Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Επιληψία: Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να την αποτρέψουν

Επιληψία: Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να την αποτρέψουν

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Επιληψία: Μια κατηγορία φαρμάκων που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας στους ενήλικες, ανακάλυψαν ερευνητές του Stanford Medicine και οι συνεργάτες τους. Το εύρημα προκύπτει από ανάλυση των ιατρικών αρχείων περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Αμερικανών που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου στο JAMA Neurology, υποδηλώνει ότι τα φάρμακα, που ονομάζονται αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης, θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιληψία σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων που έχουν υποστεί εγκεφαλικά. «Αυτό είναι απίστευτα συναρπαστικό επειδή δεν έχουμε προς το παρόν φάρμακα που να αποτρέπουν την επιληψία», δήλωσε ο Kimford Meador, MD, καθηγητής νευρολογίας και νευροεπιστημών και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας. «Ελπίζω αυτά τα αρχικά ευρήματα να οδηγήσουν σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές».

Πρόληψη επιληπτικών κρίσεων μετά από εγκεφαλικό

Ενώ η επιληψία διαγιγνώσκεται συχνά κατά την παιδική ηλικία, περισσότερο από το 1% των ατόμων άνω των 65 ετών διαγιγνώσκονται με επαναλαμβανόμενες κρίσεις που χαρακτηρίζουν τη διαταραχή. Αυτές οι κρίσεις μπορεί να διαταράξουν προσωρινά τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν μια σειρά από συμπτώματα. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη επιληψίας είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου το 10% των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις μέσα σε πέντε χρόνια. Οι αγγειακές παθήσεις και η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και απουσία εγκεφαλικού, ενισχύουν επίσης τον κίνδυνο επιληψίας. «Αυτή μπορεί να είναι μια πολύ εξουθενωτική διαταραχή και είναι πολύ πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται», δήλωσε ο Meador, μέλος του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Wu Tsai. Αν και τα αντισπασμωδικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της επιληψίας μετά τη διάγνωση, δεν έχουν εγκριθεί φάρμακα για την πρόληψη της επιληψίας σε άτομα υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν τη διαταραχή.

Κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, μελέτες έχουν προτείνει ότι ένας τύπος φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή των επιληπτικών κρίσεων λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτή η πτυχή θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη για την πρόληψη επιληπτικών κρίσεων που ακολουθούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο, καθώς και οι δύο προκαλούν φλεγμονή του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει επιληψία. Το 2022, μια μελέτη σε περισσότερους από 160.000 ανθρώπους στη Γερμανία διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης – μία από τις πολλαπλές κατηγορίες φαρμάκων που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης – είχαν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν επιληψία. Τα φάρμακα μπλοκάρουν ορισμένους υποδοχείς ορμονών, οδηγώντας σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία και σε άλλα όργανα – συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. «Αυτά τα αποτελέσματα από τη Γερμανία απηχούσαν αυτό που είχε βρεθεί σε μελέτες σε ζώα και φαινόταν πολύ ελπιδοφόρο, αλλά ένιωσα ότι ήταν σημαντικό να αναπαραχθεί αυτή η ανάλυση χρησιμοποιώντας δεδομένα για ανθρώπους στις ΗΠΑ», είπε ο Meador.

Ένα μεγαλύτερο, ευρύτερο σύνολο δεδομένων

Για τη νέα μελέτη, ο Meador και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ στράφηκαν σε μια εθνική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες για αξιώσεις υγειονομικής περίθαλψης από περισσότερους από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς εγγεγραμμένους είτε σε εμπορικά προγράμματα ασφάλισης υγείας είτε στο Medicare – μια ομάδα με μεγαλύτερη φυλετική ποικιλία από αυτήν στη γερμανική μελέτη. Εστίασαν την ανάλυσή τους σε 2,2 εκατομμύρια ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, τους συνταγογραφήθηκε τουλάχιστον ένα φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν είχαν ήδη επιληψία. Συνολικά, τα άτομα που έπαιρναν αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης είχαν 20% έως 30% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιληψία μεταξύ 2010 και 2017 σε σύγκριση με άτομα που έπαιρναν άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Αυτή η διαφορά ίσχυε ακόμη και όταν οι ασθενείς με εγκεφαλικά αφαιρέθηκαν από την ανάλυση, υποδηλώνοντας ότι τα χαμηλότερα ποσοστά επιληψίας δεν ήταν αποτέλεσμα αποκλειστικά μειωμένου κινδύνου εγκεφαλικού. «Αυτό που κάναμε είναι να αντιγράψουμε αυτό που βρέθηκε στη Γερμανία αλλά σε έναν μεγαλύτερο και εντελώς διαφορετικό πληθυσμό», είπε ο Meador. “Αυτό πραγματικά αυξάνει την ισχύ του σήματος και μας λέει ότι κάτι πραγματικό συμβαίνει εδώ.” Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι ένας συγκεκριμένος αναστολέας των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης – η λοσαρτάνη – είχε την πιο ισχυρή επίδραση στη μείωση του κινδύνου επιληψίας, αλλά οι ερευνητές είπαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Προς κλινικές δοκιμές

Όλα τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου επιληψίας, επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επιληψία. Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο μέσω οποιουδήποτε συνδυασμού αντιυπερτασικών φαρμάκων και παραγόντων τρόπου ζωής μπορεί επομένως να μειώσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει επιληψία, είπε ο Meador. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης μπορεί να είναι πιο ωφέλιμοι από άλλα αντιυπερτασικά για τους ασθενείς για τη μείωση του κινδύνου επιληψίας. Στη νέα μελέτη, περίπου το 14% των ατόμων που έπαιρναν ένα φάρμακο για την αρτηριακή πίεση έλαβαν αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης, ενώ οι περισσότεροι έλαβαν άλλες κατηγορίες φαρμάκων για τον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης, συμπεριλαμβανομένων βήτα αποκλειστών, αναστολέων διαύλων ασβεστίου και αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της προληπτικής ιατρικής», είπε ο Meador. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με εγκεφαλικό ή υψηλή αρτηριακή πίεση· γνωρίζοντας ότι αυτή η κατηγορία φαρμάκων όχι μόνο μειώνει την αρτηριακή πίεση, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου επιληψίας, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζουμε». Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο AI σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει σπάνιες μορφές επιληψίας μετά τον εντοπισμό ανωμαλιών του εγκεφάλου

Το χαμηλό οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου και η υπνική άπνοια συνδέονται με την επιληψία στους άνω των 60

Οι ασθενείς με επιληψία επωφελούνται από δομημένα «σχέδια δράσης κατά των κρίσεων»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το κρύο νερό να είναι η λύση για γρήγορη ανακούφιση από τις ημικρανίες;

Ημικρανίες ανακούφιση: Οι ημικρανίες μπορεί να είναι έντονα εξουθενωτικές, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν διάφορες θεραπείες για ανακούφιση. Μια αντισυμβατική μέθοδος που ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμη

Μπορεί το συμπλήρωμα ψευδαργύρου να μας προφυλάξει από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Εγκεφαλικό ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος,

Αναλύοντας τη σύνδεση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του καρκίνου των ωοθηκών

Ενδομητρίωση καρκίνος: Η έρευνα έχει δείξει πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών, αν και αυτός ο κίνδυνος γενικά θεωρείται μέτριος

5 Συχνές παρανοήσεις και οι αληθινές εξηγήσεις για την υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι ένα δύσκολο και συναισθηματικό ταξίδι, που συχνά περιβάλλεται από μύθους και παρανοήσεις. Η κατανόηση της αλήθειας πίσω από αυτούς τους μύθους

Close Icon