Επιστημονικά Νέα

Εμβόλιο HPV: Αποτελεσματικό κατά του καρκίνου της μήτρας

Εμβόλιο HPV: Αποτελεσματικό κατά του καρκίνου της μήτρας

Εμβόλιο HPV: Οι γυναίκες που εμβολιάζονται κατά του HPV έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το θετικό αποτέλεσμα είναι πιο έντονο για τις γυναίκες που εμβολιάζονται σε νεαρή ηλικία. Αυτό σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη ερευνητών στο Karolinska Institutet στη Σουηδία που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

«Είναι η πρώτη φορά που, σε επίπεδο πληθυσμού, μπορούμε να δείξουμε ότι ο εμβολιασμός με HPV είναι προστατευτικός όχι μόνο έναντι των κυτταρικών αλλαγών που μπορούν να είναι πρόδρομοι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και έναντι του πραγματικού διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», λέει ο Jiayao Lei, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Karolinska Institutet και ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. “Είναι κάτι που έχουμε υποψιαστεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα μπορούμε να δείξουμε σε μια μεγάλη εθνική μελέτη που συνδέει τον εμβολιασμό με τον HPV και την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε ατομικό επίπεδο”.

Ο HPV (ανθρώπινος ιός θηλώματος) είναι μια ομάδα ιών που προκαλούν συνήθως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μιας ασθένειας που σκοτώνει παγκοσμίως περισσότερες από 250.000 γυναίκες ετησίως. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν εφαρμόσει εθνικά προγράμματα εμβολιασμού κατά του HPV και η Σουηδία από τον Αύγουστο του 2020 περιλαμβάνει επίσης αγόρια σε αυτό το πρόγραμμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο HPV προστατεύει από λοίμωξη HVP, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και προκαρκινικές τραχηλικές βλάβες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη μεγάλων πληθυσμιακών μελετών που σε ατομικό επίπεδο έχουν μελετήσει τη σχέση μεταξύ του εμβολίου HPV και του λεγόμενου επεμβατικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που είναι η πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές κατά τη διάρκεια περιόδου 11 ετών ακολούθησαν σχεδόν 1,7 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 10 έως 30 ετών. Από αυτές τις γυναίκες, περισσότερες από 500.000 εμβολιάστηκαν κατά του HPV, η πλειοψηφία πριν από την ηλικία των 17 ετών. Διαγνώστηκαν δεκαεννέα εμβολιασμένες γυναίκες. με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε σύγκριση με 538 μη εμβολιασμένες γυναίκες, που αντιστοιχούν σε 47 και 94 γυναίκες ανά 100.000, αντίστοιχα.

Η ανάλυση των ερευνητών δείχνει ότι ο εμβολιασμός HPV συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ότι τα κορίτσια που εμβολιάστηκαν πριν από την ηλικία των 17 ετών μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 88%. Οι γυναίκες που εμβολιάστηκαν μεταξύ 17 και 30 ετών μείωσαν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε σύγκριση με τις μη εμβολιασμένες γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη.

“Τα κορίτσια που εμβολιάστηκαν σε νεαρή ηλικία φαίνεται να είναι πιο προστατευμένα, πιθανώς επειδή είναι λιγότερο πιθανό να έχουν εκτεθεί σε λοίμωξη από τον HPV και δεδομένου ότι ο εμβολιασμός με τον HPV δεν έχει θεραπευτική επίδραση έναντι μιας προϋπάρχουσας λοίμωξης”, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Pär Sparén, καθηγητής στο ίδιο τμήμα.

Η μελέτη έχει προσαρμοστεί για αρκετές συντεταγμένες που ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως ηλικία, κατοικημένη περιοχή, ημερολογιακό έτος, χρόνος παρακολούθησης και γονικά χαρακτηριστικά όπως εκπαίδευση, εισόδημα, χώρα γέννησης και ιστορικό ασθενειών.

“Συμπερασματικά, η μελέτη μας δείχνει ότι ο εμβολιασμός με HPV μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας , ειδικά εάν ολοκληρωθεί σε νεαρή ηλικία”, λέει ο Pär Sparén. “Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν σθεναρά τους συνεχείς εμβολιασμούς HPV παιδιών και εφήβων μέσω εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος θεραπεία όγκος: Οι επιστήμονες σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με νέα μέθοδο

Καρκινικά κύτταρα ανοσοποιητικό: Επιστήμονες αναγνωρίζουν δεκάδες γονίδια -“κλειδιά”

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.