Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Εναλλακτική θεραπεία κατά της βακτηριακής μηνιγγίτιδας

Εναλλακτική θεραπεία κατά της βακτηριακής μηνιγγίτιδας

 Διεθνής επιστημονική ομάδα βρήκε έναν εναλλακτικό τρόπο θεραπείας της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, που αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει σήψη και δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο Nature Communications.   Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Λουντ και της Κοπεγχάγης, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη απειλή της αντίστασης στα υπάρχοντα αντιβιοτικά αναζήτησαν έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης των απειλητικών για τον άνθρωπο βακτηριακών λοιμώξεων.

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αρκετούς τρόπους να αμυνθεί των λοιμώξεων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τι συμβαίνει όταν τα ουδετερόφιλα (λευκά αιμοσφαίρια), παρεμβαίνουν στην βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Τα ουδετερόφιλα αναπτύσσονται στην μολυσμένη περιοχή για να συλλάβουν και να εξουδετερώσουν τα βακτήρια. Είναι μια σκληρή «μάχη» κατά την οποία τα ουδετερόφιλα πεθαίνουν συνήθως, αλλά αν τα βακτήρια είναι δύσκολο να εξαλειφθούν, τα ουδετερόφιλα καταφεύγουν σε άλλες τακτικές.

«Αναποδογυρίζουν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συλλάβουν τα βακτήρια που δεν έχουν καταφέρει να υπερπηδήσουν. Με την τακτική αυτή, συλλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό βακτηρίων μονομιάς, με τις λεγόμενες εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων (NETs). Κι ενώ αυτές σε πολλά σημεία του σώματος είναι αποτελεσματικές, καθώς οι παγίδες που περιέχουν τα φυλακισμένα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στο αίμα και από κει να εξουδετερωθούν στο ήπαρ ή τον σπλήνα. Όμως, στην περίπτωση της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, οι NETs πιάνονται στον εγκεφαλονωτιαίο χώρο και η διαδικασία καθαρισμού δεν είναι πολύ αποτελεσματική», εξηγεί ο Adam Linder, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λουντ και ειδικός στις Μολυσματικές Νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο της ημικρανίας

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Close Icon