Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Έντερο διαταραχή: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής

Έντερο διαταραχή: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής

Έντερο διαταραχή: Μερικοί άνθρωποι νιώθουν πολλή δυσφορία και φόβο, παρόμοια με ένα λάκκο στην κοιλιά, όταν αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας κοινωνικής συνεύρεσης.

Μερικοί άνθρωποι νιώθουν πολλή δυσφορία και φόβο, παρόμοια με ένα λάκκο στην κοιλιά, όταν αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας κοινωνικής συνεύρεσης. Με την περίοδο των εορτών να βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλές τέτοιες συγκεντρώσεις που θα οδηγήσουν στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς. Όμως, νέα έρευνα έχει βρει μια σχέση μεταξύ αυτών των ψυχολογικών συμπτωμάτων και ενός φυσιολογικού λόγου. Προφανώς, τα μικρόβια στο έντερο μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόκληση κοινωνικής αγχώδους διαταραχής (SAD) στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, στο SAD – επίσης γνωστό ως κοινωνική φοβία – ο φόβος και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε “αποφυγή που μπορεί να διαταράξει τη ζωή σας”. Μπορεί να προκαλέσει «έντονο άγχος» που μπορεί να «επηρεάσει τις σχέσεις σας, τις καθημερινές σας συνήθειες, τη δουλειά, το σχολείο ή άλλες δραστηριότητες». Ορισμένα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συνεχή φόβο για καταστάσεις στις οποίες μπορεί να κριθείτε αρνητικά. Ανησυχείτε μήπως ντροπιάσετε ή εξευτελίσετε τον εαυτό σας. Έντονος φόβος αλληλεπίδρασης ή συνομιλίας με αγνώστους. φοβάστε ότι οι άλλοι θα παρατηρήσουν ότι φαίνεστε ανήσυχοι. Φόβος για σωματικά συμπτώματα που μπορεί να σας προκαλέσουν αμηχανία, όπως κοκκίνισμα, εφίδρωση, τρέμουλο ή τρεμάμενη φωνή. Αποφυγή να κάνεις πράγματα ή να μιλάς σε ανθρώπους· Αποφυγή καταστάσεων όπου μπορεί να είστε το επίκεντρο της προσοχής. άγχος εν αναμονή μιας φοβερής δραστηριότητας ή γεγονότος. Έντονος φόβος ή άγχος κατά τη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων. ανάλυση της απόδοσής σας και εντοπισμός ελαττωμάτων στις αλληλεπιδράσεις σας μετά από μια κοινωνική κατάσταση. προσδοκία των χειρότερων δυνατών συνεπειών από μια αρνητική εμπειρία κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής κατάστασης.

Τώρα όμως, με αυτή τη νέα έρευνα, υπάρχει η δυνατότητα σωστής αξιολόγησης και κατάλληλης θεραπείας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με μια έκθεση του Guardian, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει προηγουμένως ότι το μικροβίωμα του εντέρου διαφέρει για τα άτομα που έχουν SAD, σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Επιπλέον, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών αποκάλυψε επίσης ότι τα μικρόβια στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και το αντίστροφο.

Τώρα, όταν τα μικρόβια από τα έντερα των ατόμων με SAD μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια, είχαν μια «αυξημένη ανταπόκριση στον κοινωνικό φόβο», διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ο καθηγητής John Cryan, συν-συγγραφέας της έρευνας από το University College Cork, ανέφερε από τον The Guardian ότι ενώ ήταν γνωστό ότι η γενετική, το περιβάλλον και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να παίξουν ρόλο σε διαταραχές όπως το SAD, η νέα εργασία τόνισε τη σημασία της χλωρίδας του εντέρου. «Το κύριο σημείο είναι ότι πρέπει να προσέχουμε τα μικρόβια μας, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής μας, ακόμη και στην ενήλικη ζωή, για να διατηρήσουμε τον κοινωνικό εγκέφαλο να λειτουργεί σωστά», φέρεται να είπε. Για την έρευνα, ο Cryan και οι συνεργάτες του έλαβαν δείγματα κοπράνων από έξι υγιή άτομα και έξι άτομα που έπασχαν από SAD. Οι αναλύσεις DNA επιβεβαίωσαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου διέφερε σημαντικά.

Τα δείγματα μεταφέρθηκαν σε ποντίκια εργαστηρίου και τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα ποντίκια που είχαν λάβει μικρόβια του εντέρου από άτομα με SAD είχαν διαφορετικά επίπεδα τριών βακτηριακών ειδών στα κόπρανα τους από αυτά που είχαν λάβει μικρόβια του εντέρου από υγιείς ανθρώπους. Ο πρώτος φαινόταν να φοβάται να πλησιάσει άλλα ποντίκια. «Τόσο η ωκυτοκίνη, μια βασική ορμόνη που εμπλέκεται στο δεσμό, όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα είχαν προηγουμένως εμπλακεί στην κοινωνική συμπεριφορά, επομένως, ήταν καλό να δούμε αλλαγές σε αυτές να συμβαίνουν σε ζώα που έλαβαν το μικροβίωμα SAD», φέρεται να είπε ο Cryan.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10% σφάλμα ασθενούς στις οικιακές εξετάσεις καρκίνου του παχέος εντέρου

Πώς να αντιμετωπίζετε τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου;

Ποιες τροφές προκαλούν ερεθισμό στο παχύ έντερο;

Υγεία εντέρου: Αλλαγές στις βιοχημικές, αιματολογικές παραμέτρους πριν τη διάγνωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon