηλικίας ≥21 ετών (17,4 τοις εκατό ηλικίας ≥65 ετών) με πρώτο πρωτοπαθή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που διαγνώστηκε μεταξύ 20189 και 2018. Για κάθε ηλικιακή ομάδα, εξετάστηκαν οι αναλογίες της νόσου τελικού σταδίου (στάδια ΙΙ έως IV) και η πενταετής σχετική επιβίωση πρώιμου και όψιμου σταδίου.

Καρκίνος της μήτρας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με νεότερες γυναίκες (<65 ετών), περισσότερες γυναίκες ηλικίας ≥ 65 ετών παρουσίασαν νόσο τελικού σταδίου (71 έναντι 48 τοις εκατό). Σε σύγκριση με ασθενείς <65 ετών, οι γυναίκες ≥65 ετών είχαν χαμηλότερη πενταετή σχετική επιβίωση στο τελευταίο στάδιο (23,2 έως 36,8 τοις εκατό έναντι 41,5 έως 51,5 τοις εκατό). Σε γυναίκες ηλικίας ≥65 ετών, τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε τελευταίο στάδιο περιελάμβαναν μεγαλύτερη ηλικία (αναλογία πιθανοτήτων, 1,02 ανά έτος), ιστολογικούς υποτύπους μη αδενοκαρκίνωμα και συννοσηρότητες (αναλογία πιθανοτήτων, 1,59)

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα πώς το τρέχον πρότυπο προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να αποτυγχάνει στις γυναίκες ≥65 ετών», γράφουν οι συγγραφείς. «Η μελλοντική εργασία θα πρέπει να επικεντρωθεί στον προσδιορισμό του παρελθόντος ιστορικού προσυμπτωματικού ελέγχου ηλικιωμένων γυναικών, στον προσδιορισμό των ελλείψεων στη φροντίδα παρακολούθησης και στις μη επεμβατικές προσεγγίσεις δοκιμών για γυναίκες που πλησιάζουν την ηλικία των 65 ετών ή για εκείνες που μπορεί να χρειαστούν συμπληρωματικό έλεγχο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο HPV προκάλεσε τον καρκίνο του λαιμού της Martina Navratilova

Αυστραλοί επιστήμονες πιο κοντά στην εξεύρεση νέων θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πλευρεκτομή

Αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων στην ψηφιακή υγεία με αισθητήρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.