Επιστημονικά Νέα

Εμβόλιο COVID-19: Μια δόση εισπνεόμενου ήταν επιτυχής σε μελέτη σε ζώα

Εμβόλιο COVID-19: Μια δόση εισπνεόμενου ήταν επιτυχής σε μελέτη σε ζώα

"Εάν αυτό το νέο εμβόλιο COVID-19 αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό της μετάδοσης SARS-CoV-2 και στον έλεγχο της πανδημίας COVID-19."

Εμβόλιο COVID-19: Μία δόση ενός εισπνεόμενου εμβολίου COVID-19 έδειξε επιτυχία σε μελέτες σε ζώα, λένε οι ερευνητές, ανοίγοντας πιθανώς την πόρτα για μια άλλη επιλογή που είναι ευκολότερο να χορηγηθεί από τις παραδοσιακές βελόνες. Το εμβόλιο, που ονομάστηκε PIV5, αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για εμβόλια γρίπης και στοχεύει βλεννογονικά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τις ρινικές διόδους και τους αεραγωγούς. Σε μια πρόσφατη μελέτη που αφορούσε ποντίκια, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας διαπίστωσαν ότι προστατεύει πλήρως τα ζώα από τη θανατηφόρα λοίμωξη COVID-19 και εμπόδισε τη μετάδοση του ιού από ζώα σε ζώο.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 2 Ιουλίου στο περιοδικό Science Advances.

“Αναπτύσσουμε αυτήν την πλατφόρμα εμβολίων για περισσότερα από 20 χρόνια και αρχίσαμε να δουλεύουμε για νέα σκευάσματα εμβολίων για την καταπολέμηση της COVID-19 κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας”, δήλωσε ο Biao He, καθηγητής στο Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Γεωργίας. Ασθένειες στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής και συν-επικεφαλής της μελέτης.

“Τα προκλινικά δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτό το εμβόλιο όχι μόνο προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά επίσης μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης.”

Το εμβόλιο ήταν σταθερό για έως και τρεις μήνες όταν αποθηκεύτηκε σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, ανέφεραν οι ερευνητές. “Τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πολύ επιτυχημένα, αλλά η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί και υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για περισσότερα εμβόλια που είναι εύχρηστα και αποτελεσματικά στη διακοπή της νόσου και της μετάδοσης”, δήλωσε ο Δρ Paul.

Ο McCray, καθηγητής παιδιατρικής-πνευμονικής ιατρικής, καθώς και μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο UI Carver College of Medicine, συν-ηγέτης της μελέτης.

“Εάν αυτό το νέο εμβόλιο COVID-19 αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό της μετάδοσης SARS-CoV-2 και στον έλεγχο της πανδημίας COVID-19.”

Πολλά ρινικά εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές, αλλά κανένα δεν έχει υποβληθεί για έγκριση ακόμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εύχρηστο εμβόλιο σε spray ετοιμάζει η AstraZeneca

Κορωνοϊός ανοσοαπόκριση μελέτη: Ρινικό σπρέι θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο Covid-19

Το ρινικό εμβόλιο κατά του COVID-19 αποτρέπει τη μόλυνση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.