Επιστημονικά Νέα

Το επιτυχημένο εμβόλιο MERS σε ποντίκια δίνει υποσχέσεις για τον COVID-19

Το επιτυχημένο εμβόλιο MERS σε ποντίκια δίνει υποσχέσεις για τον COVID-19
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και του Πανεπιστημίου της Γεωργίας έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο που προστατεύει πλήρως τα ποντίκια από τη θανατηφόρα δόση του MERS, ενός στενού «ξαδέλφου» του κοροναϊού του SARS-CoV2 που προκαλεί το COVID-19.
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό για να παραδώσει μια πρωτεΐνη κοροναϊού MERS σε κύτταρα για να δημιουργήσει μια ανοσοαπόκριση και μπορεί να αποτελεί υπόσχεση για την ανάπτυξη εμβολίων κατά άλλων ασθενειών από κοροναϊούς, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19.
 
Η ομάδα με επικεφαλής τον Paul McCray, MD, στο UI Carver College of Medicine και ο Biao He, Ph.D., στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας του Κολλεγίου Κτηνιατρικής, εξέτασε ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά του MERS σε ποντίκια ς που είναι ευαίσθητα στο MERS coronavirus. Το εμβόλιο είναι ένας αβλαβής ιός parainfluenza (PIV5) που φέρει την πρωτεΐνη “ακίδα” που χρησιμοποιεί το MERS για να μολύνει τα κύτταρα. Όλα τα εμβολιασμένα ποντίκια επιβίωσαν μιας  θανατηφόρας δόσης του MORS κοροναϊού. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό mBio .
 
“Η νέα μας μελέτη δείχνει ότι το PIV5 μπορεί να είναι μια χρήσιμη πλατφόρμα εμβολίου για τις αναδυόμενες ασθένειες του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, που προκαλεί τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19”, λέει ο McCray, καθηγητής παιδιατρικής στο UI. “Χρησιμοποιώντας την ίδια στρατηγική, έχουν δημιουργηθεί υποψήφια εμβόλια που βασίζονται σε PIV5 που εκφράζουν την πρωτεΐνη ακίδας του SARS-CoV-2. Σχεδιάζουμε περισσότερες μελέτες σε ζώα για να ελέγξουμε την ικανότητα εμβολίων με βάση το PIV5 στην πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από το SARS-CoV- 2.”
 
Ο ιός MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή) και ο COVID-19 προκαλούνται και από τους κοροναϊούς. Ο MERS είναι πιο θανατηφόρος σε περίπου το 1/3 των γνωστών περιπτώσεων, όμως από το 2012, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, εμφανίστηκαν μόνο 2.494 περιπτώσεις. Αντίθετα, υπήρξαν πάνω από 1,25 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στη Wuhan της Κίνας και σχεδόν 70.000 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια.
 
Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο μία, σχετικά χαμηλή δόση του εμβολίου που δόθηκε στα ποντίκια ενδορινικά (εισπνεόμενη μέσω της μύτης) ήταν επαρκής για την πλήρη προστασία όλων των ποντικών που υποβλήθηκαν σε αγωγή από μια θανατηφόρα δόση MERS coronavirus.
Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τις ανοσολογικές αποκρίσεις που δημιουργήθηκαν από το εμβόλιο, διαπίστωσαν ότι παράχθηκαν τόσο αντισώματα όσο και προστατευτικά Τ κύτταρα. Ωστόσο, η απόκριση αντισώματος ήταν αρκετά αδύναμη και φαίνεται πολύ πιθανό ότι το προστατευτικό αποτέλεσμα του εμβολίου οφείλεται στην απόκριση των κυττάρων Τ στους πνεύμονες του ποντικού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδεση μεταξύ HDL και διαφορετικών τύπων καρκίνου

Πώς σχετίζεται η παιδική παχυσαρκία με την Covid-19;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.