Επιστημονικά Νέα

Εναλλακτική θεραπεία κατά της βακτηριακής μηνιγγίτιδας

Εναλλακτική θεραπεία κατά της βακτηριακής μηνιγγίτιδας

 Διεθνής επιστημονική ομάδα βρήκε έναν εναλλακτικό τρόπο θεραπείας της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, που αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει σήψη και δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο Nature Communications.   Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Λουντ και της Κοπεγχάγης, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη απειλή της αντίστασης στα υπάρχοντα αντιβιοτικά αναζήτησαν έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης των απειλητικών για τον άνθρωπο βακτηριακών λοιμώξεων.

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αρκετούς τρόπους να αμυνθεί των λοιμώξεων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τι συμβαίνει όταν τα ουδετερόφιλα (λευκά αιμοσφαίρια), παρεμβαίνουν στην βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Τα ουδετερόφιλα αναπτύσσονται στην μολυσμένη περιοχή για να συλλάβουν και να εξουδετερώσουν τα βακτήρια. Είναι μια σκληρή «μάχη» κατά την οποία τα ουδετερόφιλα πεθαίνουν συνήθως, αλλά αν τα βακτήρια είναι δύσκολο να εξαλειφθούν, τα ουδετερόφιλα καταφεύγουν σε άλλες τακτικές.

«Αναποδογυρίζουν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συλλάβουν τα βακτήρια που δεν έχουν καταφέρει να υπερπηδήσουν. Με την τακτική αυτή, συλλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό βακτηρίων μονομιάς, με τις λεγόμενες εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων (NETs). Κι ενώ αυτές σε πολλά σημεία του σώματος είναι αποτελεσματικές, καθώς οι παγίδες που περιέχουν τα φυλακισμένα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στο αίμα και από κει να εξουδετερωθούν στο ήπαρ ή τον σπλήνα. Όμως, στην περίπτωση της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, οι NETs πιάνονται στον εγκεφαλονωτιαίο χώρο και η διαδικασία καθαρισμού δεν είναι πολύ αποτελεσματική», εξηγεί ο Adam Linder, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λουντ και ειδικός στις Μολυσματικές Νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

Καρκίνος ανοσοθεραπεία: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρκίνου Olivia Newton-John βρήκαν έναν νέο τρόπο για να βελτιώσουν τη θεραπεία όγκων που προηγουμένως δεν ανταποκρίνονταν σε ανοσοθεραπείες.