Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ένα φλιτζάνι καφέ φαίνεται να ωφελεί την υγεία των νεφρών

Ένα φλιτζάνι καφέ φαίνεται να ωφελεί την υγεία των νεφρών

Πρέπει όλοι να αρχίσουμε να πίνουμε σκέτο καφέ για να κρατάμε τα νεφρά μας σε φόρμα; Οι δύο διατροφολόγοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για επίσημες συστάσεις.

Ψάρια για μια υγιή καρδιά, αποχή από το αλκοόλ για το συκώτι, πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή για υγιή έντερα και διακοπή καπνίσματος για να διατηρούμε τους πνεύμονές μας καθαρούς. Είναι συχνό να συμπεριλαμβάνουμε ζητήματα υγείας στις διατροφικές μας επιλογές. Τα νεφρά μας, ωστόσο, συχνά ξεχνιούνται, λέει η διατροφολόγος της Wageningen Marianne Geleijnse. Πρόκειται για μια σοβαρή παράλειψη, καθώς αυτά τα όργανα σε σχήμα φασολιού καθαρίζουν το αίμα μας και μας κρατούν υγιείς. Χειρότερα: ο αριθμός των ετών ζωής που χάθηκαν λόγω βλάβης στα νεφρά είναι ίσος με αυτόν του καρκίνου του εντέρου.

Ο καφές μπορεί κάλλιστα να προστεθεί στη λίστα για να διατηρήσει τα νεφρά υγιή. Αυτό ανακάλυψε η Anniek van Westing κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της. έρευνα στη Διατροφή και την Υγεία του Ανθρώπου. Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι υπάρχει σύνδεση, αλλά ορισμένες από αυτές τις μελέτες θεωρούνται αμφιλεγόμενες από συναδέλφους ερευνητές. Η νέα μελέτη σε σχεδόν 80.000 Ολλανδούς φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ο καφές διατηρεί τα νεφρά μας υγιή. Αυτό ισχύει για άτομα γενικά αλλά, ιδιαίτερα για άτομα με διαβήτη.

Τέσσερα φλιτζάνια καφέ

Κάθε φλιτζάνι καφέ συνδέεται με μείωση της βλάβης των νεφρών, έως και τέσσερα φλιτζάνια το πολύ. Δύο φλιτζάνια αποδίδουν περισσότερα οφέλη για την υγεία από ένα, ενώ τρία φλιτζάνια προσφέρουν ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα. Αυτό το αυξημένο όφελος σταματά μετά από τέσσερα φλιτζάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ισχύουν για τον μαύρο καφέ χωρίς ζάχαρη ή οποιοδήποτε άλλο ανθυγιεινό πρόσθετο.

Πρέπει όλοι να αρχίσουμε να πίνουμε σκέτο καφέ για να κρατάμε τα νεφρά μας σε φόρμα; Οι δύο διατροφολόγοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για επίσημες συστάσεις. Πρώτον, επειδή η μελέτη επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε όσους πίνουν καφέ και στην υγεία των νεφρών τους. «Η μελέτη δεν παρέχει αδιάσειστα στοιχεία», λέει ο Geleijnse.

«Σε αυτόν τον τύπο έρευνας, πρέπει πάντα να εξετάζουμε άλλες διαταραχές που μπορεί να παίζουν». Ο Van Westing πιστεύει ότι άλλοι ερευνητές πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα. Επειδή τα θετικά αποτελέσματα του καφέ είναι πιο εμφανή για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, μια μελέτη παρακολούθησης θα πρέπει να επικεντρωθεί σε άτομα με διαβήτη στις δυτικές χώρες, αναφέρει.

Το γεγονός ότι δίνουμε ελάχιστη προσοχή στην υγεία των νεφρών μας δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, καθώς η νεφρική βλάβη προκαλεί αρχικά μόνο μικρά παράπονα. Κόπωση, φαγούρα και ευαισθησία στο κρύο, για παράδειγμα. Επειδή τα αποτελέσματα αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι ούτε μοναδικά ούτε εξαιρετικά αρνητικά, η χρόνια νεφρική νόσος συχνά παραμένει αδιάγνωστη έως ότου η νεφρική λειτουργία πέσει σε επίπεδο όπου ο ασθενής χρειάζεται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση.

Υγεία νεφρών και καφεΐνη

Παρά την προφανή έλλειψη επίδρασης των συμπτωμάτων, η νεφρική βλάβη είναι μια σημαντική αιτία θανάτου. Η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας ξεκινά ήδη από την ηλικία των 35 ετών. Ως αποτέλεσμα, 1,7 εκατομμύρια Ολλανδοί με κακή λειτουργία των νεφρών κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο. Ευτυχώς, οι γιατροί είναι ολοένα και περισσότερο σε θέση να θεραπεύσουν αυτήν την ομάδα ανθρώπων λόγω των συνεχών βελτιώσεων στην ιατρική. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη, λέει ο γιατρός νεφρών Ron Gansevoort (Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen).

Παρά τα γρήγορα αποτελέσματα, ο Gansevoort ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι είχαν περισσότερα κίνητρα να συνεργαστούν εάν τους ζητούσαν να υποβάλουν δείγμα ούρων για εξέταση από ό,τι όταν τους ζητήθηκε να κάνουν αυτοέλεγχο στο σπίτι. «Το εξήντα τοις εκατό των υποκειμένων της δοκιμής συμμετείχαν στο τεστ όταν τους ζητήθηκε να υποβάλουν δείγμα ούρων», αναφέρει ο γιατρός.

Όταν χρησιμοποιούσατε μια εφαρμογή για δοκιμή, ο αριθμός των ερωτηθέντων δεν ήταν μεγαλύτερος από σαράντα τοις εκατό. Εκστρατείες δοκιμών μεγάλης κλίμακας όπου οι άνθρωποι στέλνουν δείγμα ούρων φαίνεται να είναι η καλύτερη στρατηγική για τη διεξαγωγή πληθυσμιακής μελέτης σχετικά με την υγεία των νεφρών.

Πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στα νεφρά μας, για παράδειγμα, μέσω συστηματικών δοκιμών και επιλέγοντας μια δίαιτα που ωφελεί τα φίλτρα αίματος σε σχήμα φασολιού. Σύμφωνα με τη μελέτη του Van Weesting, η υποβάθμιση της νεφρικής λειτουργίας είναι διπλάσια σε διαβητικούς και άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα. Αυτή η ομάδα θα πρέπει να παρακολουθείται στενότερα. Και, ίσως, οι μελλοντικές διατροφικές συστάσεις για υγιή νεφρά μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο πρωινός καφές σας μπορεί να εντείνει τους οργασμούς σας

Τι να κάνετε όταν έχετε καταναλώσει πάρα πολλή καφεΐνη

Ο πρωινός σας καφές μπορεί να καταστείλει τον καρκίνο του προστάτη

Pumpkin espresso martini: Υπέροχο φθινοπωρινό κοκτέιλ με αρώματα καφέ και κολοκύθας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Close Icon