Επιστημονικά Νέα

Ένδειξη απώλειας μνήμης η βαρηκοΐα

Ένδειξη απώλειας μνήμης η βαρηκοΐα

Τη συνολική επίπτωση των προβλημάτων ακοής και όρασης στους ασθενείς με προβλήματα μνήμης, διερευνά η Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο, συμμετέχοντας σε μία Ευρωπαϊκή ερευνητική κοινοπραξία, της οποίας ηγείται το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

O επικεφαλής της έρευνας αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Αντώνης Πολίτης, στόχος αυτού του ερευνητικού προγράμματος, που ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο και θα διαρκέσει έως το 2020, είναι να εφαρμόσει μία θεραπευτική παρέμβαση-υποστήριξη στους ασθενείς και τους φροντιστές, από εξειδικευμένους θεραπευτές αισθητηριακών ελλειμμάτων.

Ερευνητικό πρόγραμμα του Αιγινητείου για προβλήματα μνήμης, ακοής και όρασης

«Σκοπός του προγράμματος είναι να φτιάξει ένα θεραπευτή, ο οποίος θα μπορεί να κατανοεί τόσο τις διαταραχές μνήμης όσο και τα αισθητηριακά ελλείμματα, έτσι ώστε μέσα από online δοκιμασίες και εκπαιδευτικά εγχειρίδια να βοηθήσει τους λειτουργούς υγείας, τους ασθενείς αλλά και τους φροντιστές, στη διάγνωση και την αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων, που προκύπτουν από την ταυτόχρονη παρουσία των διαταραχών μνήμης, και των διαταραχών στην ακοή και την όραση», είπε ο κ. Πολίτης. Στη μελέτη όπως λέει ο καθηγητής μετέχουν 200 άτομα, άντρες και γυναίκες, άνω των 65 με ήπιες δυσκολίες στη μνήμη, ενώ την ομάδα που την διεξάγει πλαισιώνουν εξειδικευμένοι στις διαταραχές μνήμης, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, οπτικοί, οφθαλμίατροι, ακουολόγοι, και ωτορινολαρυγγολόγοι.

 Οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής και όρασης έχουν μεγαλύτερη εξασθένιση στη μνήμη

Όπως αναφέρει ο κ. Πολίτης οι επιδημιολογικές μελέτες που έχουν τρέξει τα τελευταία χρόνια κι έχουν οδηγήσει στη διερεύνηση της συσχέτισης της επίπτωσης της βαρηκοΐας και των προβλημάτων όρασης στη μνήμη, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έχουν διαταραχές στην ακοή και στην όραση, έχουν μία εξασθένηση στη μνήμη τους μεγαλύτερη, από τους ανθρώπους που δεν έχουν προβλήματα ακοής και όρασης. «Το άτομο δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Έχει ενίοτε διαταραχές στη συμπεριφορά, εκνευρισμό καχυποψία κλπ και όπως είναι ευνόητο εάν σε ένα άτομο με άνοια προστεθούν και αυτές οι δυσκολίες, η επιβάρυνση των νοητικών λειτουργιών δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα», επισήμανε.

 Προσοχή στη βαρηκοΐα μετά τα 45

Και το ερώτημα εύλογο: Είναι αλληλένδετες οι διαταραχές οράσεως και ακοής με τις διαταραχές μνήμης, ή απλά συμβαίνουν παράλληλα λόγω ηλικίας; « Απ’ ότι φαίνεται και σε μία πρόσφατη δημοσίευση στο Lancet, η βαρηκοΐα αποτελεί έναν από τους τροποποιήσιμους παράγοντες για την εξασθένιση και έκπτωση της μνήμης. Και για αυτό θα πρέπει κανείς στην ηλικία των 45-65 και κυρίως πάνω από τα 65 να προσπαθήσει οπωσδήποτε να την διορθώσει, εάν υπάρχει, γιατί έχει επιπτώσεις στη μνήμη. Επίσης φαίνεται ότι η ακοή με κάποιους τρόπους συμμετέχει στη δυσκολία της μνήμης σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή να εμφανιστεί αργότερα πρόβλημα».

Επτά στους 10 Ευρωπαίους άνω των 65 έχουν διαταραχές στην ακοή και την όραση

Στην ΕΕ ο αριθμός των ατόμων με έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες, δηλαδή άνοια, είναι περίπου 6,4 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα υπολογίζονται περί τις 200.000. Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη τελευταίες μελέτες αναφέρουν ότι 7 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες άνω των 65 παρουσιάζουν διαταραχές στην ακοή και την όραση. Επίσης το 80% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών, έχει ήπια διαταραχή στην ακοή, ή ήπια διαταραχή στην όραση, είτε και στα δύο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

7 εξωγήινα πλάσματα που ζουν στα βάθη της θάλασσας

Αυτά τα θαλάσσια πλάσματα είναι τόσο παράξενα που δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν προέρχονται από το διάστημα! Όμως, είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλα αυτά τα ζώα βρίσκονται στον πλανήτη Γη! Δείτε αυτά τα 9 θαλάσσια πλάσματα που είναι απλώς εξωπραγματικά!

Οι νευροεπιστήμονες ερευνούν τις αιτίες μιας διαδεδομένης οφθαλμικής νόσου

Νευροεπιστήμη κερατοειδής: Η δυστροφία του κερατοειδούς Fuchs είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες των ματιών που διαγιγνώσκονται σε σχεδόν 5% του πληθυσμού της Ευρώπης ηλικίας 40 ετών και άνω. Είναι μια κληρονομική ασθένεια των ματιών που προκαλεί προβλήματα όρασης και συνήθως εκδηλώνεται στη μέση ηλικία. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου – φουσκάλες στην επιφάνεια […]

Έρευνα ενοχοποιεί το στοματικό σεξ για την εμφάνιση στοματοφαρυγγικού καρκίνου

Στοματικό σεξ: Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βιρτζίνια Ντρέικ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cancer" της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, μελέτησαν στοιχεία για 163 άτομα με στοματοφαρυγγικό καρκίνο σχετιζόμενο με τον ιό HPV και άλλους 345 ανθρώπους χωρίς τέτοια πάθηση.

Τι είναι το mRNA εμβόλιο

mRNA εμβόλιο: Η τεχνολογία που μας έδωσε τα πρώτα εμβόλια COVID-19. Μέχρι πέρυσι, τα εμβόλια δεν είχαν αλλάξει πολύ, τουλάχιστον θεωρητικά, για περισσότερο από δύο αιώνες. Οι περισσότεροι έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με την ανακάλυψη που έγινε το 1796 από τον Άγγλο γιατρό Edward   Jenner, ο οποίος παρατήρησε ότι πολλά γαλακτωματώδη είχαν ανοσία στην ευλογιά.