Επιστημονικά Νέα

Έκζεμα: Μπορεί το έκζεμα να αυξήσει τον κίνδυνο της αρθρίτιδας;

Έκζεμα: Μπορεί το έκζεμα να αυξήσει τον κίνδυνο της αρθρίτιδας;

Έκζεμα: Για τους ασθενείς με έκζεμα ή άσθμα, αυτά τα δεδομένα μπορούν να τους κάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να πάθουν οστεοαρθρίτιδα.

Εάν είστε ένα από τα εκατομμύρια των ανθρώπων με αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε τη μορφή φθοράς της αρθρίτιδας καθώς μεγαλώνετε. Αυτό είναι το κύριο εύρημα από μια νέα μελέτη που εξέτασε τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας μεταξύ των ατόμων με τις δύο αλλεργικές καταστάσεις.

Αλλεργικό άσθμα/ έκζεμα

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να πει πώς, ή ακόμη και αν, αυτές οι αλλεργικές ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, αλλά οι ερευνητές έχουν μια θεωρία. «Η ομάδα μας έχει κάνει εργασία που δείχνει ότι τα μαστοκύτταρα [ένας τύπος αλλεργικών κυττάρων] αυξάνονται σε αριθμό στις αρθρώσεις των ατόμων με οστεοαρθρίτιδα και η δραστηριότητά τους συμβάλλει στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Μάθιου Μπέικερ, κλινικός επικεφαλής. στο τμήμα ανοσολογίας και ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Και το άσθμα και το έκζεμα μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου, είπε. «Είναι πιθανό ότι άλλες ατοπικές παθήσεις, όπως εποχικές αλλεργίες, τροφικές αλλεργίες και/ή αλλεργική ρινίτιδα [πυρετός εκ χόρτου] μπορεί να παρέχουν παρόμοιο κίνδυνο», σημείωσε ο Baker. Αυτοί οι ερευνητές δεν εξέτασαν αυτές τις συνθήκες στη νέα μελέτη.

Για τη μελέτη, εξέτασαν τις απαιτήσεις ασφάλισης από δύο βάσεις δεδομένων. Το πρώτο σετ περιελάμβανε περισσότερα από 117.000 άτομα με άσθμα ή έκζεμα και 1,2 εκατομμύρια άτομα χωρίς αυτές τις παθήσεις. Μετά από οκτώ χρόνια παρακολούθησης, ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας ήταν 58% υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα από ό,τι μεταξύ των ομολόγων τους χωρίς αυτές τις αλλεργικές καταστάσεις.

Ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας ήταν ακόμη υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που είχαν τόσο αλλεργικό άσθμα όσο και έκζεμα, έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με έκζεμα έχουν επίσης αλλεργικές παθήσεις, όπως αλλεργία χόρτου, άσθμα ή τροφικές αλλεργίες.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας μεταξύ των ατόμων με αλλεργικό άσθμα με εκείνους με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μια ασθένεια των πνευμόνων που δεν περιλαμβάνει αλλεργικές οδούς. Τα άτομα με άσθμα είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα από εκείνα με ΧΑΠ.

Στη δεύτερη βάση δεδομένων, οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας ήταν 42% υψηλότερες μεταξύ των ατόμων με αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα και 19% υψηλότερες μεταξύ εκείνων με αμφότερες τις παθήσεις. Αυτά τα ευρήματα δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο αυτά που φάνηκαν στο πρώτο σετ καθώς έλαβαν υπόψη τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). (Ο ΔΜΣ είναι μια εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος.) Ο υψηλός ΔΜΣ αποτελεί κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Το ερώτημα ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι εάν η θεραπεία του άσθματος ή του εκζέματος μειώνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν αυτό σε αυτή τη μελέτη, αλλά υπάρχει λόγος για ελπίδα. Παλαιότερη έρευνα έχει συνδέσει τη χρήση αντιισταμινικών με μειωμένη δομική εξέλιξη στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, είπε ο Baker.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οποιοσδήποτε αριθμός φαρμάκων που δρουν για την αναστολή των μαστοκυττάρων ή των προϊόντων των μαστοκυττάρων [όπως η ισταμίνη] θα μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας», είπε. Η μελέτη – που δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου στο Annals of the Rheumatic Diseases – χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Η σύνδεση μεταξύ της οστεοαρθρίτιδας και των αλλεργικών ασθενειών θα μπορούσε να είναι η φλεγμονή χαμηλού βαθμού, είπε ο Δρ. Theodore Fields, ρευματολόγος στο Hospital for Special Surgery στη Νέα Υόρκη, ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν περισσότερες θεραπείες για το έκζεμα σήμερα από ποτέ και πολλές περισσότερες είναι στα σκαριά. «Εάν η θεραπεία της ατοπικής νόσου βοηθά στην πρόληψη ή τη μείωση της οστεοαρθρίτιδας, υπάρχουν πολλές επιλογές και θα είναι περισσότερες», είπε ο Fields.

«Για τους ασθενείς με έκζεμα ή άσθμα, αυτά τα δεδομένα μπορούν να τους κάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να πάθουν οστεοαρθρίτιδα», είπε. Εάν έχετε μια αλλεργική ασθένεια και εμφανίσετε πόνους και πόνους στις αρθρώσεις σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, συμβούλεψε. «Έχουμε πολλές στρατηγικές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, αλλά δεν έχουμε ακόμη θεραπεία τροποποίησης της νόσου», είπε ο Fields.

«Μπορεί να υπάρχει κάποια ελπίδα σε αυτή τη μελέτη για ασθενείς με έκζεμα ή άσθμα ότι η θεραπεία τους για ατοπική νόσο θα μπορούσε να αποτρέψει ή να μειώσει τις δυνατότητές τους να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το αλλεργικό άσθμα και το έκζεμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

Είναι άλλη μια τάση της μόδας που αφορά την υγεία;

7 Λόγοι που το θαλασσινό αλάτι βοηθάει στην ομορφιά

Πώς συνδέεται η ατοπική δερματίτιδα με την ψυχική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο". Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».